BIO spotrebiteľ

BIO - luxusné potraviny

07.08.2006 12:39
Zdravie je dnes v móde. Aj zdravé potraviny. Za označením BIO či EKO sa ukrýva vysoká kvalita, výrazná a prirodzená chuť, menej chemikálií, ale i vysoká cena. Prečo sú biopotraviny také drahé? Nie je to len podfuk?
Všimnite si, čo je napísané na obaloch výrobkov, ktoré vám tak chutia a s obľubou ich nakupujete. My v Rebecce neraz žasneme nad tým, čo všetko sa do potravín pridáva, aby našim maškrtným jazýčkom chutili. Zoznamy éčok, konzervačných látok, stabilizátorov, protihrudkujúcich látok či umelých príchutí sú v niektorých prípadoch nekonečné. Ani zelenina a ovocie nie sú dokonalé - prekypujú pesticídmi, herbicídmi a dusičnanmi. Aj vinou týchto "zlepšovákov" rastie počet chorých a alergikov.

Zároveň sa zväčšuje skupina osôb, ktorým nie je ľahostajné, čo vkladajú do úst. Ekologické poľnohospodárstvo žne slávu ako nikdy predtým a biopotraviny dobýjajú svet. Slovensko nevynímajúc!

Prečo sme nevzdelaní?

Pestovanie špaldy v Ekotrende Myjava/ foto: Tatiana Tóthová
Pestovanie špaldy - Ekotrend Myjava
Napriek tomu vieme v porovnaní so zahraničím o biopotravinách málo. Mnohí Slováci ani len netušia, o čo ide. "Ľudia si väčšinou myslia, že biopotraviny sú pre chorých alebo na nejaký druh diéty. Nevedia, že sú určené na bežnú konzumáciu. Rozdiel je len v tom, že biopotraviny sú vyrobené z kvalitných surovín bez použitia umelých hnojív a chemických postrekov. Pri spracovaní sa nepridávajú konzervačné látky, umelé farbivá či ochucovadlá. Informovanosť sa zlepšuje najmä vo väčších mestách, kde ľudia začínajú hľadať zdravé potraviny cielene, "
... tvrdí Roman Kupec z ekologickej farmy Ekotrend Myjava, ktorá sa zaoberá pestovaním, výkupom, spracovaním a distribúciou biopotravín rastlinného pôvodu.

Jednou z príčin našej "nevzdelanosti" je podľa neho aj fakt, že štát nevynakladá žiadne prostriedky na propagáciu biopotravín. V krajinách Európskej únie je situácia odlišná. Vlády zdravé stravovanie dotujú a podporujú. Napríklad v Taliansku platí už šesť rokov zákon, ktorý nariaďuje, aby všetky jedlá v školských jedálňach a nemocniciach boli pripravované len z biopotravín. Cieľom zákona je propagovať ekologické poľnohospodárstvo a kvalitné produkty. Aj keď nikto nemôže byť za porušenie tejto normy potrestaný, mnohí ju dodržiavajú. A tak sa dnes až štvrtina talianskych školákov stravuje v kvalite bio.

"U nás zostáva propagácia na výrobcoch. Našťastie sa situácia začína meniť. Vlani na jeseň sa konali prvé Dni ekologického poľnohospodárstva. Minister oficiálne pokrstil logo slovenského ekopoľnohospodárstva. Podujatie sprevádzali aj dni otvorených dverí na ekofarmách či ochutnávky biopotravín v obchodoch so zdravou výživou. "

Hľadajte oko a zebru

Rozlíšiť ekologicky vyprodukované potraviny od konvenčných nie je veľký problém, stačí si všímať balenie.
"Oficiálne certifikované biopotraviny musia mať na obale takzvané eko-oko, teda logo slovenského ekopoľnohospodárstva. Nesmie chýbať nápis , Vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve. Na našom trhu sú aj výrobky z Čiech, ich oficiálnym logom je biozebra,"
... vysvetľuje Roman Kupec. Pri kúpe sa nedajte oklamať nápismi ako produkt zdravej výživy alebo prírodná potravina. Nejde o certifikované biopotraviny

Spravodlivá cena

Vyšší podiel ručnej práce je jedným z faktorov oprávnene vyššej ceny biopotravín/ foto: Tatiana Tóthová
Vyšší podiel ručnej práce je jedným
z faktorov oprávnene vyššej ceny biopotravín
Kto by sa nechcel stravovať zdravo! Nejedného záujemcu však odradí vyššia cena biopotravín - v priemere sú drahšie o dvadsať až štyridsať percent, niektoré aj o viac. Prečo by si mal kúpiť kilo múky za päťdesiat korún, keď za obyčajnú dá šesť, prečo by mal za jablká utratiť štvornásobne viac? Cena bioproduktov však podľa odborníkov zodpovedá kvalite. Pri ekologickej produkcii hrozia vyššie straty, využíva sa viac ručnej práce (zber pásaviek, plenie), tovar sa vyrába sezónne a v menších sériách.

Okrem toho sa biopotraviny spracúvajú a skladujú bez použitia chemikálií - majú preto kratšie doby trvanlivosti. Jedným z nákladov je i samotná certifikácia výrobku. Roman Kupec objasňuje ďalšie dôvody vysokej ceny na pestovaní pšenice špaldovej. "Je to obilnina, ktorá má menší výnos ako klasická pšenica. Po pokosení zostane zrnko zabalené v pleve, a tak ju musíme dodatočne lúpať, čo nie je potrebné u klasickej pšenice. Navyše, nehnojíme umelými hnojivami. Živiny dodávame do pôdy takzvaným zeleným hnojením. Necháme napríklad vyrásť ďatelinu a zaorieme ju do pôdy. V čase, keď na poli rastie ďatelina, nevyprodukujeme nič iné. "

Zástupca ekofarmy je presvedčený, že vyššia cena biopotravín a nedostatočná osveta nie sú jedinými kameňmi úrazu. "Problém je aj v rebríčku našich hodnôt. Bez mihnutia oka zaplatíme za balíček čipsov štyridsať korún. Ale ak máme dať rovnakú sumu za štyristo gramov celozrnných biocestovín, z ktorých sa najedia viacerí, o hodnote jedla nehovoriac, pozeráme sa na to inak. "

Nakupujem na farme

V krajinách, kde má ekologické poľnohospodárstvo dlhú tradíciu a štátnu podporu, je výber biopotravín široký a dá sa tam zohnať všetko. V Nemecku dokonca vznikajú prvé siete supermarketov, ktoré ponúkajú iba biotovar. Keď sa chcete stravovať ekologicky a nemienite sa presťahovať do Nemecka, Holandska či Švédska, na zaobstaranie obživy budete musieť vynaložiť o niečo viac námahy. "Na slovenskom trhu je nedostatok mliečnych výrobkov, mäsa, čerstvého ovocia a zeleniny. Dajú sa kúpiť priamo na farmách, len čiastočne aj v supermarketoch. Naopak, so suchými potravinami ako obilniny, výrobky z obilnín a múky, cestoviny, vločky, strukoviny, sušené ovocie či oleje už problém nie je. Vzniklo veľa nových obchodov, ktoré sa špecializujú iba na biopotraviny alebo hlavne na ne. Novinkou sú samostatné sekcie v supermarketoch. "

Podfuky neobjavili

Kvalita potravín ekologického poľnohospodárstva sa prísne sleduje - od spracovania a výroby až po distribúciu. "Každý producent musí spĺňať podmienky zákona o potravinách a biofarmách, ako i zákona o ekologickom poľnohospodárstve. Biofarmárov kontrolujú viackrát ročne, napríklad odoberaním vzoriek výrobkov. Nesmú obsahovať ťažké kovy a pesticídy. Nesleduje sa len hygiena či spracovanie, ale napríklad i porasty rastlín, "
... vysvetľuje špecialista.

Žiadny výrobca nesmie svojvoľne používať označenia BIO alebo EKO. Napriek tomu mnohých nedôverčivých spotrebiteľov trápi otázka, či šikovní obchodníci predsa len nepredávajú klasické potraviny pod drahším logom. Keď je výrobok zabalený, dá sa ľahko odlíšiť, ale pri zelenine, ovocí či čerstvých koláčikoch je to už horšie. "Zatiaľ sme sa s takýmto prípadom nestretli, "
... tvrdí Roman Kupec. "Túto otázku dostávam často a nie je mi jasné, kde pramení nedôvera.“ Je to tým, že sú spotrebitelia často podvádzaní?

Paradoxom je, že ak sa niekto snaží vyrobiť kvalitný a zdravý výrobok v kvalite BIO, musí to dokazovať. Keď niekto predáva nekvalitné potraviny, nemusí dokazovať nič. V každom prípade platí, že ak predajca prezentuje výrobok ako BIO, zákazník si môže vyžiadať na nahliadnutie certifikát. "Kiežby poctivosť výrobcov i obchodníkov na našom trhu vydržala čo najdlhšie! Napríklad v Čechách sa už podfuky tohto typu objavili. Istá firma uviedla na trh produkt pod názvom Ekovejce, nemala však osvedčenie od certifikačného orgánu. Pokuta ju neminula.“

Maštaľ a záhradka

Ak sa vám nechce zháňať biopotraviny po obchodoch alebo cez internet, vyprodukujte si ich sami. Postačí vám záhradka alebo maštaľ za domom. Dalo by sa povedať, že všetko, čo si vypestujete alebo vychováte doma, je bioprodukt. "Ale platí to len v prípade, keď manžel nechodí po záhradke so striekačkou na pleci a neochucuje zeleninu rôznymi chemickými prípravkami. Robí to u nás dosť záhradkárov, "
... dodáva odborník.

Obrat na trhu s biopotravinami rastie v Európe o 20 percent ročne. Svetovou jednotkou v bioprodukcii je Austrália, za ňou Argentína. V Európe víťazí Švajčiarsko a Taliansko.

BIOPOTRAVINY

  • sú vyrobené z produktov kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva,
  • pri ich pestovaní sa nesmú používať umelé hnojivá, škodlivé chemické postreky či geneticky modifikované organizmy,
  • hnojí sa maštaľným hnojom a kompostom,
  • zvieratá nie sú týrané, dostávajú prirodzenú potravu, majú voľný výbeh; rastové hormóny a antibiotiká sú zakázané,
  • pri spracovaní biosurovín sa nevyužívajú škodlivé éčka, chemické farbivá a ochucovadlá, umelé sladidlá a konzervačné látky, syntetické vitamíny,
  • môžu sa pridávať len pozitívne éčka, teda látky, ktoré sa vyskytujú bežne v prírode alebo sú zhotovené z prírodných surovín, napríklad kyselina askorbová (vitamín C), oxid uhličitý, kyselina mliečna a citrónová,
  • nie je povolené ani ožarovanie, bielenie, sterilizovanie formaldehydom či mikrovlnný ohrev,
  • syry a mliečne výrobky sa nebalia do hliníkových fólií,
  • džemy, nátierky, mäso, mlieko, ovocné a zeleninové šťavy nenájdete v plastoch.
Majú aj nedostatky:
  1. premenlivejšie zloženie,
  2. možná zvýšená kontaminácia mikróbami,
  3. možný obsah prírodných toxických látok (alkaloidy, mykotoxíny),
  4. horšia technologická kvalita (napr. nižší obsah lepku),
  5. obmedzený sortiment,
  6. vyššia cena,
  7. menšia dostupnosť.


Málo farebné, málo sladké

BIO čaj z Ekotrendu Myjava s echinaceou/ foto: Tatiana Tóthová
BIO čaj z Ekotrendu Myjava s echinaceou Ružové ráno
je zaručene bez syntetických farbív a príchutí
Cieľom potravinárskeho priemyslu je dosiahnuť čo najväčší zisk, bez ohľadu na naše zdravie. Prírodné suroviny nahrádzajú chemické látky. Výsledkom sú farebné a voňavé jogurty aj bez pravých jahôd, do zlatista zafarbené čipsy alebo litrový kečup za pár korún. Umelé aditíva majú na svedomí problémy s trávením, bolesti hlavy, vyrážky, alergie, astmu, ale i hyperaktivitu a nesústredenosť. Oslabujú imunitu a regeneračné schopnosti organizmu. Navyše, otupujú naše zmysly a na deti pôsobia ako droga. Sme tak zhýčkaní chémiou, že skutočné prírodné potraviny sa mnohým zdajú fádne, málo slané, sladké či farebné. Keď prvýkrát uvidíte biošunku, bude vám pripadať málo ružová - ale práve to je jej prirodzená farba! V klasických údeninách sa o ružový odtieň stará nebezpečný dusitan sodný E250, ktorý môže údajne spôsobiť aj rakovinu žalúdka.

POMALY ĎALEJ ZÁJDEŠ

Biozelenina má vyšší obsah vlákniny, minerálnych látok, vitamínov i antioxidantov, ktoré sú dôležité v boji proti rakovine. Je v nej viac horčíka (o 29 %), vitamínu C (o 27 %) i železa (o 21 %). Menej sa kazí, takže ju môžete dlhšie skladovať. Rast plodín sa neurýchľuje - obsahujú menej vody a viac sušiny, majú výraznú a prirodzenú chuť. Pokusy švajčiarskych poľnohospodárov napríklad ukázali, že biojablká majú pevnejšiu dužinu a na konci skladovania sú chrumkavejšie.

Aneta Graindová
Článok vyšiel v časopise Rebecca zo 6.7.2006





Hodnotenie: 20%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Diskusia: BIO - luxusné ...

    V článku ma zaujala časť o vyšších cenách biopotrvín.Je to velmi diskutabilná téma.Z hladiska pestovatela je pochopitelné že si ju vyžadujú vyšie náklady a nižšia produkcia,ale z hladiska spotrebitela je to už trocha inak.S autorom článku možno suhlasiť v tom,že u spotrebitelov je dôležitá hierarchia hodnôt.Vyšie ceny biopotravín však môžu reálne spôsobiť ich nedostupnosť pre slabšie soc.skupiny obyvatelov.Pre tých štastnejších a fyzicky zdatnejších tu ostáva len samozásobitelstvo.

    cena biopotravin

    ano, cena je vyssia - napriek tomu sa uz niekolko rokov snazime stravovat v kvalite bio (aj ked nie vsetko) a mozem potvrdit, ze to v konecnom dosledku nie je drahsie. Potraviny v kvalite bio su sytejsie, staci ich menej a nie je potrebne tak casto jest. Je to aj otazka celeho zivotneho systemu, nie len jedla.

    Co chyba mne osobne je vacsi zaujem farmarov predavat alebo aspon ponukat svoje vyrobky. Som sice z mesta, ale rada si zajdem na farmu a nakupim si. Som registrovany biospotrebitel a farmar sa mi neozval ani jediny....Nie je problem si farmy najst a zavolat si tam, ale mozno by aj farmari mohli porozmyslat nad vyssou prostupnostou a informovanostou....

    Drzim vsetkym palce!
    lucia

    Moja rec

    Moja rec Lucia! Myslim na tych farmarov. Ked som o tom pred rokom pisal, skoro ma na tejto stranke "ukamenovali" za nazor, ze farmari neinformuju svojich spotrebitelov o tom, co robia.
    Marián

    Farmari

    Marian, za ten rok sa toho uz dost udialo. Biofarmari potrebuju svoj cas na to aby popri nelahkej praci zvladli a zaroven nasytili informacny i fyzicky hlad po skutocnych biopotravinach domaceho povodu. Par z tych, co to podla mojeho subjektivneho nazoru uz vcelku slusne dokazu si pozrite na strankach Ekotrendu Myjava, Sadu Livia, Racu Transylwahnja, Masekovho mlyna, Vcelej farmy, Brezovica ako aj radu dalsich. Rodiaci sa biofarmarsky stav je zlozity a komplexny proces vyzadujuci pracu jednej az dvoch generacii farmarov. Na nase pomery solidna reklamna a propagacna praca nadsencov z Trencina a ich spolupracovnikov v tejto oblasti a rozvijajuci sa obchod nakoniec potiahne za sebou i slovenskych biofarmarov a ich domacich biospotrebitelov. Nic skutocne pekne a hodnotne sa nerobi lahko a potrebuje svoj cas a pochopenie. Nielen beznych biospotrebitelov, ale aj oficialnych miest spolocnosti. Napriklad formou systematickej podpory podujati typu: Dni ekologickeho polnohospodarstva na Slovensku.
    Michal

    Česť výnimke!

    Mate pravdu Michal, ale osobne som spokojny len s jednou strankou: www.transylwahnja.eu, presnejsie informaciami na nej. Nebudem pisat co je na tych dalsich co ste napisali zle(horsie), lebo mojim zamerom nie je len kritizovat, ako to niektori pred casom pochopili. Druha vec je to, ze predsa len na tuto stranku(BIO spotrebitel) chodi asi viac ludi(spotrebitelov) ako na tie, ktore ste spominali a farmari sa zatial "nepotrebuju prezentovat" sirsej mase ludi - Lucia patri medzi nich.
    Marián



Čítať celú diskusiu k článku (21 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Biopotraviny, bioprodukty
Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií