BIO spotrebiteľ

Špalda - zázračné obilie V

21.05.2004 14:13
Svätá Hildegarda: Špalda je jedným slovom dobrá .... Pozrime sa úprečo je tomu tak. Povieme si pár slov o autorke tohto tvrdenia a máme male prekvapenie na záver článkov o špalde a jej prednostiach.

Špalda je (jedným slovom) dobrá

Všeobecne si na špaldu zvykáme s ľahkosťou ako na niečo dokonalého a láskavého. Kde je jazyk rozmlsaný luxusom, teda prebytkom, mali by sme začať delikátnou prípravou špaldy a až potom postupne prechádzať k jednoduchosti. Keď dobrý pocit a chuť potvrdí, že táto strava je správna, budeme sa na ňu deň za dňom viac tešiť.
Pravá všedná strava má byť jednoduchá. Existujú ľudia, pre ktorých je niečo „obyčajného“ tŕňom v oku. Z toho možno vyplýva, že zdravie sa dnes stalo niečím neobyčajným. Príliš sa zaoberáme snahou po zmenách a preskakujeme v jedálnom lístku. Pritom zabúdame, z čoho toto preskakovanie pochádza. Keď niečo hľadám a nemám potuchy, kde by to mohlo byť, hľadám na čo možno najviac miestach. Kto nepozná dokonalú stravu, musí neustále meniť a skúšať, aby zväčšil pravdepodobnosť, že nájde to správne, potrebné k odstráneniu prípadných škôd a k vyrovnaniu nerovnováhy. Musíme myslieť na to, ako veľkú cenu má zvyk, pokiaľ to, na čo sme zvyknutí, je niečo dobrého. Potom si nemusíme robiť starosti s jedálnym lístkom a môžeme žalúdku dopriať potešenie aj pri istej všednej rovnakosti a pravidelnosti. Možnosť denne predkladať na stôl špaldové jedlo ešte neznamená, že budeme denne jesť len špaldové zrno. Postačí, keď raz denne urobíme špaldu nositeľom hlavného jedla. Mohlo by to byť zdravšie ako každodenná konzumácia zemiakov.

... a jemná

To sme už čítali. Opakovaním sa tu len zdôrazňuje hlavná vlastnosť. Špalda a jej látka zostávajú účinné pri každom spôsobe prípravy, pretože majú svoju vrodenú jedinečnú vlastnosť (subtilitu), ktorá pri obvyklých kuchynských úpravách zostáva zachovaná aj v tých najjemnejších čiastočkách.
Nepochybne chce Hildegarda poukázať na podstatu stravovania vôbec. Na to existujú veľmi zaujímavé pohľady. Bolo by prestaviteľné, že za určitých priaznivých podmienok, vplyvom odštepovania atomárnych energií, vznikajú v najmenších možných priestoroch ľudského organizmu netušené pramene sily. Len musia byť tieto priaznivé podmienky zaručené. Tajomstvá sveta ešte nie sú vyčerpané.

... a keď je chorobou niekto tak vyčerpaný a oslabený, že slabosťou už nemôže ani jesť (hrýzť), potom vezmi celé špaldové zrná, silno ich var vo vode, pridaj maslo alebo vaječný žĺtok (a štipku soli), čím sa jedlo stane chutnejším a pre chorého prijateľnejším. To podávaj chorému a ono ho to vylieči zvnútra ako dobrá hojivá masť.

Často zisťujeme u chorých a veľmi vychudnutých ľudí, že len s ťažkosťami môžu hrýzť a nemôžu takmer nič prehĺtať. Ich sliznice a šťavy sú úplne vysušené. V takýchto prípadoch môžeme kľudne podávať ako stravu uvedené jedlo. Sliznice sa potom prekvapivým spôsobom zotavia. Telo si samo vylúhuje z celých špaldových zŕn to, čo potrebuje, aj keď neboli mechanicky rozdrobené.

Svätá Hildegarda

Svätá Hildegarda z Bingenu žila pred 800 rokmi.
Boh jej odhalil tajomstvá stvorenia a spásy, ale tiež zázraky prírody, funkcie ľudského tela, príčiny chorôb a tiež liečebné prostriedky, ktoré vložil do prírody za účelom odstraňovania chorôb.
Hildegarda obdržala od Boha návrh: „Napíš, čo vidíš! Konaj zjavne divy, ktoré si sa dozvedela! Popisuj ich a hovor o nich!

Výživový systém podľa Hildegardy nevychádza z výživnej hodnoty jednotlivých potravín, ale len z ich liečivej sily a to špeciálne vo vzťahu k človeku.

Hildegarda z Bingenu je dnes v Nemecku považovaná za najväčšiu prírodnú liečiteľku všetkých dôb.


Prekvapenie

Prekvapenie je malé, ale veríme, že časť čitateľov týmto potešíme.
Celý Špaldo receptár si môžete:
  • stiahnúť (Receptár Klubu BIO-PaPa vo formáte .zip - 25 kB),
  • alebo vytlačiť (Receptár Klubu BIO-PaPa vo formáte .doc - 101 kB).

    Tento receptár môžete ďalej šíriť a ponúkať svojim známym, o ktorých si myslíte, žeby im bol prospešný s podmienku, že stále uvediete zdroj:

    Receptár Klubu BIO-PaPa - Mierové nám. 29, Trenčín, 911 01
    e-mail: recepty@biospotrebitel.sk
    www adresa: www.biospotrebitel.sk






  • Hodnotenie: 85%, 4 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

    Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

    Súvisiace články


    Diskusia: Špalda - zázračné obilie ...



      Pridať názor na článok





      BIO magazín

      Recepty, zdravá výživa
      Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



      Najčítanejšie v rubrike



      Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií