BIO spotrebiteľ

V Nezábudke chutilo

16.10.2006 09:51
„Aká dlhovlasá kravička! Mamííí a prečo to prasiatko vyzerá ako ovečka? A prečo sú tie sliepočky v klietkach? Dedovi behajú po dvore.“ Takto zaujala výstava BIO-NEBIO škôlkarov... hoci netušili, že práve prebiehajú nejaké Dni ekologického poľnohospodárstva.
Výstava BIO - NEBIO
Výstava BIO - NEBIO
Vo štvrtok 12. 10. sme s Táňou Polákovou pripravili ochutnávku v Súkromnej materskej škole Nezábudka v Banskej Štiavnici.

Rozvešali sme výstavu, pripravili sme kútik s ukážkou BIOpotravín, špaldovú kávu, jablčný mušt, špaldové chlebíčky s nátierkami.

Tie spolu krásne ladili – biela z pohánkovej krupice, tvarohu, Lučiny, cibule, bieleho jogurtu a fialová z cvikle, cíceru, cibule a ochutená bylinkami.

... a máme pripravené
... a máme pripravené
Jablková šťava bez cukru a konzervantov
Jablková šťava bez cukru a konzervantov

Deťom sme naviac nakrájali BIOmrkvu a jemný špaldový jablčník. Neplánovali sme oficiálny začiatok, osvedčilo sa nám z minulého roku postupne ponúkať rodičov, ktorí si prichádzajú pre deti do škôlky.

Rodičia chutnali, deti sa hrali
Rodičia chutnali, deti sa hrali
Naše ratolesti mali vďaka pani učiteľkám zatiaľ program vo vedľajšej triede, takže rodičia sa mohli posadiť a ochutnávať, rozprávať, pozrieť výstavu (Tánička: „Toto by sme mohli zaviesť – prídeš do škôlky, dostaneš kávu alebo mušt. Hlavne v zime by to bolo fajn...“ Dobrý nápad. Veď väčšina z nás do škôlky doletí s jazykom po päty. :-)).

Niektorí rodičia nemali čas, tak sme im rýchlo zabalili „desiatu“ a infobalíček (adresár fariem, Minimum biospotrebiteľa atď.). Naši susedia – detičky nás onedlho objavili, tak sme si spolu popozerali fotky z výstavy, hrali sa na zvieratká, rozprávali sme sa, čo ktoré zvieratko potrebuje k životu. Príjemné popoludnie v hrejivom prostredí s milými ľuďmi. Dúfam, že chutilo aj bábätku v brušku Táničky (Vďaka!!).

CELOZRNNÝ JABLČNÍK

Špaldový jablčník
Špaldový jablčník
Potrebujeme
CESTO:
  • 350 g celozrnnej BIOšpaldovej hladkej múky
  • 130 g masla
  • 70 g prírodného (hnedého) cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • štipku soli
  • 1žĺtok
  • 1 vajce
  • 3 lyžice mlieka
  • 1/4 balíčka kypriaceho prášku

PLNKA:
  • 1 kg očistených jabĺk
  • med
  • hrsť vlašských orechov
  • hrsť sušených BIOhrozienok
  • škorica


Postup:
Zmiešame všetky prísady na cesto (mlieka toľko, aby bolo spojené a hladké). Vložíme do chladničky. Jablká nakrájame alebo nastrúhame na plátky, ochutíme medom (stačí 1 – 2 lyžice) a škoricou. Pridáme orechy a hrozienka.

Cesto rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme. Na vymastený a múkou vysypaný plech položíme cesto, rozotrieme naň plnku a zakryjeme druhou polovicou cesta (môžeme z neho povykrajovať napr. srdiečka, trojuholníky a poukladať ich na jablká). Cesto potrieme mliekom a pečieme asi 20 minút pri 200 ºC.





Hodnotenie: 90%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: V Nezábudke ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Dni EP 2006



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií