BIO spotrebiteľ

Špalda - zázračné obilie III

19.05.2004 14:00
Pokračujeme v sérií článkov, kde objasňujeme prednosti zázračnej plodiny - špaldy. Dne sa zameriame na tvrdenie: Kto rád špaldu jedáva, ten sebe mäso pridáva! Dáva mu správnu krv, uvoľňuje jeho myseľ a dodáva mu dávku veselosti.

Kto rád špaldu jedáva, ten sebe mäso pridáva!

Toto Hildegardino poznanie, podané v podobe porekadla, neznamená nič viac a nič menej, než že ľudské tkanivá, menovite tak dôležité, ako sú väzivové a podporné tkanivá a tiež svalstvo, pôsobením špaldy zdravo priberajú alebo sa postupne regenerujú. Pri špaldových kúrach z toho výdatne ťažíme, v neposlednom rade i pri liečbe leukémie, pretože žľazy a lymfatické tkanivá sú koniec koncom tiež mäsom, čo platí i o kostnej dreni.

Dáva mu správnu krv...

To môžeme vyvodiť ako logické pokračovanie predchádzajúceho odstavca: Tiež kostná dreň, v ktorej vzniká dobrá krv, rovnako ako slezina, v ktorej (zlá) krv končí, žijú a rastú ako tkanivá a ťažia zo špaldy rovnaký úžitok ako ostatné tkanivá. Len výživa kostnej drene je zvlášť chúlostivou záležitosťou, pretože zásobenie krvou prebieha od veľkých krvných prúdov cez malé cievky. Do týchto jemných, okrajových oblastí musí byť dopravovaná zvlášť hodnotná a ľahko absorbovateľná výživa. To zabezpečuje najlepšie ona - tak ľahko vo vode rozpustná a krvou dopravovaná špaldová látka. Dodajme, že podobne pôsobí aj chlieb z celozrnej pšeničnej múky. Špalda robí to isté, pričom ale nemusí byť upečená do podoby chleba – špalda je obilie na varenie. Človek musí nepretržite pracovať na tvorbe správnej krvi. Keď tomu strava napomáha, nepotrebuje človek už žiadne ďalšie čistenie krvi, ktorá sa sama obnovuje súčasne s každodenným stravovaním.

... uvoľňuje jeho myseľ...

Nálada človeka môže byť otupelá alebo tiež otvorená. Beh času stavia človeka neodvratne vždy pred nové zážitky. Čím menej sme nútení sa zamestnávať sami sebou a byť zaťažení starosťami o seba, tým viac „voľných valencií“ uvoľneného dobrého pocitu môžeme rozširovať do svojho okolia. Nebudeme sa ľahko unavovať a budeme sa s väčšou radosťou stretávať so všetkým novým a prekvapujúcim. Chcel by niekto vedieť, v čom tkvie toto pôsobenie? Môžeme použiť paralelu s vitamínovým nasýtením. Ak sú k dispozícii dostatočné množstvá vitamínov, je človek nezávislý od času, ročných období, zostáva viac chránený pred výkyvmi počasia a všetkými ostatnými výkyvmi ako sú napr. zloženie vzduchu, množstvo ultrafialových lúčov a iného žiarenia, v premennom zložení stravy a v premennom zložení a množstve mlieka a zeleniny v priebehu roka. Pravidelné používanie špaldy činí človeka v tomto ohľade nezávislým. Tiež ovsená strava môže pôsobiť podobne, je však nutné stravu doplniť o niektoré vitamíny. Špaldové uhlohydráty však už majú všetky vitamíny – potrebné pre ich správne „náladové“ uplatnenie v ľudskom organizme – v dostatočnej miere v sebe.

... a dodáva mu dávku veselosti

Veselý a rozpustilý nie je to isté. Rozpustilo založení ľudia ľahko prechádzajú do protikladu alebo sa nechávajú zviesť k rôznym neplechám. Odlišujeme to od vlôh k humoru. Pravý duch veselosti nevyhľadáva potešenie na úkor druhých. S tým je tiež spojená radosť byť človekom medzi ľuďmi. Ťažkou prekážkou pre priateľské chovanie ľudí medzi sebou je tak zvaná „čierna žlčovitosť“, liaheň všetkých ťažkých chorôb, ako hovorí Hildegarda. Títo ľudia sa potkýnajú, tak povediac, o vlastnú žlč. Melanchólia sama, so svojim popieraním sveta je len najťažšou formou tejto každodennej závislosti. Celý rad inak obľúbených bylín a dokonca aj ovocia nemôže preto byť odporúčaný za každodennú potravu preto, že podporuje vznik tejto čiernej žlčovitosti. Ak v špalde nachádzame látku, ktorá pôsobí proti takémuto prúdeniu, potom tým môžeme v zmiešanej strave nevyhnutné poruchy zase vyrovnať. Špaldová výživa slúži ako doplnková výživa nedostatkov v strave.

Tešíme sa na ďalšie pokračovanie článkov o Špalde. Veríme, že aj vy. Tento raz sa zameriame na tvrdenie: Akokoľvek pripravenú ju jete, tak alebo tak, ako chlieb, alebo ako inú stravu (varenú).






Hodnotenie: 73.4%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Špalda - zázračné obilie ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Recepty, zdravá výživa
    Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií