BIO spotrebiteľ

Kompostovanie

20.09.2006 09:46
Bioodpad vhodný na kompostovanie predstavuje 30 – 45 % podiel odpadov z našich domácností (v poľnohospodárskych oblastiach môže byť tento podiel vyšší). Nazývame tak vytriedený organický materiál z kuchyne (napr. šupy a zvyšky z ovocia a zeleniny), záhrady (napr. pokosená tráva) a chovu zvierat (napr. hnoj).
Bioodpad zmiešaný spolu z ostatnými druhmi odpadu vytvára mnohé škodlivé látky prostredníctvom nekontrolovateľných reakcií, ktoré vznikajú na skládkach a v spaľovniach, ale aj bohužiaľ veľmi rozšírenom spaľovaní bioodpadu na záhradkách (napr. metán na skládkach, dioxíny pri spaľovacích procesoch). Najneškodnejšou a najužitočnejšou formou nakladania s bioodpadom je kompostovanie.


(Zdroj: Z materiálov Priateľov Zeme – SPZ)





Hodnotenie: 76%, 5 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Rudolf PadoPredseda a projektový manažér OZ TATRY. Vyštudoval geológiu a geochémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. OZ
TATRY realizuje dlhodobú víziu nazvanú Program obnovy krajiny v podtatranskom regióne.

Súvisiace články


Diskusia: Kompostovanie ...

    awoj

    nepaci sa mi tato stranka
    li   Reagovať
     
    0
     
    0

    Odpoved

    Asi si si zmylila stranku so zoznamkou. Tu nejde o to, ci sa Ti to paci alebo nie, tu chodia ludia kvoli obsahu. Najprv nieco sama konstruktivne vytvor a potom kritizuj.
    Rudolf Pado   Reagovať
     
    0
     
    0

    ahojjjjjjjj

    paci sa mi tato stranka lebo su vnej konecne dôleziete informacie
    diky ze ste ju svoril
    kapor   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Toky nie sú stoky!
Občianske združenie TATRY z Liptovského Mikuláša v spolupráci s Centrom environmentálnych aktivít z Trenčína Vám na serveri BIO spotrebiteľ ponúkajú možnosť vydať sa na cestu vody. Chceme ukázať, akou zraniteľnou je krajina a čo môžeme urobiť preto, aby sa stala nielen vizuálne krajšou, ale aj ekologicky stabilnejšou a produkčnejšou.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií