BIO spotrebiteľ

Makrobiotické nedeľné varenie

23.04.2008 06:35
Je príjemné sledovať posun spoločnosti k zodpovednosti za vlastné zdravie, k porozumeniu seba samého a k prírode.“ Pekné slová z úvodu knihy receptov Makrobiotické nedělní vaření.
Aj k vám sa dostávajú veci, ktoré potrebujete, vtedy kedy ich potrebujete? Tak sa ku mne dostala kniha receptov Makrobiotické nedělní vaření. Náhodný výber v štóse kníh, položených na stole… Praktická väzba - strany zavesené v strune - umožňuje rýchle prehľadávanie. V strede publikácie potešia pekné fotografie jedál na inšpiráciu. A obsah knihy naozaj splnil, čo nápaditý obal sľuboval.

Autorka - MUDr. Dagmar Lužná

MUDr. Dagmar Lužná sa roky zaoberá makrobiotikou a rôznymi výživovými smermi, prevádzkuje predajňu zdravej výživy v Olomouci, je poradkyňa pre zdravú výživu. Získané praktické vedomosti odovzdáva ľudom nielen v svojich knihách, ale aj na kurzoch zdravého stravovania sa, ktoré sa organizujú aj na Slovensku.

Začíname

Prvé strany knihy sú venované jednoduchým radám ako zmeniť svoje návyky v kuchyni a základným pravidlám varenia zdravej výživy.

Zásady pri varení podľa MUDr. Dagmar Lužnej:

    - vyberať si čo najkvalitnejšie potraviny
    - správne využívať teplo
    - dodržiavať rovnováhu medzi soľou a olejom
    - nepoužívať konzervované potraviny
    - zmrazené potraviny používať len v krajnom prípade
    - bielu múku nahradiť celozrnnou
    - kvasnice nahradiť kváskom
    - nepoužívať geneticky modifikované potraviny
    - živočíšne tuky nahradiť panenskými olejmi
    - zaradiť morskú soľ a kvalitnú pramenitú vodu
Uvádza základné recepty, napríklad na gomasio, pickles, horčicu. Ďalej autorka jasne vysvetľuje, prečo používať rôzne základné makrobiotické produkty ako miso, karob, okara, umeocot a iné.

Hlavná časť

Makrobiotické nedeľné varenie
Makrobiotické nedeľné varenie
Recepty – pre mňa výhoda :-) - sú jednoduché, na prípravu nepotrebujete hodiny. Veľmi sa mi páči aj riešenie uvedenia receptov v knihe, sú totiž uložené podľa ročných období.

Recepty sú zostavené tak, aby jedlo obsahovalo všetky zložky v správnom pomere - vždy varíme polievku, ďalej na tanieri nesmú chýbať obiloviny, bielkoviny, tepelne upravená zelenina, ale aj zeleninové šaláty a doplnok. Je to kompletné jedlo, najlepšie na nedeľu, kedy by sa mohla stretnúť pri stole celá rodina a pochutnať si v kľude na zdravom jedle.

Nalistujem si druhú aprílovú nedeľu... Pre inšpiráciu: šampiňóny smažené v Hraške, pickles z mrkvy, kapusty a cibule a aj jablkový nákyp. A o 3 týždne tu už máme Cibuľovú polievku s jarnou cibuľkou alebo púpavový šalát.

Okrem receptov na jednotlivé ročné obdobia v publikácii nájdete aj samostatné kapitoly :

    - vianočné recepty : sladké, polevy, krémy, nepečené, amasaké ale aj slané pečivo
    - nápoje : káva, čaje
    - zelenina : uchovávanie zeleniny, zeleninové koncentráty
    - ovocie : uchovávanie ovocia, šťavy, ovocné lekváry
    - desiate a pochúťky : nátierky, nákypy, karbonátky, záviny, šaláty, tlačenky, aspiky

Záver

V závere knihy nájdete graf vyváženosti potravín, graf zloženia morských rias, priložený je aj plagát transformácie energií.

V indexe receptov podľa typu jedál nájdete napríklad:

    - pšenová bábovka dvoch farieb či burizonová kocka,
    - plnené závitky z čínskej kapusty alebo segedín s tempehom,
    - ryžové gule v sezame a omáčka z červenej repy a rajčín…
Aj vás by zaujali ? :-)

Recepty sú len základným návodom ako začať a je na vás, ako ich si ich budete tvoriť ďalej. Fantázii sa medze nekladú.

A ako hovorí autorka:
Záleží však naozaj na každom z nás, ako sa k svojmu organizmu chová. Všetci máme možnosť voľby. Ak sa však zamyslíme, je príjemnejšie voliť cestu bezbolestnú, pestrú a preventívnu, lebo nám ponúka možnosť aktívneho a plnohodnotného života.

Ak sa vám kniha "Makrobiotické nedělní vaření" páči, môžete si ju kúpiť v BIO obchode alebo vo vašom kníhkupectve.





Hodnotenie: 90%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Diskusia: Makrobiotické nedeľné ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Knihy, učebnice



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií