BIO spotrebiteľ

Varíme z BIO na Súkromnej hotelovej akadémii

09.10.2006 08:20
Sedíte v reštaurácii a márne hľadáte v jedálničku niečo „BIO“? Že čašník „BIO“ nepozná a kuchár počuje slovo špalda prvý raz? Áno, poznám to. Ako aj názory, že zdravá výživa znamená niečo určite nechutné, nevábne a požívané len čudákmi. Takže: poďme prekonávať predsudky! Vitajte v Súkromnej hotelovej akadémii v Banskej Štiavnici, je štvrtok 5. 10. Náš Deň ekologického poľnohospodárstva sa práve začína...
7.30
Čakáme už len na študentov
Čakáme už len na študentov
Spájame stoly. Chystáme na ne BIOpotraviny, BIOprodukty, informačné materiály. Pripravujeme „stanovištia“ pre študentov – jednotlivé recepty a k nim všetko potrebné.
Zaradia po skončení hotelovky na jedálny lístok BIO
Zaradia po skončení hotelovky na jedálny lístok BIO?


8.00
Prichádza prvá skupinka. Ovos, pohánka, raž, pšeno, špalda, ich vlastnosti, využitie pri príprave jedál... múka, krupica, cestoviny... označenie BIOproduktov a BIOpotravín. Princípy ekologického poľnohospodárstva. Význam pre zdravie. Prichádzajú „moji“ prváci. Kolotoč tých istých informácií. Rozdelenie do skupiniek (zväčša po dvoch, ale niektorí pracovali aj samostatne).
Prechádzame recept na špaldový koláč
Prechádzame recept na špaldový koláč


9.00
S každou skupinkou prechádzam ich recept, ujasňujeme si podrobnosti konečnej úpravy. Pozor, začíname! Veď ochutnávka je plánovaná už o dve hodiny.

Cícerová nátierka. Nátierka z pohánkovej krupice. Špaldový hrnčekový koláč (aké čudo – s prírodným trstinovým cukrom :-)), zelerovo-ovsený šalát, sladký špaldový šalát, zeleninová polievka so špaldovými vločkami, Švagrove cestoviny. Vajíčková nátierka s ovsom.
... je jednoduchý
... je jednoduchý


A neplánovane aj ovocný šalát so špaldovými rezancami (veď tých cestovín je uvarených dosť a ostali jabĺčka, orechy, med, pridáme jeden pomaranč).

V úli je oproti nám nebeský kľud. A predsa cítim pohodu. Hoci tempo je rýchle. Uvedomujem si, že títo „–násťroční“ sú na hotelovke len mesiac a pri tom sú úplne skvelí. Strúhajú, miešajú, krájajú. Ponorení do práce.

„Koľko sa má piecť ten koláč?“ „Prosím Vás, môžete nám to ochutnať?“ „Nátierku mám hotovú. Len som asi nahrubo nakrájala tú cibuľu.“ „No, ja špenát nemám rád, ale toto...“
... len aby neprihorel
... len aby neprihorel


Som rada, že chutí. Ešte špaldovú kávu, ovocný čaj. Špaldovú krupicovú kašu uvaríme až tesne pred - s medom, hrozienkami a posypeme slnečnicou.
Podaril sa!
Podaril sa!


10.00
Takmer všetko je uvarené. Už len ozdobiť, pripraviť tanieriky, poháre, otvoriť mušty... tie nátierky dáme na špaldový chlieb, dobre? Prichádza ešte jedna skupina študentov a tým už môžeme okrem rozprávania ukázať aj naše výsledky.
Pohánková nátierka
Pohánková nátierka
Cícerová nátierka
Cícerová nátierka
Vajíčková nátierka s ...
Vajíčková nátierka s ...
Sladký špaldový šalát
Sladký špaldový šalát
Zeleninová polievka so špaldovými vločkami
Zeleninová polievka
Špaldová krupicová kaša
Špaldová krupic. kaša
Ovocný šalát so špaldovými rezancami
Ovocný šalát so ...
Švagrove cestoviny
Švagrove cestoviny

10.30
„A toto je tá špargľa?“ „Nie, špalda! Skús aj koláč.“ „Aj tak je tá naša polievka najlepšia.“ Pani profesorky si pýtajú recepty. Je mi neuveriteľne príjemne. Chválim kucháročky a kuchárikov. Je za čo. Ten potlesk cítil aj šéfkuchár bez čapice a iste by sa pridal. Počuli ste ten rachot? To spadlo zopár predsudkov. :-)

P.S.: z anonymného hodnotenia dnešného dňa študentmi
Z vrátených 31 lístkov (pre tretiu skupinu mi žiaľ, chýbali) na otázku:

Verili ráno, že to budú jesť?
Verili ráno, že to budú jesť?
Máte záujem o ďalšiu takúto akciu v budúcnosti?
Odpovedali všetci kladne (Áno. Samozrejme. Jasne že áno. Dokonca traja: „Áno, ale vo väčšej forme.“ To sa im zdalo málo roboty? :-))

Vyjadrite, prosím, svoj názor na dnešný deň (prezentácia BIOpotravín, príprava jedál, ochutnávka). Okrem troch „dalo sa“: len odstupňovaná chvála. Od stručných „super, perfektné, páčilo sa mi, bolo to príjemné a poučné“ až po „bolo to super, aj keď zeleninu nemám rád, ale ovocné bolo super“. Tak toto som veru nečakala.

Ktoré jedlo Vám najviac chutilo?
Koľko ľudí, toľko chutí. Koláč. Pohánková nátierka. Cestoviny. Niekoľkokrát sa zopakovala odpoveď „všetko“. Ale pri varení som často počula s hrdosťou: „To naše je najlepšie“.

Poďakovanie
Za porozumenie, ochotu a aj odvahu pani riaditeľke Súkromnej hotelovej akadémie Maruškovej, jej kolegyniam p. Melišekovej, Jančíkovej a Maruškovej. Lívii Olahovej z Fakulty ekológie a environmentalistiky za pomoc pri príprave a fotodokumentáciu. A najviac študentom za skvelú prácu.





Hodnotenie: 100%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: Varíme z BIO na Súkromnej hotelovej ...

    môj názor na:Varíme z BIO..

    táto stránka ma veľmi potešila, už dlhšiu dobu ma zaujali bio-potraviny a aj recepty, maktobiotika, a potešilo ma najviac,že mladí ludia majú záujem variť,žiť a byť zdraví , ved oni sú zaklad budúcich rodín so zdravím spôsobom života a určite práve im sa podarí presvedčiť naše maminy, babky aby vyskúšali také jedlá ktoré sú sýte,zdravé a po ktorých budú mať cholesterol ,tlak i cukor v poriadku.
    Takže vám gratulujem k takejto úžasnej práci a pekný deň vám prajem janka z trenčína
    janka   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Dni EP 2006



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií