BIO spotrebiteľ

BIO? A čerstvé? Dívali sa na mňa ako na blázna...

29.06.2004 17:40
Hovorí sa, že náhody neexistujú... Potom sme pri našej trojhodinovej návšteve Prahy nemohli neobjaviť novootvorené BIO bistro, ktoré je priam odstrašujúcim príkladom biopotravinového „extrémizmu“. V predvečer návštevy svetového veľtrhu BioFach v Norimbergu sme tak dostali na tanierik zohrievaný nemecký biosendvič a k nemu do života lekciu, že 100% BIO „za každú cenu“ určite nie je cesta, po ktorej chceme kráčať...
Stalo sa to takto: Zrazu sme sa ocitli pred BIO bistrom. Vy by ste odolali? Predstavivosť začala pracovať. Možno tam nájdeme nejaké spriaznené duše, ktoré sa s podobným nadšením ako my pustili do propagácie ekologického poľnohospodárstva a jeho produktov - zdravých a chutných biopotravín. Tých predsa musíme svojou návštevou podporiť. Čo dobrého nám tam ponúknu?

Prvý dojem z bistra nebol práve najlepší. Pár tanierikov a misiek v chladiacom pulte a za ním dve staršie dámy, ktoré na prvý pohľad nepôsobili zrovna dojmom, že by s biopotravinami mali mať niečo viac než to, že ich predávajú či ponúkajú vo forme rýchleho občerstvenia. Žiaľ, skutočnosť bola ešte horšia, ako sa spočiatku zdalo. Uštedrená lekcia však o to väčšia.

Rozmýšľame, čo si dáme, pohľad uprený na tabule s dennou ponukou. Skúsim sa opýtať na zeleninovú polievku. - Prosím Vás, tá polievka je z bujónu? - Kdeže, tá je BIO, donesiem Vám ukázať ten sáčok. To je nemecká, pravá BIO. - Ďakujem, to nie.

Hm, hľadám ďalej. - A zeleninový šalát? Čo je v ňom, prosím Vás? - No, môžete si vybrať z chladiaceho pultu: bioolivy, biofeta, bioartičoky, biofazule, urobím Vám tanier – tak za 150,- Kč? - Ale ja by som si dala čerstvú zeleninu. - Pani, ale my tu máme 100% BIO, žiadne nahrážky. Kde by ste chceli zohnať BIO čerstvú zeleninu?

Napätie narastá na oboch stranách. Už sme pochopili, o čo tu ide. Predávajú síce 100% BIO, ale nič čerstvé, navyše 90% potravín je dovezených z Nemecka. Nie sme konfliktné typy. Každý si objednáme biosendvič a dva deci biovínka z Pálavy. Sendvič chutí (skôr nechutí) ako polotovar zohriaty v mikrovlnke (dúfame že v elektrickej rúre, lebo podľa zákona o ekologickom poľnohospodárstve je mikrovlnný ohrev zakázaný). Aspoň že vínko z Pálavy je prvotriedne, zlepší nám náladu.

Zaplatíme a odchádzame. Nuž, aj takto teda môže vyzerať stretnutie s biopotravinami. Až takto sa dá pokaziť krásna myšlienka ekologického poľnohospodárstva – pestovania v súlade s prírodnými zákonitosťami bez chémie, týrania zvierat a devastácie krajiny. Čo z toho, že potraviny sú BIO, keď sú nie sú EKO (a dokonca ani) LOGICKÉ. Neviem si predstaviť človeka, ktorý by uprednostnil bistro s ponukou drahých BIO polotovarov a konzervovaných potravín z dovozu pred bistrom s ponukou čerstvých, miestne dopestovaných produktov, i keď by boli z konvenčného poľnohospodárstva.

Zohrievaný nemecký biosendvič nám nastavil zrkadlo. V roli „obyčajných“ zákazníkov sme pochopili, akú medvediu službu je možné robiť propagácii biopotravín, keď sú ponúkané bez plného uvedomenia si všetkých súvislostí, patričnej profesionality a trošky citu.

Klaudia Medalová





Hodnotenie: 80%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: BIO? A čerstvé? Dívali sa na mňa ako na ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Biopotraviny, bioprodukty
    Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií