BIO spotrebiteľ

Aditíva - Zahusťovacie a gelírovacie látky

19.11.2007 07:16
Je naozaj také bezpečné konzumovať potraviny s vysokým obsahom zahusťovacích alebo gelírovacích látok ? Aké sú to látky, na čo slúžia a čo môžu spôsobiť, sa dozviete už v tomto článku...
Čo sú to zahusťovacie a gelírovacie prípravky ?

Sú to látky, väčšinou rastlinného pôvodu, ktoré majú v potravinách viazať vodu. Z látok živočíšneho pôvodu je gelírovacícm prostriedkom najmä želatína. Z taxonomického hľadiska tieto látky môžeme pomenovať aj ako hydratačné prísady.


Čo môžu spôsobovať zahusťovacie a gelírovacie prípravky ?

Zahusťovacie a gelírovacie prísady, v tomto zozname od E406 do E415, nevyvolávajú vážnejšie problémy, iba vysoké dávky pôsobia laxatívne (preháňavo). To platí aj pre ďalšie aditíva tejto kategórie.


Podrobný rozpis konzervačných látok:

Vysvetlivky:

• Pôvod: prír. (prírodný), rastl. (rastlinný), živ. (živočíšny), umel. (umelý), synt. (syntetický), gen-tech. (geneticky modifikovaný)

• Riziko pre ľudský organizmus:
- *(X) – látka, ktorej použitie je nebezpečné (s rizikom)
- *(0) – látka, ktorej použitie nie je nebezpečné (bez rizika)
- *(0-) – látka nie je nebezpečná, ale nemá byť často používaná (vysoké dávky škodia)
- *(A) – látka môže obsahovať alergén a vyvolať alergickú reakciu
- *(Rs) – látka nevhodná pre „rizikové“ skupiny (napr. deti, tehotné ženy, dojčiace ženy, astmatikov, ľudí s ochorením tráviaceho ústrojenstva, alergikov, ľudí v staršom veku...)
- *(?) – riziko je zatiaľ nejasné


E 406 – Agar-agar – prír., nestráviteľná látka, podporuje trávenie, zabraňuje príjmu minerálnych látok, vo vysokých dávkach preháňadlo (0-)
E 407 – Karagén – viď E406, (0-)
E 413 – Traganth – prír., podporuje trávenie, vyššie dávky pôsobia preháňavo, na koži vzniká kontaktná alergia (Rs)
E 414 – Arabská guma (gummi arabicum) – prír., podporuje trávenie, (0-)
E 415 – Xantánová guma (Xanthan) – prír., gen-tech., podporuje trávenie, vyššie dávky pôsobia preháňavo, (0-)
E 416 – Karaya guma – prír., podporuje trávenie, pôsobí preháňavo, môže zabraňovať prímu minerálnych látok (0-)
E 418 – Gellan – umel., nestráviteľná látka, pôsobí preháňavo, (0-), (?)
E 420 – Sorbit (Sorbitol) – umel., gen-tech., vysoké dávky pôsobia preháňavo (0-)
E 421 – Mannit (Manitol) – umel., gen-tech., náhrada cukru, dávenie a preháňanie vo vysokých dávkach
E 422 – Glycerín – živ., umel., plnidlo, (0-)


Kde sa vyskytujú

Najčastejšie sa používajú pri výrobe pudingov, krémov, mliekarenských výrobkov, pridávajú sa aj do sladkostí, ako aj do žuvačiek.


Použitá literatúra:

Katedra chémie, Fakulta prírodných vied, Univerzita Mateja Bela: Východiská k problému cudzorodých látok v potravinách.

[XI] VERONICA. Časopis ochránců přírody. Redakcia časopisu VERONICA, pošt. př. 91, 601 91 Brno 1 Slovenská veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky: Potravinový kódex SR.





Hodnotenie: 80%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Matej Šiculiak- navštevuje Združenú strednú školu v Liptovskom Mikuláši, odbor Ochrana a tvorba životného prostredia. Záľuby: rybárčenie, turistika, cykloturistika, chémia, pestovanie rastlín...

Diskusia: Aditíva - Zahusťovacie a gelírovacie ...

    Ked budeš písať nabudúce článok, tak vedz, že gelírovací je želírovací...
      Reagovať
     
    1
     
    0

    Dik za dotaz

    Moc diki za dolezitu poznamku..... vies, dalo by sa povedat, ze pouzivam viac ceskych zdrojov literatury a musim to nielenze prekladat, ale aj vecne skracovat... nie je to vzdy take lahke, to mi ver...
    Slovenske zdroje informacii su casto velmi neodborne a pokial sa tyka Potravinoveho kodexu, konkretne zahustovacie a zelirovacie aditivne pripravky tam nie su spominane vobec, aditivne pripravky opisovane v tomto clanku su v Potravinovom kodexe zaradene do inej kategorie a su hodnotene podla inych kriterii.

    ***
    Este jedna poznamka, ak sa pozres do Potravinoveho kodexu SR, nenajdes tam vobec taketo rozdelenie aditivnych pripravkov ... rozdelenie aditiv, ktore je pouzivane v tomto serialy, je viac strukturalizovane a ucelove z pohladu spotrebitela....
    Matej Šiculiak   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Potravinová bezpečnosť
popis



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií