BIO spotrebiteľ

Aditíva – E 500 – E 585

26.03.2008 08:28
V tomto článku nájdete zredukovaný výber aditívnych látok, ktoré sú zaradené medzi číslami E 500 až E 585. Použitie aditív z tejto kategórie je rôznorodé, preto táto kategória nemá špecifický názov. Konkrétne vlastnosti a použitie týchto prídavných látok sa dozviete práve v tomto článku.

Čo môžu spôsobovať aditíva zaradené medzi čísla E 500 až E 585 ?

Látky E500 až E504 sa využívajú ako kypriace prášky a zo zdravotného hľadiska neznamenajú riziko pre ľudí. Na látky E510 (salmiak – chlorid amónny) a E520 – E523 (sulfát hlinitý...) si treba dať pozor pri zdravotných problémoch vylučovacej sústavy (hlavne obličiek). Natriumferokyanid (E535) a ďalšie ferokyanidy (E536 – E538) sa používajú do soliacich zmesí ako antiaglomeranty (látky proti pripekaniu) a pri obvyklých množstvách nemajú negatívne vplyvy na ľudské zdravie.

Podrobný rozpis konzervačných látok:

Vysvetlivky:

Pôvod:
prír. (prírodný), rastl. (rastlinný), živ. (živočíšny), umel. (umelý), synt. (syntetický), gen-tech. (geneticky modifikovaný)


Riziko pre ľudský organizmus:

- *(X) – látka, ktorej použitie je nebezpečné (s rizikom)
- *(0) – látka, ktorej použitie nie je nebezpečné (bez rizika)
- *(0-) – látka nie je nebezpečná, ale nemá byť často používaná (vysoké dávky škodia)
- *(A) – látka môže obsahovať alergén a vyvolať alergickú reakciu
- *(Rs) – látka nevhodná pre „rizikové“ skupiny (napr. deti, tehotné ženy, dojčiace ženy, astmatikov, ľudí s ochorením tráviaceho ústrojenstva, alergikov, ľudí v staršom veku...)
- *(?) – riziko je zatiaľ nejasné

E 500 – Sóda (hydrogénuhličitan sodný, natron) – umel., (0-)
E 501 – Potaš (uhličitan draselný) – umel., kypriaci prášok do perníkov, (0-)
E 503 – Uhličitan amónny – umel., (0-)
E 504 – Uhličitan horečnatý – umel., (0-)
E 507 – Kyselina chlorovodíková (solná) – umel., (0-)
E 510 – Salmiak (chlorid amónny) – umel., nepoužívať pri onemocnení obličiek, (Rs)
E 512 – Cín, chlorid ciničitý – umel., neobvyklý antioxidant, kovová príchuť, (X)
E 513 – Kyselina sírová – umel., neobvyklý okysľujúci prostriedok, môže spôsobovať nevoľnosť, bolesť hlavy, (0-)
E 514 – Glauberová soľ (sulfát sodný) – prír., umel., preháňadlo, (0-)
E 520 – Sulfát hlinitý – umel., nezaťažovať organizmus pri onemocnení obličiek, (Rs)
E 521 – Sulfát sodno-hlinitý – umel., viď E 520, (Rs)
E 522 – Sulfát hlinito-draselný - umel., viď E 520, (Rs)
E 523 – Sulfát hlinito-amónny - umel., viď E 520, (Rs)
E 524 – Hydroxid sodný – umel., málo obvyklý, (0-)
E 530 – Oxid horečnatý – prír., umel., použitie bez rizika, (0)
E 535 – Natriumferokyanid – umel., antiaglomeračný účinok (proti pripečeniu), (0-)
E 536 – Kaliumferokyanid – umel., antiaglomeračný účinok, poškodenie obličiek u pokusných zvierat, (0-)
E 538 – Kalciumferokyanid - umel., antiaglomeračný účinok, poškodenie obličiek u pokusných zvierat, (0-)
E 552 – Kalciumsilikát – prír., neškodný, pretože sa v tele nevstrebáva, antiaglomeračný účinok,
E 574 – Kyselina glukonová – gen-tech., z geneticky modifikovanej kukurice, (0-)
E 585 – Ferum-2-laktát – umel., stabilizátor farbív, liečivo, (0-)


Kde sa vyskytujú

Prídavne látky zaradené do tejto kategórie sa vyskytujú v rôznych druhoch potravín, kypriace prášky a iné aditíva sa pridávajú do pečiva, ďalšie zas slúžia ako peniaca zmes do kávových zmesí, soliaca zmes do slaných alebo do mäsových výrobkov alebo stabilizátory do energetických a výživových doplnkov.


Použitá literatúra:

[XI] VERONICA. Časopis ochránců přírody. Redakcia časopisu VERONICA, pošt. př. 91, 601 91 Brno 1

Slovenská veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky: Potravinový kódex SR.

aditíva (prídavné látky)




Hodnotenie: 80%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Matej Šiculiak- navštevuje Združenú strednú školu v Liptovskom Mikuláši, odbor Ochrana a tvorba životného prostredia. Záľuby: rybárčenie, turistika, cykloturistika, chémia, pestovanie rastlín...

Diskusia: Aditíva – E 500 – ...

    Re: Aditíva – E 500 – E 585

    Dik za info, presne taketo cosi som hladal :)
    DarkEye   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Potravinová bezpečnosť
popis



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií