BIO spotrebiteľ

Biopotraviny v školských kuchyniach – v Alsasku a inde

21.02.2008 09:29
Už aj Francúzsko sa radí ku krajinám rozbiehajúcim iniciatívy na podporu BIO do školských jedální. „Povedz áno biopotravinám!“ je slogan, ktorý budú už onedlho vídať žiaci 26 školských jedální vo francúzskom Alsasku.
Jedálne, ktoré denne ponúkajú celkom 16000 obedov, sa zapoja do projektu snažiaceho sa podporiť zavedenie biopotravín do školského stravovania. Administratíva regiónu Alsasko bude náklady naviac doplácať. Školské kuchyne sa v rámci projektu zaviazali nakupovať mrkvu, zeler, kapustu a jablká čisto ekologického pôvodu. Bio pečivo, mliečne výrobky, hlávkový šalát a zemiaky budú používané aspoň jedenkrát až dvakrát mesačne. Do projektu sa zapojí združenie Opaba 270 ekologických poľnohospodárov.

A kde ešte vo svete sa školákom varí z biopotravín?
  • Taliansko – zákon nariaďuje povinnosť variť z biopotravín, v Ríme sa v školských jedálňach denne podáva 200 000 bio jedál;

  • Francúzsko – predovšetkým v regiónoch Languedoc Rousillon a Provence-Alpes-Cotes-d’Azur;

  • Rakúsko – používanie biopotravín v školských jedálňach je povinné (od 30 do 50 %), vo Viedni sa denne pripraví 38 000 bio jedál v materských školách;

  • Nemecko - stovky zapojených škôl do spolkového projektu „Bio kann Jeder!“;

  • Veľká Británia – „revolúcia“ v školskom stravovaní pod vplyvom Jamie Olivera, vláda podporuje miestne, čerstvé a biopotraviny;

  • USA – zavádzanie biopotravín do tisícok škôl a univerzitných kampusov, zriaďovanie školských záhrad;

  • Juhoafrická republika – školy si biopotraviny pestujú samé


Zdroj: BIO obchod 2/2008, podľa článku v Le monde a www.biodoskol.cz.





Hodnotenie: 88%, 5 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Diskusia: Biopotraviny v školských kuchyniach – ...

    ppp
    anet   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok







Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií