BIO spotrebiteľ

Hildegardina medicína (2)
osvojiť si základné recepty

06.12.2006 08:58
Špaldová kaša so strúhaným jablkom, špaldové rizoto, špaldové cestoviny, špaldový chlieb, špaldová polievka, fazuľová pôstna polievka a zeleninové prívarky.
1. Špaldová kaša so strúhaným jablkom ("Habermus")
200 ml vody, 3 PL špaldové vločky, 2 PL špaldovej krupice, 1 strúhané jablko.

Vločky, krupicu a strúhané jablko dáme do studenej vody a dobre zmiešame, môžeme pridať 1 - 2 čl prírodného cukru, niekoľko minút varíme, potom necháme 5 minút stáť na vypnutej doske. Hotovú kašu môžeme ochutiť zmesou mletej škorice, muškátového orechu a klinčekov (v pomere 4:2:1).

Alternatíva: strúhané jablko môžeme vynechať.


2. Špaldové rizoto
1 hrnček špaldovú ryžu (tzv. kernoto), 1/2 cibule, 1 PL oleja, 50 ml bieleho vína, galgant, bertram, materidúšku a semená foenum graecum, cca 2 hrnčeky vody.

Špaldovú ryžu prepláchnuť, potom jemne pokrájanú cibuľu podusiť, pridať špaldovú ryžu a trochu spolu podusiť. Pridať víno, potom postupne vodu s koreninami a asi 20 minút (alebo podľa potreby) variť na pomalom ohni. Nakoniec osoliť a pridať kúsok masla. Podávame so strúhaným syrom.


3. Špaldové cestoviny
Varíme o niečo dlhšie ako cestoviny z pšeničnej múky, ochutíme mletými mandlami, tvarohom, škoricovým cukrom, makom, strúhanými varenými gaštanmi, strúhaným syrom.


4. Špaldový chlieb - základný recept
350 g biela špaldová múka, 150 g celozrnná špaldová múka, 240 ml voda, 1 PL masla alebo oleja, 7 g kvasníc (1/6 kocky), po 1 čl soľ, cukor, 1/2 kl vinného octu (na špičku noža kyselina citronová), fenikel alebo rasca, 100 g strúhané jablko, mrkva alebo tekvica (cukiny).

V domácej pekárni:
Olej, vodu, rozdrobené kvasnice a nakoniec ostatné suroviny vložíme do pekárne a zvolíme program, ktorý trvá 3 - 3 1/2 hodiny a má 2 miešania.

Ručne:
Špaldovú múku, koreniny a soľ zmiešame vo veľkej mise, urobíme priehlbinu, do nej trochu cukru, 50 ml vlažnej vody a rozdrobené kvasnice ako kvások.

Necháme 20 minút odpočívať, potom s pridaním 300 ml vlažnej vody pripravíme cesto, 10 minút ho dôkladne miesime, necháme ho narásť asi na dvojnásobok, ešte raz vypracujeme a necháme kynúť. Sformujeme jeden - dva bochníky a pečieme ich pri teplote 200 - 220˚C 35 - 40 minút.


5.Špaldová (špaldová zeleninová) polievka
2 PL špaldová krupica (alebo hrubá celozrnná špaldová múka), 1/2 l vody, galgant, bertram, prášková, matrina dúška, trochu masla.

10 minút variť, nakoniec pridať soľ a pokrájať bylinky. Môžeme variť s ľubovoľnou odporúčanou zeleninou.


6. Fazuľová pôstna polievka
1/2 hrnčeka špaldovej pšenice, 1/2 hrnčeka fazule, 1/2 l vody, fenikel zelenina a/alebo zeler, soľ, galgant, bertram, materina dúška.

20 - 30 minút variť, precediť, skonzumovať za tepla ale len vývar.

Alternatíva: 150 g zeleniny (fenikel, mrkva, zeler, cvikla) uvariť s s prísadami v 1/2 l vody; môže sa konzumovať aj so zmixovanou zeleninou.


7. Zeleninové prívarky
Najjednoduchší spôsob prípravy je: nakrájaná zelenina, 2 PL múky, voda, trochu masla, pridať čl yzopu, trochu bertramu, galgantu a soli, uvariť. K tomu vajíčko alebo strúhaný syr;pre chorého vajíčko uvaríme bez šupy vo vode s malým množstvom vínneho octu alebo vína.

(pokračovanie zajtra)





Hodnotenie: 60%, 6 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Mgr. Ladislav Lencz(1927) - 3 deti, 6 vnúčat, 11 knižných publikácií hlavne z oblasti pedagogiky.

Súvisiace články


Diskusia: Hildegardina medicína ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Recepty, zdravá výživa
    Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií