Moderný človek venuje čoraz menej času príprave jedál. Práca (a na druhej strane relax) má často prioritu pred zdravým jedlom… Cítime sa unavení a bez energie, civilizačné ochorenia postihujú čoraz častejšie už aj deti… Môžeme si pomôcť výživou? Iste. Jesť čo najviac čerstvých , miestnych potravín - ak sa dá aj v BIO kvalite. Prehliadnuť by sme nemali ani tzv. superpotraviny, plné výživných látok a moderné doplnky výživy, predovšetkým tzv. zelené potraviny, výborné na detoxikáciu a ako zdroj antioxidantov a ďalších fytonutrientov. Postupne Vám jednotlivé superpotraviny a ďalšie výživové doplnky predstavíme v novom seriáli “Hity pre zdravie”.
Trendy v potravinárskej výrobe a stravovaní vo všeobecnosti nie sú žiaľ pozitívne – aj tu platí zásada vyrábať čo najviac pri čo najnižších nákladoch. Potraviny precestujú tisíce kilometrov, prioritu má čo najdlhšia trvanlivosť a čo najviac farby a chuti (s pomocou množstva prídavných látok)… Stánky s rýchlym občerstvením lákajú na hranolky, hot dog, či iný “junk food” a v supermarketoch pribúdajú regály s instantnými polievkami, polotovarmi, či zmrazenými hotovými jedlami, ktoré stačí zohriať v mikrovlnke… Žijeme v strese a konzumujeme potraviny s nízkou výživnou hodnotou. Do tela dostávame priveľa nasýtených tukov, soli, cukru a prídavných látok (glutaman sodný, dusitan sodný, benzoan sodný, tartrazín...), na druhej strane chýbajú proteíny, vláknina, vitamíny a bioaktívne látky. Pribúda ľudí (a veková skupina sa stále znižuje) s civilizačnými ochoreniami ako obezita, cukrovka 2. typu, srdcovo-cievne ochorenia, alergie…
Superpotraviny sú "zázraky" medzi potravinami, ktoré sú čoraz viac skúmané odborníkmi na výživu vďaka vysokej výživnej hodnote a mnohostrannému prínosu pre zdravie. Superpotraviny majú tak vysoké zloženie antioxidantov, vitamínov a iných nutričných hodnôt, že si iný názov ani nezaslúžia. Pomáhajú na detoxikáciu, ako prevencia civilizačných ochorení, na zníženie hladiny škodlivého (LDL) cholesterolu a vysokého krvného tlaku, posilnenie imunity, ak Vás trápia alergie, virózy, zápaly, bolesti hlavy, chudokrvnosť... Medzi často uvádzané superpotraviny patria:
Niektoré štúdie k superpotravinám radia aj pomaranče, kiwi, čili papričky, olejnaté ryby, mäso z morky, či jogurt… Nakoľko pojem “superpotravina” nie je legislatívne podchytený, je možná individuálna interpretácia v súvislosti s preferovaným typom výživy: vegetariánska, makrobiotická, zmiešaná, surová strava…
Okrem superpotravín sa v súčasnosti veľkej popularite (nielen medzi celebritami :-) ) tešia aj sladkovodné riasy chlorella a spirulina, ako aj produkty z prírodnej lekárne ako aloe vera, echinacea, kapucínka a rakytník, ktoré majú široké spektrum zdraviu prospešných účinkov... Postupne tiež dostanú miesto v našom seriáli.
Záver
Odborníci hovoria, že približne polovica všetkých bolestí a chorôb sa dá eliminovať vhodnou stravou. Dalo by sa povedať, že zakaždým keď jeme, robíme rozhodnutie o svojom zdraví.
Pri kúpe preferujme miestne a čerstvé (+BIO) potraviny a jedlá pripravujme čo najjednoduchšie – ušetríme čas a zachováme živiny :-) . Nezabúdajme na pestrosť (nielen pokiaľ ide o suroviny, ale aj spôsob prípravy jedál), ani na to, že každý z nás je iný metabolický typ a čo jeden človek považuje za základ výživy, druhému môže škodiť...
A to najdôležitejšie nakoniec... Skôr než sa pustíme do raňajok, obeda, či večere, nezabudnime jedlo „požehnať“ – formou modlitby či láskyplného poďakovania ... Výživové teórie majú samozrejme niečo do seba, ale určite je kus pravdy aj v myšlienke, že nezáleží až tak veľmi na tom čo jeme, ale s akým vedomím (stavom mysle) jedlo prijímame... Posväťme jedlo na tanieri na elixír zdravia a spokojnosti :-).