Špaldová kaša so strúhaným jablkom, špaldové rizoto, špaldové cestoviny, špaldový chlieb, špaldová polievka, fazuľová pôstna polievka a zeleninové prívarky.
1.
Špaldová kaša so strúhaným jablkom ("Habermus")
200 ml vody, 3 PL špaldové vločky, 2 PL špaldovej krupice, 1 strúhané jablko.
Vločky, krupicu a strúhané jablko dáme do studenej vody a dobre zmiešame, môžeme pridať 1 - 2 čl prírodného cukru, niekoľko minút varíme, potom necháme 5 minút stáť na vypnutej doske. Hotovú kašu môžeme ochutiť zmesou mletej škorice, muškátového orechu a klinčekov (v pomere 4:2:1).
Alternatíva: strúhané jablko môžeme vynechať.
2.
Špaldové rizoto
1 hrnček špaldovú ryžu (tzv. kernoto), 1/2 cibule, 1 PL oleja, 50 ml bieleho vína, galgant, bertram, materidúšku a semená foenum graecum, cca 2 hrnčeky vody.
Špaldovú ryžu prepláchnuť, potom jemne pokrájanú cibuľu podusiť, pridať špaldovú ryžu a trochu spolu podusiť. Pridať víno, potom postupne vodu s koreninami a asi 20 minút (alebo podľa potreby) variť na pomalom ohni. Nakoniec osoliť a pridať kúsok masla. Podávame so strúhaným syrom.
3.
Špaldové cestoviny
Varíme o niečo dlhšie ako cestoviny z pšeničnej múky, ochutíme mletými mandlami, tvarohom, škoricovým cukrom, makom, strúhanými varenými gaštanmi, strúhaným syrom.
4.
Špaldový chlieb - základný recept
350 g biela
špaldová múka, 150 g celozrnná špaldová múka, 240 ml voda, 1 PL masla alebo oleja, 7 g kvasníc (1/6 kocky), po 1 čl soľ, cukor, 1/2 kl vinného octu (na špičku noža kyselina citronová), fenikel alebo rasca, 100 g strúhané jablko, mrkva alebo tekvica (cukiny).
V domácej pekárni:
Olej, vodu, rozdrobené kvasnice a nakoniec ostatné suroviny vložíme do pekárne a zvolíme program, ktorý trvá 3 - 3 1/2 hodiny a má 2 miešania.
Ručne:
Špaldovú múku, koreniny a soľ zmiešame vo veľkej mise, urobíme priehlbinu, do nej trochu cukru, 50 ml vlažnej vody a rozdrobené kvasnice ako kvások.
Necháme 20 minút odpočívať, potom s pridaním 300 ml vlažnej vody pripravíme cesto, 10 minút ho dôkladne miesime, necháme ho narásť asi na dvojnásobok, ešte raz vypracujeme a necháme kynúť. Sformujeme jeden - dva bochníky a pečieme ich pri teplote 200 - 220˚C 35 - 40 minút.
5.
Špaldová (špaldová zeleninová)
polievka
2 PL špaldová krupica (alebo hrubá celozrnná špaldová múka), 1/2 l vody, galgant, bertram, prášková, matrina dúška, trochu masla.
10 minút variť, nakoniec pridať soľ a pokrájať bylinky.
Môžeme variť s ľubovoľnou odporúčanou zeleninou.
6.
Fazuľová pôstna polievka
1/2 hrnčeka špaldovej pšenice, 1/2 hrnčeka fazule, 1/2 l vody, fenikel zelenina a/alebo zeler, soľ, galgant, bertram, materina dúška.
20 - 30 minút variť, precediť, skonzumovať za tepla ale len vývar.
Alternatíva: 150 g zeleniny (fenikel, mrkva, zeler, cvikla) uvariť s s prísadami v 1/2 l vody; môže sa konzumovať aj so zmixovanou zeleninou.
7.
Zeleninové prívarky
Najjednoduchší spôsob prípravy je: nakrájaná zelenina, 2 PL múky, voda, trochu masla, pridať čl yzopu, trochu bertramu, galgantu a soli, uvariť. K tomu vajíčko alebo strúhaný
syr;pre chorého vajíčko uvaríme bez šupy vo vode s malým množstvom vínneho octu alebo vína.
(pokračovanie zajtra)