Sme, 3.8.2006: nahoda, ci inspiracia? http://pocitace.sme.sk/clanok.asp?cl=2832184
K teme z mojho pohladu: ad 1-3/ Kniha ma zaujima, ako vyhra je OK, aj sposob "propagacie". Na tychto strankach by mali sutazit /a teda spoluvytvarat ich obsah/ ti, ktori ich citaju, a ktorych BIO zaujima. ad 4/ mozno aj to je dovod, letne "varenie" sa u mna /a mozno aj u inych?/ vacsinou obmedzuje na salaty a cerstvu zeleninu a ovocie. Mne to proste v lete najviac chuti "surove" + nejaky ten chlebik, ryza ci zemiaky. ad 5-7/ o tom je trochu aj ten clanok v sme. nejde len o sutaz: vidiet to aj na reakciach k clankom, ci na "komentaroch" k produktom na strankach bio-obchodu. Az ma niekedy mrzi, ze snaha vas, co ste okolo tychto stranok, akoby vychadzala nazmar - dobry umysel - zapojit co najviac ludi, ktori sa o temu zaujimaju, vsak na nieco naraza. Ze by jednoducho lenivost? Lepsie sa cita,co vytvoria druhi, nie?. Priznam sa, ze u mna je to tak. Ale tento clanok ma trochu vyburcoval. Na take male ospravedlnenie seba samej vsak uvediem aj dalsi dovod pasivity, a to rocne obdobie: v lete pouzivam pocitac prakticky len v praci. Takze si sem-tam pozriem maily a par oblubenych stranok (vratane biospotrebitela, samozrejme). Esteze sa ochladilo a prsi - nastal cas oprasit pocitac aj doma:-). Uz som pisala, ze u mna je "letna" strava dost "surova" a letne "varenie" sa mi spaja skor s roznymi druhmi "skreckovania" na zimu /zavaranie, susenie, mrazenie,.../ ale uz par rokov mam aj ja jeden, pre mna ten "najletnejsi" recept. Je velmi jednoduchy, ale mne k letu akosi patri: na "jablkovom" /t.j. hrubsom/ struhadle nastruham mrkvu a cuketu. Na jednu stredne velku cuketu pridavam tak 2-3 mrkvy. Na oleji osmahnem nadrobno nakrajanu cibulku a jednu malu cili papricku, pridam mrkvu a krátko osmahnem. Potom pridam nastruhanu cuketu, chvilocku prikryte podusim, aby zelenina pustila stavu. Primiesam nastruhany alebo pretlaceny strucik cesnaku, pripadne aj nejake korenie /podla chuti pridavam napr. kari, provensalske bylinky,.../. Chuti to aj taketo samotne, pripadne s krajcom chleba, ale zvyknem ho podavat s ryzou /najlepsie basmati/ alebo s cestovinami /takze splnenie pravidiel sutaze - pouzitie spaldovych vretien;-)/. Ale da sa to velmi dobre skombinovat napriklad aj s pohankovou kasou. Masojedi v domacnosti si este vedia hotove jedlo ochutit na kolieska nakrajanou a opecenou klobaskou. Dufam, ze recept niekomu zachuti, ale rovnako dufam, ze sa po precitani clanku ozvali aj ini a uz sa tesim na recepty.
alica
Vdaka za uprimny nazor i 1. recept
Alica, Vasa reakcia potesila. Clovek vymysla, investuje cas i prostriedky - s nadejou, ze bude zaujem zo strany navstevnikov stranky BIO spotrebitel podelit sa o zaujimave recepty, skusenosti s pripravou zdravej stravy, a nic:-( Teda, nastastie, len skoro nic:-(( Vas prispevok vela vysvetluje, urcite viaceri to podobne citia. A Vas recept vyzera velmi lakavo, urcite ho vyskusam a mozno aj dalsich povzbudi k tomu, aby tiez prispeli svojim oblubenym letnym receptom. Stale som presvedcena o tom, ze myslienka spoluvytvarania obsahu tejto stranky jej navstevnikmi (ako ste to napisali) - a vzajomneho inspirovania sa - je dobra, i ked to isto chvilu potrva, kym sa najde viacero ludi ochotných zdielat - recepty, skusenosti, ci nazory... S tymi receptmi sa ale radsej poponahlajte, lebo august rychlo utecie, a ta kucharka Hanky Zemanovej fakt stoji za to!
Klaudia
Kucharska kniha Vas nezaujima ?
Zaujima ma sutaz aj kniha.
Avsak zaujima ma preto, lebo nemam prakticke skusenosti, takze ako mam poslat recept ked som si nie celkom ista, ci je "zdravy"? :))) To len tak s usmevom. Krasny den a hor sa do varenia!
Karin
Karin Tirdilová
Smelo sem s Vasim receptom
Karin, kludne poslite Vas recept, i ked nie ste si ista, ci je recept "zdravy". Ono, nic nie je cierne a biele, a viaceri odbornici na zdravu vyzivu by asi mali na otazku "prospesnosti pre zdravie" rozne nazory. Hlavne, ked je jedlo s laskou pripravene:-) Tie kriteria neberte az tak vazne. Islo nam najma o to, aby ludia neposielali recepty obsahujuce vela tuku, cukru, ci pripravene z konzervovanych potravin a pod.
a aby mali motivaciu vyskusat nieco nove - napr. spaldove kernoto ci kuskus - ktore vyborne chutia a su zaujimavym spestrenim jedalnicka. V rozmanitosti je krasa!
Klaudia
Vsetky dovody, co uviedla Alica "splnam" pocitaca v praci mam akurat a doma vyuzivam na vybavenie korespodencie s detmi pracujucimi v zahranici.
Cukety a tekvice robim tiez podobne, niekedy len osmehnem cibulku na oleji pridam aj pokrajanu zelenu papriku a nastruhanu cuketu, koreniny (striedam podla chuti a niekedy len vela kopru) a podusit.
Najlepsia zelenina naozaj v surovom stave - salatiky: nastruhana cvikla s jogurtom alebo 2 diely mrkvy a 1 diel zeleru s jogurtom - ked mam chut aj so smotanovym. Niekedy bez jogurtu len olej a trochu citrona... a tiez rozne bylinky. Mam zahradku a tak tvorim - co tam najdem.
No najlepsie kombinovat podla chuti casu a nalady.
V zahradke sa snazim pri pestovani vyuzivat osvedcene recepty a rady nasich starych mam a otcov (kupila som si aj literaturu), ked neboli umele hnojiva a tak vytvorili svoje zahradky v sulade s prirodou. Zatial sa ucim, vsetko chce svoj cas.
Prajem Vam vsetkym vela radosti a napadov pri priprave chutneho a zdraveho jedla.