BIO spotrebiteľ

Ovos nad zlato

28.03.2008 07:51
Spracovávať niečo ľahko stráviteľné, zdraviu prospešné, telu blahodárne, tak to Váš žalúdok vždy ocení. A keď aj táto potravina chuťou lahodí aj Vášmu jazyku, úplná radosť! A že o čom hovorím? Tieto superlatívy patria jednej z najobľúbenejších obilnín, klasike, tradičnej potrave našich predkov - ovsu.

Trochu histórie

Ovos - obilnina pre zdravie a silu
Ovos - obilnina pre zdravie a silu

Ovos je najmladšia zo všetkých obilnín, až v rannom stredoveku objavili jeho prednosti. Rímsky spisovateľ Plínius už v 1. storočí n.l. zaznamenal, že germánske kmene sa živia ovsenou kašou. Germánski bojovníci nazývali ovsenú kašu pokrmom bohov a varievali si ju pred bojovým ťažením. Dodalo im to množstvo energie. Starí Rimania zase s obľubou máčali ovos vo víne, ktoré potom pili vojaci pred bojom, zatiaľ čo ten ovos dávali koňom (medzi nami: zaujímavý spôsob ako šetriť nervy koní na bojisku...). Škóti vyrábali z ovsa whisky, piekli z neho chlieb a jedli každé ráno porciu kaše (porridge) a to postojačky, aby sa toto požehnané jedlo rozložilo po celom tele.

Naši predkovia používali ovos ako liečivo. Nielen zrno, ale aj slamu. Hlavne na zápaly kože a ekzémy. A existovalo príslovie „Kto pije čaj z ovsa, robí vždycky hopsa…“ Nie je známy presný dôvod príslovia, ale ja mám vysvetlenie, prameniace z vlastnej skúsenosti. Zápar z ovsených vločiek („čaj“) som totiž používala pre syna, keď mal problém so zápchou :-).

Ale nie, určite nie pre túto vlastnosť platilo dané príslovie. Tradične totiž vývar z rozvarených zŕn ovsa blahodárne pôsobil na nervovú sústavu, hlavne keď bol človek unavený a vyčerpaný.

Kvalita pod šupkou

Ako každá obilovina, aj ovos má špecifické vlastnosti, ktoré podporujú a upevňujú naše zdravie :

  • Lecitín, ktorý ovsené vločky obsahujú, je dôležitý pre výživu nervov

  • Je bohatým zdrojom vlákniny, vďaka čomu pomáha predchádzať zápche a udržuje správnu činnosť hrubého čreva

  • Vysoký obsah vitamínov skupiny B je dôležitý pre nervový systém

  • Je veľmi bohatý na fosfor, horčík a železo; vysoký je aj podiel zinku, ktorý má nezastupiteľnú úlohu v našom metabolizme

  • Vysoká energetická a nutričná hodnota vyplýva z vysokého podielu kvalitných bielkovín, ktoré sa svojím zložením veľmi približujú ideálnemu proteínu

  • Obsah tuku v zrne ovsa je 2 - 4 násobný oproti ostatným obilninám. Najväčšia jeho koncentrácia je v klíčku. Niektoré z odrôd majú viac než 10% tuku a jeho kvalita je vynikajúca. Najväčší podiel tvoria nenasýtené mastné kyseliny

  • Obsahuje zložité cukry ktoré sa plynulo rozkladajú v tele podľa potreby organizmu, čím dodávajú silu na dlhšiu dobu a nezaťažujú slinivku brušnú a iné orgány

  • Betaklugán obsiahnutý v ovsených otrubách pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znižuje cholesterol

  • Sliz v ovse mastí a zmäkčuje vnútro tráviaceho traktu, čo pomáha pri zápaloch sliznice žalúdka a čriev

Vďaka svojej obrovskej nutričnej hodnote a ľahkej stráviteľnosti predstavuje ovos v ľudskej strave jednu z hlavných potravín.

Prínos pre zdravie

Ľudoví liečitelia dodnes odporúčajú ovos nielen ako jedlo, ale aj ako liek. Pomáha pri chorobách nervovej sústavy a tráviacich ťažkostiach, zmierňuje riziko vzniku srdečných chorôb a infarktu, tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy, posiľňuje organizmus pri vyčerpaní a únave. Zvonka pomáha pri liečbe kožných ekzémov.

Ovos poskytuje účinnú pomoc pri trávení. Glukany (látky ktoré obsahuje ovos) pôsobia ako ochranná vrstva na sliznici žalúdka a čriev. Ovsená polievka viaže na seba agresívne žalúdočné kyseliny, ktoré spôsobujú pálenie záhy a upokojuje celý tráviaci trakt. Kto konzumuje častejšie túto obilninu, má chránené črevo pred infekciami.

Medzi ďalšie klady ovsa patrí, že stabilizuje cukor v krvi. Ovos je bohatý na uhľohydráty, ktoré sa pomaly vstrebávajú a tak dochádza k postupnému uvoľňovaniu energie. Cukor v krvi stúpa pomaly a plošne, jeho hladina tak zostáva vyrovnaná. V malom množstve obsahuje ovos aj fruktózu, ktorá na preniknutie do buniek (na rozdiel od glukózy) nepotrebuje inzulín a má tak schopnosť plnohodnotne nahrádzať glukózu v metabolických procesoch. Preto sa ovos odporúča najmä diabetikom.

Pravidelná konzumácia ovsa znižuje cholesterol. Odporúča sa denne jesť 40 - 50 g ovsených otrúb, alebo 80 - 100g ovsených vločiek. Tak sa dá dosiahnuť citeľný pokles hladiny „zlého“ LDL cholesterolu. Výluh z ovsených zŕn podporuje činnosť ľadvín, odstraňuje nespavosť, je dobrým prostriedkom aj proti tzv. rodovej obezite. Zaujímavosťou je, že tento výluh dobre pôsobí proti hnačke. (Ale zápar z vločiek pôsobí presne opačne, takže tu pozor! :-)

V ovse je všetko, čo potrebujú vlasy, koža a nechty.

Čo je nahý ovos?

U nás sa používa a je najrozšírenejší ovos siaty. Existuje však aj nahý ovos a na rozdiel od toho siateho, plevnatého, sa nemusí lúpať a má lepšie senzorické vlastnosti zrna a vločiek. Nevýhodou je ale citlivosť na poškodenie klíčku, po čom môže dôjsť k žltnutiu a k horknutiu tukov. Rozdiel v chemickom zložení nahého a plevnatého ovsa je ovplyvnený predovšetkým plevami, ale nutričná hodnota olúpaných obiliek plevnatého ovsa je podobná nahému ovsu. Dostať ho kúpiť hlavne v bio-obchodoch a obchodoch so zdravou výživou. Je vhodný na prípravu kaší, do šalátov, nátierok, zmesí na zapekanie, ale aj na klíčenie... Príprava je rýchla a chuť výborná?.

Pozor: beta glukán sa nachádza najmä v ovsených otrubách, takže ak Vás trápi vysoký cholesterol, treba konzumovať celozrnné ovsené vločky alebo do müsli pridávať ovsené otruby.

Recepty pre zdravie

Ovos je vhodné kombinovať so strukovinami, nakoľko proteíny týchto dvoch druhov potravy sa dobre dopĺňajú. Ovos je chudobný na aminokyseliny lyzín a treonín, zatiaľ čo metionínu má nadbytok. U strukovín je to presne naopak. Ovos a strukoviny skombinované v jedle tak dávajú kompletné proteíny, napríklad fašírky z ovsa so šošovicovým prívarkom alebo kaša zo zŕn nahého ovsa s tofu a naklíčenou mungo fazuľou...

Ovsená voda alebo „polievka“ : dve PL ovsených vločiek nasypať do 1l vody, variť 5 minút a scediť - pije sa počas celého dňa, môže sa osladiť medom. Takýto nápoj je zvlášť vhodný pri nervozite, psychickej vyčerpanosti, nespavosti a depresii.

Zápar proti zápche: zaliať pol litrom vriacej vody 2PL vločiek a prikryté nechať vychladnúť. Zlejeme len ten zápar a postupne vypijeme v krátkej dobe.

Moje deti milujú fašírky z ovsa (len o tom nevedia ?, pre nich je to mäsko). Vločky cca 200gr dám krátko uvariť v zeleninovom vývare, aby vznikla hustá masa. Po 10 minútach zmiešam s nastrúhanou mrkvou, zelerom, pšeničnými klíčkami a osmaženou cibuľkou. Pridám 2-3 strúčiky cesnaku, solčanku, majoránku a trocha drvenej rasce. Aby sa nelepili na ruky, používam pri formovaní strúhanku. A potom už len vysmažiť... Čo k tomu, je na vás.

Viete aj vy nejaký recept z ovsa? Budeme radi, keď sa s nami podelíte, či so skúsenosťami s touto „bežnou, ale zázračnou plodinou“, či receptami.

Prajem vám dobrú chuť a dobré zdravie s ovsenými produktmi.

Zdroje:
www.mlynsturovo.sk
nutrition.about.com
vegetarian.blog.cz
kniha J.Carperová : Potraviny – zázračné lieky, VOTOBIA 1997
kniha Zdravie a sila v potrave, Advent-Orion 2003

ovos




Hodnotenie: 70.6%, 19 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Ovos nad ...

    Milujem ovsene vlocky

    Mam rad ovsene vlocky. Aj kone su od toho pekne :) a maju hustu a lesklu hrivu. Stale tvrdim, ze ak uz - nast rocny maju potrebu jestnieco sladke, tak akysi kompromis predstavuju rozne varianty ochutenych ovsakov. Spolu s pravudelnym pohybom je to zivotabudic.
    Rudolf Pado   Reagovať
     
    0
     
    0

    ...ovsene vlocky a zeleninka a uz len vysmazit...na Slovensku je to obvykle...znehodnocovat zdrave potraviny vyprazanim...aby som len nekritizovala, dam vam tip na dobre jedlo...dajte par lyzic vlociek napucat do studenej vody cez noc...prebehnu urcite fermentacne procesy, ktore sposobia, ze vlocky budu este zdravsie resp. lepsie stravitelne...potom do nich nastruhajte kusok zeleru, dajte lyzicu paradajkoveho pretlaku, cesnak, sol, par kociek sunky-vegetariani si mozu dat tofu, cervenu papriku-kapiu, nejake bylinky...ja davam majoran, oregano a petrzlenovu vnat...naplnte vydlabany baklazan alebo cukinu, pokvapkajte olivacom a zapecte v rure...pred koncom pridajte kocky mozzarelly...k tomu celozrnny kuskus...alebo basmati ryza...alebo kto co chce...iny variant...cukinu pokrajat na platky, vylozit nou dno pekacika, navrstvit ochutene vlocky, zapiect, dat syr, nechat roztavit
      Reagovať
     
    2
     
    0

    Re: Ovos nad zlato

    chcem sa opytat ci na pripravu Ovsená voda alebo „polievka môžem požit aj vločky ktore je bežne dostať v obchode z potravinami?? Ďakujem
    tomino   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Ovos nad zlato

    Ovesné vločky jsou už tepelně zpracované, takže bych to nedělala, i když oves není právě pro člověka moc vhodný a dobrý, to mi též věřte... a všechny ty ranní snídaně s ovesnými vločkami jsou pro zdraví přímo hrob...

    Dr. Jana H. K.
    Dr. Jana H. K.   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Re: Ovos nad zlato

    Preco su ovsene vlocky zabijak?
    corn flake   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Re: Re: Ovos nad zlato

    Kvoli tomu, ze obsahuju velke mnozstvo fytickej kyseliny a anti-nutrientov, ktore zablokuju vsetky tie vyzdvihovane mineraly.
    Na rozdiel od inych obilovin, dokonca obsahuju minimum enzymu fytazy, ktora sa pri namacani ci kliceni aktivuje a odstrani nejaku cast fytickej kyseliny a tym padom umozni vstrebatelnost mineralov. Fyticka kyselina i enzymove enhybytory narusia cely proces travenia, aj travenie bielkovin, aj travenie sacharidov. Preto je tolko ludom po vlockach tazko, ale aj po inych nefermentovanych a tepelne neupravenych obilovinach.
    Kone ako aj kravy ci rozne prezuvavce maju iny typ travenia, ktori je usposobeni na rozbitie tych anti-nutrientov a produkuju im rovno v zaludku rozne enzymi. Preto konom ten ovos nevadi. Ale ludom ano.

    U inych obilovinach je to jednoduche, ako odstranit tie anti-nutrienty, staci to nechat 24-48 hodin mamocene, a fermentovat, tam sa pridava nejake kysle medium. Idealne pH vody je medzi 4,5-5,5. Pri tomto pH sa enzymu fytaze dari najlepsie, a za 24 hodin podstatne znizi mnozstvo fytickej kyseliny. I enzymove enhybytori sa deaktivuju.
    Pokial sa to este naklici, odstrania sa hlavne enzymove inhibitory, fyticka kyselina uz pomenej. Dolezite je to potom uvarit, a to aspon 25 minut. Vtedy sa vyrazne zredukuje fyticka kyselina, a mineraly, ktore varenie prezili sa stanu naprosto dostupne pre cloveka.
    U ovsa ale ani toto nefunguje, lebo neobsahuje fytazu. Preto sa pri namacani musi pridat ina obilovina, ktora ju obsahuje vo velkom mnozstve. Najlepsie nadrtena, aby sa to lepsie premiesalo. Zvykne sa pridavat cca 1 polievkova lyzica pohankovych krup, alebo raznych vlociek, na cca 1 pohar vody. Plus kysle medium, najlepsi je jablcny ocot, popripade s trochou kefiru, ci cmaru. Probioticke bakterie procesu fermentacie pomahaju, hoci i bez kefiru sa tam vytvoria kultury a bakterie, ktore produkuju vlastne enzymi, ktore rozkladaju fyticku kyselinu. Cize fermentacia urychluje proces odburavania anti-nutrientov.
    Takisto pri namacani sa celkovo ta obilovina stane stravitelnejsia, proste oziva.

    Ako vidno, spravne pripravit ovos si vyzaduje najviac usilia so vsetkych obilovin. Namocit aspon na 24 hodin, s pridanim raznych vlociek, do teplej vody do ktorej sa prida kysle medium a nechat fermentovat, potom tepelne upravit aspon 25 minut.

    Ako vidis, vacsina ludi si ovsenymi vlockami naprosto skodi, ich telo z toho nevstrebe takmer ziadne mineraly, navyse im to zalepi creva, narusi travenie, atd... pre kona zdrave, pre cloveka bez fermentacie naprosto nevhodne.
    Peter   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Re: Re: Re: Ovos nad zlato

    Pravdou je, ze OBILOVINY su bohuzial vo vseobecnosti jedny z najskodlivejsich potravin pre cloveka, napriek tomu ze ich ludia denne konzumuju na kvanta... je to najlacnejsia forma nasytenia, preto sa zacali pestovat, ale aj najviac skodia (vacsina z nich obsahuje lepok - gluten - sice ovos nie, maju vysoky glykemicky index - co uplne rozkolise hladinu cukru v krvi niekolkokrat denne = to neskor vyusti v inzulinovu rezistenciu, ohromne priberanie na tuku, kandidozu, cukrovku, znicene cievy az po rakovinu, vsetky obsahuju rozne inhibitory enzymov a takmer vsetky druhy obilia su silne infikovane velmi nebezpecnymi plesnami - mykotoximny, napriek tomu ze su velmi silne osetrene/nasiaknute pesticidmi, herbicidmi, fungicidmi a inymi chutovkami modernej chemie, a coraz viac ich je uz vylucne len geneticky modifikovanych). Toto je smutna pravda, ale ludia tomu verit nechcu, ved je to lacne a chutne (hlavne kvoli dalsej chemickej chutovej uprave) a hlavne ich jedia vo forme peciva a keksikov aspon 3-5krat denne, prakticky od rana az do vecera... potom su vsetci chori...
    Zuzana   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ovos nad zlato

    Zuzka, pozor, aj ovos obsahuje druh lepku (avenín)
    Žofia Odziomková   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Re: Re: Re: Ovos nad zlato

    peter ty si mudry jak pexeso, sama teoria, ovsene vlocky su zdrava potravina. Mineraly ktore preziju ? A ty si odkial, mineraly sa varenim zmenia len z organickych na anorganicke, pre telo nic nove. Nikam sa nestracaju. Travenie obilovin sa u cloveka deje hlavne cez sliny, ktore obsahuju enzym na ich stiepenie. Vlocky su jedna z najzdravsich potravin, lebo ma cez 10% bielkovin, 10% vlakniny a kopec mineralov a vitaminov. Naj je jest ich surove zaliate mliekom alebo vodou.
    Laslo   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Ovos nad zlato

    vsetci tu trepete, ovsene vlocky su fajn...vzdy lepsie jak bravcovy rizek
    Laslo   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Ovos nad zlato

    Ano, Laszlo... Ty truhlik. O vyzive cloveka vies PRD...
    Marek   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Hity pre zdravie
Superpotraviny medzi potravinami vďaka vysokej výživnej hodnote a mnohostrannému prínosu pre zdravie.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií