BIO spotrebiteľ

Špalda - zázračné obilie IV

20.05.2004 16:05
Tvrdenie Hildegardy: Akokoľvek pripravenú ju jete, tak alebo tak, ako chlieb, alebo ako inú stravu (varenú) o špalde hovorí samé za seba. Špaldu môžeme jesť surovú, varenú a vyprážanú, studenú a teplú, skrátka si s jej prípravou nemusíme robiť žiadne starosti. Viac Vám povie dnešné pokračovanie o prednostiach špaldy.

Akokoľvek pripravenú...

U Hildegardy nenájdeme žiadny iný plod, žiadnu inú potravinu, pre ktorú by toto platilo tak úplne a tak neobmedzene. Špaldu môžeme jesť surovú, varenú a vyprážanú, studenú a teplú, skrátka si s jej prípravou nemusíme robiť žiadne starosti. Len aby to, čo používame, bola naozaj špalda. Táto prednosť hovorí sama za seba. Pri presných rozhodnutiach a návodoch, na ktoré sme u Hildegardy zvyknutí, je táto bianko plná moc u špaldy až prekvapujúca. Naproti tomu pri príprave pšenice sa nachádza celý rad obmedzení. Špaldové zrno môžeme jesť aj surové, aj keď to žiadnu prednosť neprináša. Po polhodine žutia máme – pre vysoký obsah lepku – v ústach žuvačku.

...ju jete...

Nie je uvedené ani Ty, ani Ja, ani My, je myslená celá rodina pri stole. Hodnota neobmedzenej platnosti spoločného jedla býva príliš málo doceňovaná. Aké je nepríjemné, keď jedlo, ktoré prichádza na stôl, musí byť kritizované. Stáva sa predsa, že to, čo jeden musí alebo môže odmietnuť, inému pripadá ľahostajné alebo to dokonca víta. Nútenie a disciplína pri stole síce môžu cvičiť pevnú vôľu, často sa však nejakým spôsobom skôr či neskôr prejavia nedobré následky. Keď už musíme pri stole pestovať disciplínu, je treba, aby sme sa mohli spoľahnúť, že tým nikto neutrpí ujmu. Okrem toho existujú dôležitejšie úlohy ako vynútená zhoda pri stole. Potom radšej varme jednoduchšie – varme špaldu.

...tak alebo tak...

Ak chceme predkladať k spoločnému stravovaniu a k všeobecnej radosti pri stole špaldu, potom obmedzme v jej príprave ono „ako vždy“. Nie každý napríklad môže s chuťou jesť kašu zo špaldy, vody a soli (a masla). Nie každému, a zvlášť nie v každom veku, by som radil jesť surový špaldový šrot a ním sa stravovať, aj keď u niektorých jedincov by to možné bolo. Pre spoločnosť pri stole budeme voliť zlatú strednú cestu medzi jemnou prípravou a jednoduchosťou tak, aby si každý prišiel na svoje. Prirodzene príjemná chuť špaldy dovoľuje tak jednoduchú, ako aj rafinovanú prípravu, ku ktorej môžeme pristúpiť k potešeniu hosťa alebo chorého. Správna a chutná príprava špaldy je umením kuchyne. Škôd alebo nedostatkov, spôsobených spracovaním špaldy, sa obávať nemusíme.

...ako chlieb...

Chlieb, pečivo, koláče, keksy, sucháre a iné pečivo zaujímajú v ľudskej spoločnosti svoj osobitný účel. Lem málo myslíme na to, že s chlebom sú oddávna spojené nábožensko-slávnostné predstavy. Zvyk jesť chlieb sa rozšíril až pod vplyvom kresťanstva. K chlebu a pečivu by sme vždy mali pristupovať s akousi zbožnou úctou. Ak už človek nechce jesť chlieb, najmä výborne chutnajúci špaldový chlieb, potom je presýtený. Nie všetky druhy obilia sú vhodné k príprave chleba a nie pre všetkých ľudí sa chlieb celkom hodí. Procesom pečenia dochádza v chlebovej kôrke a tiež v samotnom ceste k niektorým zmenám, ktoré môžu dodatočne spôsobiť zdravotné poruchy. U špaldy sa toto nestáva. Aj keď chlieb je obecne viac stravou dospelých, špaldový chlieb je bez váhania možné podávať , v primeranej forme (napr. v podobe detských suchárov) aj tým najmenším. Špeciálne pre tieto prípady veľmi odkazujem na používanie špaldovej múky. Špaldový chlieb môže byť samozrejme rôzneho druhu, od najkrajšieho a najjemnejšieho bieleho chleba až po šťavnatý čierny, celozrný chlieb. Všetky druhy sú zdravé pre všetkých. To znie po všetkých predošlých učeniach takmer ako rozprávka. Len o jedno dôrazne prosím pekárov: Nepripaľujte mi špaldový chlieb! Pečte len svetlú kôrku!

...alebo ako iná strava (varená)...

Zahriata, teplom spracovaná má byť strava zo špaldy, ktorá prichádza na stôl. Pod pojmom „ako iná“ sa chápu polievky, kaše, cestoviny (halušky, knedlíky). Z domácich obilovín sa podľa Hildegardy k rovnakému účelu hodí len ovos. Raž, jačmeň a pšenica k tomu naopak vhodné nie sú. Pri varení vo vode vystupuje do popredia niečo iné ako pri pečení. Je veľa ľudí, ktorí zo zásady polievky a kaše odmietajú, najčastejšie však bez toho, aby poznali rozdiel v porovnaní so špaldou. Ovsené pokrmy dáva Hildegarda len zdravým, ťažko chorým ich neodporúča. U iných obilí sa múka vriacou vodou len málo otvára. Len ten ľahký, prekrásne sklený špaldový šrot sa otvára dostatočne aj vo vriacej vode, takže žalúdok a črevné šťavy môžu viesť ďalej jemné dieliky špaldy bez toho, aby boli brzdené lepením a zahlienením pevných súčastí. Špaldový pokrm je vec sama o sebe. Nie je vhodné, už kvôli celkovému využitiu špaldy, ju miešať s menej hodnotnými potravinami a pochutinami. Najlepšie je vynechať aj pridanie mlieka, ak to nie je nevyhnutné, pretože všeobecná cena mlieka leží ďaleko pod úrovňou špaldy. Za týchto okolností je lepšie vyživovať kojenca kašou zo špaldy a vody než mliečnou kašou.

Vďalšom diele naše rozprávanie o prednostiach špaldy ukončíme. Na záver však máme pre Vás pripravené malé prekvapenie. Tešíme sa na Vaše reakcie pod článkom a prajeme pekne prežitý deň.






Hodnotenie: 75%, 4 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Špalda - zázračné obilie ...

    to je pre vtakov
      Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Recepty, zdravá výživa
Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií