BIO spotrebiteľ

Vieme čo jeme?

... alebo lákava a ľahko dostupná ponuka potravín

Super a hypermarkety rastú na Slovensku ako huby po daždi a lákajú spotrebiteľov širokou ponukou tovaru a cenovými zľavami. Z ich políc sa na nás usmieva ovocie a zelenina od výmyslu sveta, napr. aj vzhľadom „dokonalé“, lesklé jabĺčka bez jedinej škvrnky na šupke...

Ako však boli dopestované a čím boli ošetrené, aby dosiahli kýženú „dokonalosť“ (a najmä zaručenú predajnosť)? A koľko km precestovali, kým sa vôbec na pult hypermarketu dostali?

A trhoviská? Nájdu sa tu síce ešte drobní pestovatelia, ktorí ponúkajú miestne dopestovanú zeleninu, ovocie a zemiaky, ale ani tu nemáme záruku, že boli dopestované bez chémie.

Ja sa stravujem zdravo! Naozaj?

Vieme, čo jeme? To je otázka, ktorá čoraz viac trápi spotrebiteľov vo vysoko rozvinutých krajinách. Za moderný svet, v ktorom žijeme, platíme vysokú daň v podobe ohrozeného zdravia. Uvedomujeme si potrebu zdravo žiť, t.j. veľa sa hýbať na čerstvom vzduchu, vyhýbať sa stresu a zdravo sa stravovať. Pozor, „zdravo“ však neznamená „len“ „racionálne“ (t.j. obmedziť príjem tukov, cukrov, živočíšnych bielkovín a zvýšiť príjem vitamínov a enzýmov).

Bez ohľadu na typ jedálnička, aký preferujete (vegetariánstvo, makrobiotika, alebo moderné stravovacie systémy ako výživa podľa krvných skupín alebo oddelená strava), kto sa chce naozaj zdravo stravovať, mal by konzumovať potraviny, ktoré:

  • boli dopestované na zdravom, neznečistenom území,
  • bez chemických hnojív a postrekov, a
  • spracované bez použitia chemických prídavných látok.

Stravovať sa zdravo znamená teda, konzumovať bioprodukty a biopotraviny.

Konvenčné potraviny a dôsledok ich konzumácie

Pri konvenčných potravinách nikdy neviete, čo jete. Hygienici síce občas analyzujú potraviny uvádzané na trh, ale merajú len látky, ktoré sa ľahko stanovujú, ako sú dusičnany a ťažké kovy.

Obsahy pesticídov sa stanovujú len veľmi zriedka. Nepodceňujme preto dlhodobý príjem potravín, ktoré môžu obsahovať zvyšky cudzorodých látok (i keď v minimálnom množstve), pretože rôzne škodliviny (nazývané tiež perzistentné = pretrvávajúce) nie sú z organizmu vylučované, ale ukladajú sa v ňom, napr. v pečeni alebo v tukovom tkanive. Nebezpečné koncentrácie dosiahnu až po desaťročiach. Mnohí lekári a vedci už nepochybujú o súvislostiach medzi nadmerným používaním chemikálií v poľnohospodárstve a rastúcim výskytom tzv. civilizačným chorôb.

Riešenie, kedy vieme čo jeme...

Riešenie ponúka ekologické poľnohospodárstvo.

  • Nečaká na analýzy hygienikov a dobrovoľne mení zásadne svoje produkčné postupy,
  • zrieka sa použitia zdraviu škodlivých látok,
  • vracia sa späť k prírode – ku koreňom, z ktorého vzišlo,
  • využíva skúsenosti našich predkov a zároveň,
  • disponuje modernou mechanizáciou a
  • prostriedkami biologickej ochrany.

Na druhej strane, v porovnaní s konvenčným poľnohospodárstvom

  • funguje „v malom“ a
  • s vyšším podielom ručnej práce i rizika,

...v dôsledku čoho sú bioprodukty o niečo drahšie ako konvenčné.

Spotrebitelia sú však ochotní zaplatiť za biopotraviny viac, pretože sú:

  • kvalitnejšie,
  • sú vypestované v súlade s prírodou, v prospech krajiny a ľudí, ktorí tam žijú a bez týrania zvierat.

Ochutnajte ten rozdiel!

Z bioproduktov sa čo najšetrnejším spôsobom, za presne zákonom stanovených pravidiel a v prísne kontrolovanom procese, spracúvajú biopotraviny.

Pri ich výrobe sa napr. nesmie používať mikrovlnný ohrev, bielenie alebo prídavné syntetické látky, ktoré môžu mať negatívny účinok na zdravie pri dlhodobom používaní.

Biopotraviny zaznamenali za posledné roky obrovský boom – ich spotreba rastie ročne o 50%. Ochutnajte aj vy ten rodziel!

Ďalšie informácie:

zdravá strava vegetariánstvo racionálna strava ochutnajte ten rozdiel makrobiotika delená strava biopotraviny

Biopotraviny, bioprodukty



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií