BIO spotrebiteľ

Aditíva – Potravinárske farbivá

22.03.2007 05:10
Ešte stále nemáme dosť informácii, ako škodia. Málo ľudí verí tomu, že konzumácia potravín s aditívami môže viesť k mnohým rizikám. Nevedomosť o následkoch je ešte stále medzi nami. Prečo nežiť zdravšie s bionáhradou?

Tým chápme potravinu bez prídavných látok alebo s čo najmenším množstvom najlepšie neškodných prídavných látok v potravinách. Potravinová bezpečnosť je ešte stále malá. Keď neodstraňujú tento problém ostatní, riešme ho sami.

Typ prísady nám už vopred napovedá, že ide o prísadu, ktorá mení farbu v istej časti potraviny. Často môže ísť o pôvodnú farbu, ktorú dané farbivo zvýrazňuje alebo naopak potláča (slúžia na vzbudzovanie dojmu príjemnej chuti a vyššej kvality – väčšinou klamne).

Farbivá do potravín môžeme rozdeliť podľa rôznych kritérií (podľa pôvodu, rizík pre ľudský organizmus, alternatívnosti farbív...).

Medzi najškodlivejšie aditíva nepochybne patria azofarbivá. Ide o žlté farbivo Tartrazin E102, červený amaranth E123, červený Erythrosin E127, ale aj červený azorubin E122 a Červeň 2G E128. V niektorých krajinách (USA, Rusko, Nemecko, Rakúsko, Švédsko, Fínsko, Nórsko, Švajčiarsko) bola ich výroba, ako aj ich použitie zakázané - práve kvôli ich karcinogénnym účinkom.

Podrobný opis potravinárskych farbív: Vysvetlivky:

Pôvod: prír. (prírodný), rastl. (rastlinný), živ. (živočíšny), umel. (umelý), synt. (syntetický), gen-tech. (geneticky modifikovaný)

Riziko pre ľudský organizmus:
*(X) – látka, ktorej použitie je nebezpečné (s rizikom)
*(0) – látka, ktorej použitie nie je nebezpečné (bez rizika)
*(0-) – látka nie je nebezpečná, ale nemá byť často používaná (vysoké dávky škodia)
*(A) – látka môže obsahovať alergén a vyvolať alergickú reakciu
*(Rs) – látka nevhodná pre „rizikové“ skupiny (napr. deti, tehotné ženy, dojčiace ženy, astmatici, ľudia s ochorením tráviaceho ústrojenstva, alergici, ľudia v staršom veku...)
(?) – riziko je zatiaľ nejasné

E 100 – kurkumin – žltá, prír., rastl. alebo aj synt., (0)
E 101 – riboflavín (vitamín B2) – žltá, najčastejšie prír., rastl., (0)
E 101a – riboflavín 5-fosfát – žltá, umel. (0)
E 102 – Tartrazin – žltá, umel. až synt., (X), (A)
E 104 – Chinolinová žlť – žltá, umel. (RS), (A)
E 110 – Žlť – oranž S – žltooranžová, umel., (Rs), (A)
E 120 – Karmín – červená, prír., (0-)
E 122 – Azorubín – červený, umel., (0-)
E 123 – Amarant – červená, umel., (X), (A)
E 127 – Erytrosin – červená, umel. (X), (A)
E 128 – Červeň 2G – červená, umel., (0-)
E 132 – Indigotin – modrá, umel., požíva sa v kombinácii s dusičnanom sodným, (Rs), (A)
E 133 – Brilantná modrá – modrá, umel., pri vysokých dávkach sa usádza v obličkách, (0-)
E 140 – Chlorofyl – zelená, prír., rastl, (0-)
E 150a – Karamel – hnedý, prír., rastl, (0)
E 150b – Sulfit – couleur – hnedá, umel., rastl, môže byť i gen-tech., Sulfidový karamel, (0-)
E 150c – Amoniak – couleur – hnedá, umel. rastl., môže byť i gen-tech., Amoniakový karamel, (0-)
E 151 – Brilantná čerň – čierna, umel., (Rs), (A)
E 154 – Hnedá FK – umel., pri vysokých dávach usadzovanie v obličkách a lymfatických uzlinách, nepriaznivo pôsobí na žľazy z vnútorným vylučovaním, (0-)
E 155 – Hnedá HT – viď E 154
E 160a – Karotin – beta-karotén, oranž., prír., rastl., väčšinou umel., gen-tech., (0)
E 160b – Bixin – oranž., rastl., gen-tech., vodné a olejné extrakty zo semien, (Rs), (?)
E 160c – Kapsantin – červenooranž., rastl., z paprík, (0)
E 160d – Lykopin – červený, rastl., z rajčín, pravdepodobne gen-tech. (0-)
E 160e – Beta-Apo-8-karotinal – oranž.-červená, prír., (0-), (?)
E 160f – Beta-Apo-8-karotinester – oranž.-červená, prír., (0-)
E 161a – Xantofyl (Flavoxantín) – oranž., rastl., umel., (0)
E 161b – Lutein – žltooranžová, prír., vaječný žĺtok, (0)
E 161g – Cathaxantín – žltooranžová, umel., (X)
E 162 – Betanin – červený, prír., z červenej repy, (0)
E 163 – Antokyan – červenomodrý, prír., rastl, z mnohých druhov ovocia a zeleniny (0)
E 170 – Krieda (uhličitan vápenatý) – miner., prír., bielosivá, (0)
E 171 – Titandioxid (oxid titaničitý) – biela, prír., miner., (0-)
E 172 – oxid železitý a hydroxid železnatý – žltý, červ. aebo čierny, umel., miner., (0-)
E 173 – Hliník (Aluminium) – striebritosivá, miner., (Rs)
E 174 – Striebro – strieborná, miner., (Rs)
E 175 – Zlato – zlatá, miner., (0-)
E 180 – Rubínový pigment BK – červená, umel., (Rs), (A)

Kde sa vyskytujú


väčšina cukroviniek (čokoládové dražé, čokoládové i nečokoládové tyčinky, lízanky, ovocné bonbóny, detské žuvačky, penové cukríky, farebná cukrová vata, furé, pralinky, dezerty, "gumové" sladkosti, sladké pelendreky, plnené čololády, zákusky, torty, rolády, koláče...)

nápoje (detské šampanské, limonády, sirupy, koncentráty, sladené minerálne a stolové vody, sýtené i nesýtené nealkoholické nápoje, ovocné šťavy, nektáre, džúsy, vínne nealko nápoje, energické a povzbudzujúce nealko nápoje, ...)

mliečne výrobky (jogurty, pudingy, termixy, dezerty, mliečne ryže, mliečne a jogurtové nápoje, miešané a ochutené tvarohy, mliečne tyčinky, sladené kondenzované mlieka)

chladené a mrazené výrobky (nanuky, zmrzliny, zmrzlinové a nanukové torty, mrazené snehy, lososové plátky, krabie tyčinky, šaláty, majonézy, omáčky...)

pečivo (sladké pečivo, sladké buchty, sladké rožky - s marmeládami, krémami, balené sladké rožky, ovocné piškóty, croissanty, pizza koláče, smažené šišky s marmeládou, ovocnou polevou, rožky posypané so sladkými granulami alebo sladkou ryžou)

mäso a údeniny (mleté mäsové výrobky, paštéty, salámy, šunky, nárezy, párky, klobásy, špekačky, mäsové nátierky, údeniny...)

alkoholické nápoje (likéry, vermuty, destiláty)

• mnohé ďalšie časté potraviny (instané kávové zmesi, konzervované ovocie, instatné polievky, dochucovadlá)

Použitá literatúra:
[XI] VERONICA. Časopis ochránců přírody. Redakcia časopisu VERONICA, pošt. př. 91, 601 91 Brno 1

aditíva (prídavné látky) potravinárske farbivá




Hodnotenie: 91.6%, 12 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Matej Šiculiak- navštevuje Združenú strednú školu v Liptovskom Mikuláši, odbor Ochrana a tvorba životného prostredia. Záľuby: rybárčenie, turistika, cykloturistika, chémia, pestovanie rastlín...

Diskusia: Aditíva – Potravinárske ...

    Vdaka za pekny clanok
      Reagovať
     
    0
     
    0

    Autor chyba ...

    A nemohol si sa predstavit ?

    Inac dik, no pekny ci nepekny, dufam, ze nebude len pekny, ale aj uzitocny mnohym ludom.
    Matej Šiculiak   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Aditíva – Potravinárske farbivá

    tak mne je urcite uzitocny ku skuskam prave :) takze dakujem aj ja
    siri   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Potravinová bezpečnosť
popis



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií