BIO spotrebiteľ

Zdravie a udržateľnosť na tanieri
Medzinárodná konferencia BIO vo verejnom stravovaní

25.03.2008 13:09
V rámci Dňa biopotravín 5. marca 2008 sa na potravinárskom veľtrhu Salima v Brne konala medzinárodná konferencia BIO vo verejnom stravovaní. Vystúpilo na nej desať odborníkov na problematiku z Rakúska, Nemecka, Talianska, Spojeného kráľovstva a Dánska s cieľom predstaviť pozitívne príklady zavádzania biopotravín do verejného stravovania - predovšetkým v škôlkach a školách, ale aj v nemocniciach a ďalších gastronomických zariadeniach.
A prečo je to dôležité? Nielen pre zdravie a ochranu životného prostredia, ale aj ako šanca pre ekologických poľnohospodárov v regióne. A príklady zo zahraničia dokazujú, že SA TO DÁ!

Rosemarie Zehetgruber z Rakúska, špecialistka na biopotraviny vo viedenských školách a Sonja Kato, poslankyňa vo Viedenskom parlamente a Viedenskom magistráte, hovorili o vývoji projektu biopotraviny do škôl v rakúskej metropole. V súčasnosti 85% Rakúšanov kupuje biopotraviny, za posledné tri roky narástlo toto číslo o tridsať percent. Celkový podiel biopotravín vo verejnom stravovaní vo Viedni je 30%, cieľom je zdvihnúť číslo na 50%. Vo viedenských materských školách musí podiel biopotravín dosahovať 50%, v prípade mlieka je to až 91%. „Každý deň je vo Viedni pripravených 30 000 bio obedov pre deti v materských školách a približne 20 000 bio obedov pre školákov“, zdôraznila Sonja Kato. Aj v nemocniciach sa používajú biopotraviny, ich podiel dosahuje 30%, avšak 100 percent pečiva a mlieka je bio. „Verejné stravovanie je druhým najvýznamnejším odbytiskom pre ekologických poľnohospodárov v Rakúsku“, zdôraznila na záver svojho vystúpenia Rosemarie Zehetgruber.

Nemecko je najväčším európskym trhom biopotravín a funguje tu viac ako 2 000 veľkokuchyní certifikovaných pre podávanie bio jedál. „Jedálne a reštaurácie si uvedomujú, že pokiaľ sa chcú na trhu odlíšiť a pokiaľ chcú pôsobiť dôveryhodne, certifikácia prevádzky podľa bio smerníc je nevyhnutná“, zdôraznil Rainer Roehl z poradenskej firmy a´verdis. „Pri zavádzaní biopotravín do školného stravovania si uvedomujeme, že treba zmeniť viac ako len potraviny, z ktorých sa jedlá pripravujú,“ uviedla profesorka Carola Strassner z Univerzity aplikovanej vedy v Münsteri. „K úspešnosti projektu sú potrebné aj kampane, kde sa deťom vysvetlí, prečo majú jesť zdravo. Súčasťou stratégie sú školské výlety na ekofarmy, kde sa deti môžu pozrieť na zvieratá a pozrieť si, ako ekopoľnohospodárstvo funguje.“

V Taliansku, ktoré tiež patrí k najvyspelejším svetovým trhom s biopotravinami, bolo zaradenie biopotravín do školských jedálničkov priamo uzákonené. Ako informovala Silvana Sari z rímskeho magistrátu, v súčasnosti dostáva až 150 tisíc rímskych školákov obedy varené výhradne z biopotravín, pričom sociálne slabšie rodiny za vyššiu kvalitu nemusia nič doplácať. V Taliansku, kde takmer tretina detí mladšieho veku trpí nadváhou, investíciu do biopotravín berú ako investíciu do zdravia, ktorá im v budúcnosti pomôže vyhnúť sa nákladom v sociálno-zdravotnej oblasti. Roberta Sonnino z Cardifskej univerzity vo svojom vystúpení zdôraznila, že talianska vláda si uvedomila, že kvalita jedla je zásadná pre zdravý rozvoj detí a pri posudzovaní dodávateľov surovín nie je dôležitá len cena, ale predovšetkým sociálne a ekologické aspekty produkcie potravín a nutričná, sezónna a chuťová kvalita potravín. Preto od roku 2000 platí v Taliansku zákon, nariaďujúci všetkým školským jedálňam pripravovať pre deti jedlo z biosurovín. Taliansko tak chápe jedlo ponúkané deťom v školách za súčasť vzdelávacieho procesu. Rozhodnutie talianskej vlády malo zásadný význam pre rozvoj tamojšieho ekologického poľnohospodárstva, dnes tvorí verejné stravovanie zďaleka najväčšie odbytisko bioproduktov.

Aj v Spojenom kráľovstve dostávajú bio a regionálne potraviny zelenú... Joanna Collins z britskej organizácie Soil Association predstavila projekt Food for Life, ktorého cieľom je navrátiť kvalitné stravovanie, ideálne z miestnych biopotravín, do tamojších školských jedální. Joanna uviedla, že súčasný spôsob stravovania mladej generácie, založený na konzumácii vysoko spracovaných, tučných a slaných pochutinách, je nielen nezdravý, ale aj ekonomicky a ekologicky neudržateľný. Zlepšiť kvalitu školského stravovania sa v Británii snaží zlepšiť veľa celebrít na čele s obľúbeným šéfkuchárom Jamie Oliverom.

I v Dánsku je dnes biostravovanie bežné. Kodaňské školské jedálne napríklad pripravujú obedy z 50% z biosurovín, všetko pečivo je bio. „V niektorých školách sa deti samy podieľajú na plánovaní a príprave obeda“, povedala okrem iného Astrid Dahl z kodanského magistrátu.

BIO do škôl aj v ČR

Konferencie sa zúčastnil aj David Bartůšek, zástupca Rady mesta Brna a tiež člen výboru Českej spoločnosti pre výživu a vegetariánstvo, ktorý informoval o cieľoch ministerstva školstva. Ministerstvo plánuje dva projekty, jeden sa týka výživy a druhý – „Projekt otvorených škôl“, spočíva vo využití iniciatív, vznikajúcich medzi rodičmi a školami. „Úlohou ministerstva školstva je pri skvalitňovaní školských stravovaní spojiť súvisiace rezorty – lekárstvo, poľnohospodárovo, životné prostredie. Je potrebné túto problematiku zahrnúť v širokom kontexte“, dodal Bartůšek.

„Cieľom nie je previesť v krátkej dobe 100 percent verejného stravovania na bio. Lepšie je začať postupne po malých krokoch, napríklad nahradením spočiatku iba základných surovín ako zemiaky, sezónna zelenina a ovocie, mlieko alebo múka“, dodal Václavík.

„Konferencia Biopotraviny vo verejnom stravovaní identifikovala obrovskú príležitosť v oblasti zdravého stravovania a udržateľnej produkcie potravín. Využitie biopotravín vo verejnom stravovaní prináša ďalekosiahle pozitívne vplyvy nielen na zdravie detskej populácie, ale aj na zdravie českej krajiny a ekonomický rast českého vidieka. Veríme, že sa tejto príležitosti chopia všetci zainteresovaní – poľnohospodári, štátne orgány, miestne úrady, jedálne i spotrebitelia“, zhodnotil Tom Václavík, organizátor a moderátor konferencie z agentúry Green marketing.

(Spracované podľa článku „Den biopotravin zahájila medzinárodní konference“, ktorý vyšiel v internetovom časopise BIO OBCHOD 3/2008.)

Súvisiace články:
- Prezentácie z konferencie
- Minister Liška zaštítil mezinárodní konferenci Biopotraviny ve verejnem stravovaní





Hodnotenie: 100%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Diskusia: Zdravie a udržateľnosť na ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Biopotraviny, bioprodukty
    Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií