BIO spotrebiteľ

Ako si pripraviť vlastnú kvasenú kapustu?

13.10.2006 07:07
Ako si pripraviť vlastnú kvasenú kapustu - veľa chutných vitamínov :)
Do 5 litrového pohára potrebujeme cca 7kg kapusty, 70g soli a čajovú lyžičku rasce.

Hlávky očistíme a narežeme na tenké rezance. Vo veľkej nádobe premiešame so soľou a rascou. Premiešanú kapustu silno natlačíme do pripravenej nádoby, kapustovú šťavu odoberáme. Ak naplníme pripravenú nádobu a je v nej málo šťavy, dolejeme z odobratej, ktorú môžeme doplniť prevarenou vlažnou vodou.

Kapusta musí byť zaliata, zaťažíme ju aby neplávala a dáme kvasiť do miestnosti s teplotou okolo 15 °C.

Kapusta začne silno kvasiť a kvasenie trvá 14-18dní. Po uplynutí toho času (ak treba dolejeme vlažnú prevarenú a osolenú vodu) nádobu uzavrieme a uložíme na chladné miesto.

Počas odoberania kontrolujeme, či je v nádobe dostatok šťavy. Do kvasnej nádoby môžeme pridať rôzne korenie, aôe aj viničové listy, kôpor, chren a jablká.

(Napísal: Daniel Lešinský - zdroj: Ing. Ivan Belko, VÚZ Nové Zámky)





Hodnotenie: 80%, 11 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Diskusia: Ako si pripraviť vlastnú kvasenú ...

    Re kvasená kapusta

    Zdá sa mi málo soli, lebo keď vykvasí bude mäkká.
      Reagovať
     
    0
     
    0

    cervena kapusta

    islo by to spravit aj s cervenej kapusty ? myslim vykvasit a nasledne dat do poharov ???

    skusal to niekdo ?
    ixo   Reagovať
     
    0
     
    0

    cervena kapusta odpoved

    Islo by to, skusala som, len sa neda dlho skladovat, ako sa da zimna biela kapusta
    rel   Reagovať
     
    0
     
    0

    kvasene cervenej kapusty

    SKUSAL SOM UVEDENY SPOSOB KVASENIA T,J.KONKRETNE ZVLAST CERVENU KAPUSTU.CCA 10KG DO KARAMICKEHO SUDKA.KONKRETNE TENTO ROK ZAC.AUGUSTA.JE TO VYBORNE.ODPORUCAM ZVLAST RE GURMANOV.
    gmitter ladislav   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Recepty, zdravá výživa
Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií