BIO spotrebiteľ

Zväčšovanie objemu pri klíčení

18.10.2006 00:33
Zväčšovanie objemu pri klíčení - školský pokus.
Pomôcky:
miska na rozmiešanie sadry, sadra, špachtľa, Petriho miska (priemer 20 cm), suché semená hrachu, okrúhla škatuľka od trojuholníkového syra.

Pracovný postup:
1. Odmerný valec naplníme do výšky 50 ml vodou, do ktorej nasypeme 50 suchých semien hrachu a označíme výšku vytlačenej vody. Obsah odmerného valca prelejeme do Petriho misky, ktorú uzavrieme. O 3 dní semená vyberieme, osušíme medzi filtračným papierom a znovu zmeriame ich objem vo valci.

2. Rozmiešanú sadrovú kašu nalejeme do škatuľky od syra do výšky 1 cm. Do vrstvy mäkkej sadry vtlačíme dva dvojité rady suchých semien hrachu v tvare kríža a na ne nalejeme zvyšok sadry tak, aby sa obe vrstvy spojili. Keď sadra stuhne, škatuľku odstránime a sadrový blok vložíme do Petriho misky. Na blok nalejeme vodu, aby ho prekrývala asi o 1 cm.

Pozorovanie:
1. Priestorový obsah hrachu sa zväčšil asi o .....

2. 1 – 2 dni od začiatku pokusu sa sadrový blok roztrhne.

Záver:
Semená prijímajú vodu, napúčajú a zväčšujú objem. Takýmto spôsobom môžu dokonca preraziť asfaltový povrch, rozrušiť betón a pod.


Článok vyšie v rámci série článkov Ochrana pôdy - školské pokusy.





Hodnotenie: 100%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Rudolf PadoPredseda a projektový manažér OZ TATRY. Vyštudoval geológiu a geochémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. OZ
TATRY realizuje dlhodobú víziu nazvanú Program obnovy krajiny v podtatranskom regióne.

Súvisiace články


Diskusia: Zväčšovanie objemu pri ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Toky nie sú stoky!
    Občianske združenie TATRY z Liptovského Mikuláša v spolupráci s Centrom environmentálnych aktivít z Trenčína Vám na serveri BIO spotrebiteľ ponúkajú možnosť vydať sa na cestu vody. Chceme ukázať, akou zraniteľnou je krajina a čo môžeme urobiť preto, aby sa stala nielen vizuálne krajšou, ale aj ekologicky stabilnejšou a produkčnejšou.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií