BIO spotrebiteľ

Gutácia

18.10.2006 00:33
Gutácia - školský pokus.
Pomôcky:
50 zŕn pšenice, črepník, kadička, záhradná zemina.

Pracovný postup:
Zrná pšenice zasejeme do črepníka so zemou, 7 – 10 dní dobre polievame a uchovávame na teplom a svetlom mieste. Pred pokusom prenesieme do priestoru s nižšou teplotou a rastliny prikryjeme kadičkou.

Pozorovanie:
Na hrotoch listov sa objavia kvapôčky vody, ktoré pri nepatrnom dotyku stečú. Po chvíli sa začnú tvoriť nové.

Vysvetlenie:
Tento jav sa nazýva gutácia (vylučovanie vody rastlinou v kvapalnom skupenstve). Pri vyššej vzdušnej vlhkosti nestačia rastliny vyparovať prebytočnú vodu prieduchmi a vytláčajú ju hydatódami, vodnými štrbinami, trvalo otvorenými a rozmiestnenými na okrajoch listovej čepele.


Článok vyšie v rámci série článkov Ochrana pôdy - školské pokusy.





Hodnotenie: 100%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Rudolf PadoPredseda a projektový manažér OZ TATRY. Vyštudoval geológiu a geochémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. OZ
TATRY realizuje dlhodobú víziu nazvanú Program obnovy krajiny v podtatranskom regióne.

Súvisiace články


Diskusia: Gutácia ...

    gutacia

    Dobry den, chcel by som sa v suvislosti s gutaciou opytat ci aj drevokazne huby napr. Fomitopsis pinicola gutuju. Zelene rastliny ktore maju hydatody gutuju (to mi je jasne) chcem sa opytat ze ak teda gutuju aj tieto huby. Nemozem sa to niekde docitat a celkom ma to zaujima..dakujem.
    Mito   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Toky nie sú stoky!
Občianske združenie TATRY z Liptovského Mikuláša v spolupráci s Centrom environmentálnych aktivít z Trenčína Vám na serveri BIO spotrebiteľ ponúkajú možnosť vydať sa na cestu vody. Chceme ukázať, akou zraniteľnou je krajina a čo môžeme urobiť preto, aby sa stala nielen vizuálne krajšou, ale aj ekologicky stabilnejšou a produkčnejšou.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií