BIO spotrebiteľ

BIO magazín

AGROKRUH - uvod a teoretické východiská

  Ing. Ján Šlinský

Zelenina je nenahraditeľnou zložkou ľudskej výživy. Je zdrojom cenných vitamínov, minerálnych látok, vlákniny, komplexu ochranných látok, ktoré súhrnne pôsobia priaznivo na náš imunitný systém, chránia nás pred nebezpečnými ...


Ing. Ján Šlinský

  Klaudia Medalová   6 reakcií

Ani jeden člen vlády doposiaľ verejne nepovedal, že má záujem o biopotraviny. Ak by mali záujem o biozeleninu, ponúkam im možnosť vytvoriť vládne spoločenstvo podporujúce trvalo udržateľné pestovanie a odbyt zeleniny.Predstavte sa, ...


Farma Knápek - zemiaky,  foto: archív CEA

Biozemiaky - chutné a zdravé

  Klaudia Medalová   3 reakcie

Zemiaky - každý jedálný lístok ich pozná. Čo sú však BIOzemiaky? Odpoveď na túto otázku, ale aj na to, prečo by sme ich mali vyskúšať, ako ich vypestovať a kde ich zohnať prináša následujúci článok. Hľadáte potraviny s vysokou ...


Krátka, ale úžasná história CSA

  Ing. Ján Šlinský   1 reakcia

CSA poznajú po celom svete. Korene moderných CSA by sme mohli objaviť v predmestiach Tokia v polovici 60-tych rokov, kde sa vytvorili združenia farmárov a spotrebiteľov - tzv. teiki - aby sa zabezpečil spoľahlivý zdroj bezpečných a cenovo ...


Špalda, známa - neznáma

  Klaudia Medalová   4 reakcie

Pšenica špalda (Tritidum spelta) je jednou z najstarších kultúrnych obilnín, ktorej predchádzali len pšenica dvojzrnka a jednozrnka. V predhistorickej dobe bola pšenica špalda pestovaná na Blízkom Východe. Jej orechová chuť bola dlhé ...


Rozkvitnutá jabloň II,  foto: Pavol Fábry

Nová jar, nové plány, nový život

  Gabriela Kudlová   4 reakcie

Čo je BIO záhradka? Záhradka - ostrov života bez chémie, v ktorom napodobňujeme prírodu. Záhradka v ktorej prekypuje pestrosť, slúži pre radosť a zdravie okolo nás.Aj Vy sa tak tešíte z predlžujúcich sa dní a netrpezlivo čakáte kedy ...


Úspešná rodinná ekofarma v podhorí Orlických hôr

  Klaudia Medalová

Manželia Moravcovi hospodária na statku neďaleko Dobrušky od r. 1991 – hneď od začiatku ekologicky. Na rozlohe 35 ha chovajú 20 dojníc (mlieko dodávajú do konvenčnej mliekárne, pretože jediná mliekáreň spracúvajúca biomlieko je ...


Čoraz viac ľudí v ČR uprednostňuje biopotraviny

  Klaudia Medalová

I keď biopotraviny stoja viac ako za konvenčné, ich spotreba rastie zhruba o 20% ročne. Je to preto, že ľudia sa chcú zdravšie stravovať a tiež podporiť spôsob pestovania, ktorý je priateľský k životnému prostrediu. V ČR je dnes na ...


Ekonómom - traktorista, opravár a dojič

  Klaudia Medalová

Čo komplikuje život farmára Jána Moravca (o jeho farme sa píše aj v článku „Úspešná rodinná ekofarma...“)? Nedomyslený systém dotácií, stále sa meniace podmienky hospodárenia pre farmárov, nedodržiavanie lehôt splatnosti, ...


Prečo je (v ČR) ľahšie kúpiť BIO hovädzieho mäso ako biochlieb?

  Klaudia Medalová

Rozhovor so známym moravským pestovateľom biozeleniny Petrom Weidenthalerom o tom, ako sa stal ekologickým pestovateľom zeleniny, ako mu štát pri tom (ne)pomohol a tiež o tom, kam všade dnes jeho záhradníctvo „Luční údolí“ pri ...


BIO magazín

Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií