BIO spotrebiteľ

Stanovenie humusu v pôde

18.10.2006 00:33
Stanovenie humusu v pôde - školský pokus.
Pomôcky:
porcelánový téglik, váhy, závažie, kahan, trojnožka, trojhran, magnéziová tyčinka, vzorka ( humusovej) pôdy asi 10 g.

Pracovný postup:
Vzorku pôdy vložíme do porcelánového téglika nad plameňom, aby sme zbavili vlhkosti. Téglik so vzorkou ochladíme a presne zmeriame hmotnosť. Potom vzorku žíhame asi 15 minút v plameni, za stáleho miešania magnéziovou tyčinkou. Necháme vychladnúť a znovu presne zmeriame hmotnosť. Z rozdielu hmotnosti vypočítame podiel spáleného humusu v percentách.

Pozorovanie:
Pri prvom zahrievaní vzorky pôdy sa odparí voda. Pri žíhaní sa ústrojné látky v pôde spaľujú a vzniká charakteristický zápach. Po vyžíhaní je vzorka pôdy svetlejšia.

Záver:
Žíhaním sa spália všetky organické látky v pôde, ktoré tvoria humus.

Podľa obsahu humusu označujeme pôdu takto:
Ťažké pôdy Piesočnaté pôdy
1 % slabo humózne do 20 % humózne
1 - 2 % mierne humózne 20 - 50 % humusové
2 - 3 % stredne humózne nad 50 % organogénne
nad 3 % humózne  



Článok vyšie v rámci série článkov Ochrana pôdy - školské pokusy.





Hodnotenie: 73.4%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Rudolf PadoPredseda a projektový manažér OZ TATRY. Vyštudoval geológiu a geochémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. OZ
TATRY realizuje dlhodobú víziu nazvanú Program obnovy krajiny v podtatranskom regióne.

Súvisiace články


Diskusia: Stanovenie humusu ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Toky nie sú stoky!
    Občianske združenie TATRY z Liptovského Mikuláša v spolupráci s Centrom environmentálnych aktivít z Trenčína Vám na serveri BIO spotrebiteľ ponúkajú možnosť vydať sa na cestu vody. Chceme ukázať, akou zraniteľnou je krajina a čo môžeme urobiť preto, aby sa stala nielen vizuálne krajšou, ale aj ekologicky stabilnejšou a produkčnejšou.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií