BIO spotrebiteľ

Iva voškovníkovitá

17.07.2006 00:57
Iva voškovníkovitá - Iva xanthiifolia Nutt, čeľaď: astrovité (Asteraceae)
Iva voškovníkovitá je jednoročná sivastozelená bylina, pôvodná v Sev. Amerike. Zo Slovenska známa od r. 1958.
Iva voškovníkovitá
Iva voškovníkovitá


Byľ je priama, jednoduchá alebo rozkonárená, s výškou viac ako 3 m. Listy sú protistojné, dlho stopkaté, s nepravidelne zúbkatým okrajom, na rubovej strane sivasté. Kvety sú usporiadané v drobných úboroch(priemer 2-4 mm). Kvitne od augusta do októbra. Plody –nažky sivastej, hnedožltej až čiernej farby dozrievajú v neskorej jeseň. Vysoká produkcia nažiek a pomalé vysemeňovanie až do jari podmieňujú reprodukčný úspech.

Ako plne naturalizovaný druh sa vyskytuje v teplejších oblastiach Slovenska. Rastie na ruderálnych stanovištiach, ale preniká i do poloprirodzených rastlinných spoločenstiev - v alúviach riečnych tokov. Je často masová na tzv. mestských úhoroch, ale aj na poľnohospodárskych plochách. Šíri sa železničnou i cestnou dopravou.

Odporúča sa obmedziť alebo likvidovať výskyt ručným vytrhávaním, kosením porastov pred obdobím kvitnutia. Pri masovom výskyte treba použiť vhodné herbicídy.





Hodnotenie: 85%, 4 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Rudolf PadoPredseda a projektový manažér OZ TATRY. Vyštudoval geológiu a geochémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. OZ
TATRY realizuje dlhodobú víziu nazvanú Program obnovy krajiny v podtatranskom regióne.

Súvisiace články


Diskusia: Iva ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Toky nie sú stoky!
    Občianske združenie TATRY z Liptovského Mikuláša v spolupráci s Centrom environmentálnych aktivít z Trenčína Vám na serveri BIO spotrebiteľ ponúkajú možnosť vydať sa na cestu vody. Chceme ukázať, akou zraniteľnou je krajina a čo môžeme urobiť preto, aby sa stala nielen vizuálne krajšou, ale aj ekologicky stabilnejšou a produkčnejšou.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií