BIO spotrebiteľ

BIO magazín

Špalda na všetky spôsoby

  Klaudia Medalová

Špaldo-receptár prináša rozprávanie o špalde a recepty na prípravu sladkých i slaných jedál z tejto tradičnej (ale takmer zabudnutej), veľmi chutnej a telo i myseľ uzdravujúcej plodiny. Kapitolu o špalde – zázračnom obilí ...


Čokoláda s príchuťou FAIR TRADE...

  Klaudia Medalová   2 reakcie

Mottom „férového obchodu“ je OBCHOD NAMIESTO POMOCI. Z účinkov a vedľajších účinkov FAIR TRADE aktivít profituje 900 000 roľníckych rodín vo vyše 43 krajinách sveta na opačnej strane zemegule.Minulosť: lacná surovina a dobrý ...


Vankúš so špaldovými plevami

  Klaudia Medalová   3 reakcie

Špalda má mnohoraké účinky, a preto logicky aj rôzne využitie. Samostatnú kapitolu tvoria špaldové vanúše. O tom, že nie sú určené len na kľudný spánok, o ich zdravotných účinkoch, ale aj o tom, ako sa o ne starať je tento ...


AGROKRUH - praktické riešenie

  Ing. Ján Šlinský

AGROKRUH je systém špeciálne určený pre aplikáciu princípov trvalej udržateľnosti v pestovaní a distribúcií zeleniny. V tejto oblasti sa dá predpokladať jeho najrýchlejšie uplatnenie a ekonomická rentabilita. Koncepčne AGROKRUH ...


AGROKRUH - uvod a teoretické východiská

  Ing. Ján Šlinský

Zelenina je nenahraditeľnou zložkou ľudskej výživy. Je zdrojom cenných vitamínov, minerálnych látok, vlákniny, komplexu ochranných látok, ktoré súhrnne pôsobia priaznivo na náš imunitný systém, chránia nás pred nebezpečnými ...


Ing. Ján Šlinský

  Klaudia Medalová   6 reakcií

Ani jeden člen vlády doposiaľ verejne nepovedal, že má záujem o biopotraviny. Ak by mali záujem o biozeleninu, ponúkam im možnosť vytvoriť vládne spoločenstvo podporujúce trvalo udržateľné pestovanie a odbyt zeleniny.Predstavte sa, ...


Farma Knápek - zemiaky,  foto: archív CEA

Biozemiaky - chutné a zdravé

  Klaudia Medalová   3 reakcie

Zemiaky - každý jedálný lístok ich pozná. Čo sú však BIOzemiaky? Odpoveď na túto otázku, ale aj na to, prečo by sme ich mali vyskúšať, ako ich vypestovať a kde ich zohnať prináša následujúci článok. Hľadáte potraviny s vysokou ...


Krátka, ale úžasná história CSA

  Ing. Ján Šlinský   1 reakcia

CSA poznajú po celom svete. Korene moderných CSA by sme mohli objaviť v predmestiach Tokia v polovici 60-tych rokov, kde sa vytvorili združenia farmárov a spotrebiteľov - tzv. teiki - aby sa zabezpečil spoľahlivý zdroj bezpečných a cenovo ...


Špalda, známa - neznáma

  Klaudia Medalová   4 reakcie

Pšenica špalda (Tritidum spelta) je jednou z najstarších kultúrnych obilnín, ktorej predchádzali len pšenica dvojzrnka a jednozrnka. V predhistorickej dobe bola pšenica špalda pestovaná na Blízkom Východe. Jej orechová chuť bola dlhé ...


Rozkvitnutá jabloň II,  foto: Pavol Fábry

Nová jar, nové plány, nový život

  Gabriela Kudlová   3 reakcie

Čo je BIO záhradka? Záhradka - ostrov života bez chémie, v ktorom napodobňujeme prírodu. Záhradka v ktorej prekypuje pestrosť, slúži pre radosť a zdravie okolo nás.Aj Vy sa tak tešíte z predlžujúcich sa dní a netrpezlivo čakáte kedy ...


BIO magazín

Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií