Trochu histórie
Ovos je najmladšia zo všetkých obilnín, až v rannom stredoveku objavili jeho prednosti. Rímsky spisovateľ Plínius už v 1. storočí n.l. zaznamenal, že germánske kmene sa živia ovsenou kašou. Germánski bojovníci nazývali ovsenú kašu pokrmom bohov a varievali si ju pred bojovým ťažením. Dodalo im to množstvo energie. Starí Rimania zase s obľubou máčali ovos vo víne, ktoré potom pili vojaci pred bojom, zatiaľ čo ten ovos dávali koňom (medzi nami: zaujímavý spôsob ako šetriť nervy koní na bojisku...). Škóti vyrábali z ovsa whisky, piekli z neho chlieb a jedli každé ráno porciu kaše (porridge) a to postojačky, aby sa toto požehnané jedlo rozložilo po celom tele.
Naši predkovia používali ovos ako liečivo. Nielen zrno, ale aj slamu. Hlavne na zápaly kože a ekzémy. A existovalo príslovie „Kto pije čaj z ovsa, robí vždycky hopsa…“ Nie je známy presný dôvod príslovia, ale ja mám vysvetlenie, prameniace z vlastnej skúsenosti. Zápar z ovsených vločiek („čaj“) som totiž používala pre syna, keď mal problém so zápchou :-).
Ale nie, určite nie pre túto vlastnosť platilo dané príslovie. Tradične totiž vývar z rozvarených zŕn ovsa blahodárne pôsobil na nervovú sústavu, hlavne keď bol človek unavený a vyčerpaný.
Kvalita pod šupkou
Ako každá obilovina, aj ovos má špecifické vlastnosti, ktoré podporujú a upevňujú naše zdravie :
Vďaka svojej obrovskej nutričnej hodnote a ľahkej stráviteľnosti predstavuje ovos v ľudskej strave jednu z hlavných potravín.
Prínos pre zdravie
Ľudoví liečitelia dodnes odporúčajú ovos nielen ako jedlo, ale aj ako liek. Pomáha pri chorobách nervovej sústavy a tráviacich ťažkostiach, zmierňuje riziko vzniku srdečných chorôb a infarktu, tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy, posiľňuje organizmus pri vyčerpaní a únave. Zvonka pomáha pri liečbe kožných ekzémov.
Ovos poskytuje účinnú pomoc pri trávení. Glukany (látky ktoré obsahuje ovos) pôsobia ako ochranná vrstva na sliznici žalúdka a čriev. Ovsená polievka viaže na seba agresívne žalúdočné kyseliny, ktoré spôsobujú pálenie záhy a upokojuje celý tráviaci trakt. Kto konzumuje častejšie túto obilninu, má chránené črevo pred infekciami.
Medzi ďalšie klady ovsa patrí, že stabilizuje cukor v krvi. Ovos je bohatý na uhľohydráty, ktoré sa pomaly vstrebávajú a tak dochádza k postupnému uvoľňovaniu energie. Cukor v krvi stúpa pomaly a plošne, jeho hladina tak zostáva vyrovnaná. V malom množstve obsahuje ovos aj fruktózu, ktorá na preniknutie do buniek (na rozdiel od glukózy) nepotrebuje inzulín a má tak schopnosť plnohodnotne nahrádzať glukózu v metabolických procesoch. Preto sa ovos odporúča najmä diabetikom.
Pravidelná konzumácia ovsa znižuje cholesterol. Odporúča sa denne jesť 40 - 50 g ovsených otrúb, alebo 80 - 100g ovsených vločiek. Tak sa dá dosiahnuť citeľný pokles hladiny „zlého“ LDL cholesterolu. Výluh z ovsených zŕn podporuje činnosť ľadvín, odstraňuje nespavosť, je dobrým prostriedkom aj proti tzv. rodovej obezite. Zaujímavosťou je, že tento výluh dobre pôsobí proti hnačke. (Ale zápar z vločiek pôsobí presne opačne, takže tu pozor! :-)
V ovse je všetko, čo potrebujú vlasy, koža a nechty.
Čo je nahý ovos?
U nás sa používa a je najrozšírenejší ovos siaty. Existuje však aj nahý ovos a na rozdiel od toho siateho, plevnatého, sa nemusí lúpať a má lepšie senzorické vlastnosti zrna a vločiek. Nevýhodou je ale citlivosť na poškodenie klíčku, po čom môže dôjsť k žltnutiu a k horknutiu tukov. Rozdiel v chemickom zložení nahého a plevnatého ovsa je ovplyvnený predovšetkým plevami, ale nutričná hodnota olúpaných obiliek plevnatého ovsa je podobná nahému ovsu. Dostať ho kúpiť hlavne v bio-obchodoch a obchodoch so zdravou výživou. Je vhodný na prípravu kaší, do šalátov, nátierok, zmesí na zapekanie, ale aj na klíčenie... Príprava je rýchla a chuť výborná?.
Pozor: beta glukán sa nachádza najmä v ovsených otrubách, takže ak Vás trápi vysoký cholesterol, treba konzumovať celozrnné ovsené vločky alebo do müsli pridávať ovsené otruby.
Recepty pre zdravie
Ovos je vhodné kombinovať so strukovinami, nakoľko proteíny týchto dvoch druhov potravy sa dobre dopĺňajú. Ovos je chudobný na aminokyseliny lyzín a treonín, zatiaľ čo metionínu má nadbytok. U strukovín je to presne naopak. Ovos a strukoviny skombinované v jedle tak dávajú kompletné proteíny, napríklad fašírky z ovsa so šošovicovým prívarkom alebo kaša zo zŕn nahého ovsa s tofu a naklíčenou mungo fazuľou...
Ovsená voda alebo „polievka“ : dve PL ovsených vločiek nasypať do 1l vody, variť 5 minút a scediť - pije sa počas celého dňa, môže sa osladiť medom. Takýto nápoj je zvlášť vhodný pri nervozite, psychickej vyčerpanosti, nespavosti a depresii.
Zápar proti zápche: zaliať pol litrom vriacej vody 2PL vločiek a prikryté nechať vychladnúť. Zlejeme len ten zápar a postupne vypijeme v krátkej dobe.
Moje deti milujú fašírky z ovsa (len o tom nevedia ?, pre nich je to mäsko). Vločky cca 200gr dám krátko uvariť v zeleninovom vývare, aby vznikla hustá masa. Po 10 minútach zmiešam s nastrúhanou mrkvou, zelerom, pšeničnými klíčkami a osmaženou cibuľkou. Pridám 2-3 strúčiky cesnaku, solčanku, majoránku a trocha drvenej rasce. Aby sa nelepili na ruky, používam pri formovaní strúhanku. A potom už len vysmažiť... Čo k tomu, je na vás.
Viete aj vy nejaký recept z ovsa? Budeme radi, keď sa s nami podelíte, či so skúsenosťami s touto „bežnou, ale zázračnou plodinou“, či receptami.
Prajem vám dobrú chuť a dobré zdravie s ovsenými produktmi.
Zdroje:
www.mlynsturovo.sk
nutrition.about.com
vegetarian.blog.cz
kniha J.Carperová : Potraviny – zázračné lieky, VOTOBIA 1997
kniha Zdravie a sila v potrave, Advent-Orion 2003