Každoročne sa už tradične schádzajú biofarmári v Českej republike s priaznivcami a priateľmi aby nad chutnými výsledkami svojej práce ocenili toto najlepšieho (pre daný rok) spomedzi nich.
Tradičné podujatie známe ako
„Bartákov hrnec“, s tradične skvelou atmosférou a výborným BIO
pohostením, tento rok netradične zavŕšené medzinárodnou spotrebiteľskou ochutnávkou biovín,
prilákalo v poslednú májovú sobotu do Pavlova pod Pálavou desiatky návštevníkov...
Ocenenie získala rodinná ekofarma Abrlových z Pavlova, ktorá hospodári v CHKO Pálava a už 13 rokov
sa zaoberá ekologickým pestovaním vínnej révy a bylín a ich spracovaním.
Duchovným otcom myšlienky oceniť a zviditeľniť úspešných ekologických poľnohospodárov je pán Ing. Richard J. Barták, nestor českého ekologického poľnohospodárstva, propagátor vegetariánstva a gentleman „každým coulem“. V úvodnom príhovore hodnotí úspešnú, už 12-ročnú históriu podujatia, ktoré je s jeho menom už navždy späté...
Držiteľ ocenenia je vyberaný na základe návrhov verejnosti a zväzu PRO-BIO. Hodnotená je ponuka a kvalita služieb, produkcia
bioproduktov, ekologická uzavretosť hospodárstva, dĺžka členstva v zväze PRO-BIO a celkový dojem. Akcia sa vždy uskutočňuje poslednú sobotu v máji a vždy prebieha v mieste oceneného. Pre návštevníkov je tradične pripravená exkurzia po farme, kultúrno-spoločenský program a ochutnávka bioproduktov.
Pán Barták odovzdáva cenu v podobe ligotavých desaťkorunáčok čerstvej ražby rodine Abrlových ...
Ocenenie si farma zaslúžila predovšetkým za dlhodobé pôsobenie v oblasti ekologického poľnohospodárstva, priekopníctvo v oblasti produkcie biovína, schopnosti dodávať na trh finálne výrobky v biokvalite a aktívnu spoluprácu pri propagácii značky BIO.
Na 5 ha pôdy pestujú Abrlovi byliny a korenie (bazalku, tymián, saturejku, majoránku, pažítku, petržlen, šalviu, estragón, yzop...). Do finálnej podoby privádzajú 16 druhov korení a 5 druhov bylinných kúpeľov. Za kolekciu korenia získala farma Pollau čestné uznanie pri príležitosti vyhlasovania Českej biopotraviny roka 2002.
Rodina Abrlových pestuje tiež vínnu révu a produkuje odrodové vína Pálava, Muškát moravský, Cabernet Morávia. Vína dodáva vybraným vinotékam a predajniam. Za Pálavu 2000 získal pán Abrle Bacchusov pohár (zlatú medailu) v rakúskom Poysdorfe v roku 2002.
Na tohoročný Bartákov hrnec prišla s novou iniciatívou Liga ekologických alternatív. Rodine Abrlových udelia kráľovský titul v oblasti ekologického poľnohospodárstva. Z ocenenia sa teší korunovaná pani Abrlová, ktorá má v rámci rodinnej ekofarmy na starosti spracovanie bylín a finalizáciu produktov.
Bartákov hrnec je už tradične úspešným podujatím, ktoré každoročne pritiahne i médiá a tak sa významnou mierou podieľa na propagácii ekologického poľnohospodárstva v Českej republike.
Organizátorom akcie je Zväz PRO-BIO,
akciu však finančne podporuje i Ministerstvo poľnohospodárstva Českej republiky.
Dočkáme sa vyhlasovania najlepšieho ekologického poľnohospodára i na Slovensku?