Čriepky z histórie:
- Už starí Rimania si šľahali reumatické kĺby zväzkami žihľavy
- U nás sa dávala dobytku do jedla, lebo sa verilo, že dokáže odohnať zlých duchov
- Zakopávala sa do rohu poľa, aby ho chránila pred vtáctvom a škodlivým hmyzom
Zbiera sa predovšetkým mladý list a vňať rastliny, najlepšie v jarných mesiacoch, ešte pokiaľ nekvitne a potom zase mladé rastlinky rastúce v septembri. Žihľava miluje dusičnatú pôdu, na tých miestach môže byť príliš prebujnelá - tú necháme tak, nebola by vhodná na použitie vzhľadom k nadmiere dusičnanov v rastline. Zbierame len na slnečných a čistých miestach.
Žihľavu je vhodné sušiť na tienistom mieste, pri maximálnej teplote 60°C, pomerne rýchlo, aby ostala zelená. Listy, ktoré sú po usušení čierne, vyhodíme, nakoľko sú znehodnotené. Rastlina sa môže uchovávať maximálne rok na liečebné účely, nakoľko potom stráca svoje účinky.
Ak nemáte čas zbierať, sušenú žihľavu určite dostanete kúpiť v obchodoch so zdravou výživou.
Cenné látky v žihľave
Tinktúra (dostanete kúpiť v špecializovaných obchodoch alebo nižšie uvádzam recept) sa používa:
Čerstvé rastliny sa prikladajú na telo, na potrebné miesto pri ischiase, pri bolestiach krížov, pri zápaloch nervov na rukách a nohách.
Kúpele zo žihľavy sa odporúčajú pri bolestiach chrbta, zúžených cievach na nohách aj pri ischiase.
Na čo je dobrý a ako sa pripravuje žihľavový čaj, odvar, špenát zo žíhľavy či tinktúra?
Ak 3 týždne pijeme denne žihľavový čaj z listov, dokáže zriediť krv, môže odstrániť vyrážky, odvodní telo a prečistí pečeň. Každé ráno si pripravíme pred raňajkami jednu šálku čaju a cez deň vypijeme 1-2 ďalšie šálky. Nesladíme, ale pre vylepšenie chute môžeme primiešať trošku mäty, rebríčka alebo rumančeka. Jarná a jesenná očistná kúra s touto bylinkou vie urobiť svoje.
Pripravíme zo 100g jemne narezanej žihľavy a varíme pol hodinu v 1litry vody s troškou octu. Používame ho k umývaniu vlasov, je to výborný prostriedok účinkujúci proti vypadávaniu vlasov.
Byliny zalejeme min. 50% alkoholom (v pomere asi 1:5 ). Necháme odstáť 7 až 14 dní, pričom nádobu každý deň niekoľko krát potrasieme. Po tejto dobe zmes scedíme. Tinktúra sa dávkuje asi 20 až 25 kvapiek, obvykle 3-krát denne.
Prichystáme si:
500 g mladej žihľavy, 1 cibuľu, olej, 1 vajíčko, cesnak podľa chute, trošku smotany alebo mlieka, soľ, štipka čierneho korenia, trochu hladkej múky.
Postup:
Najskôr žihľavu opláchneme pod vodou. Zalejeme horúcou vodou a 10 minút povaríme. Varením sa objem stráca, tak ako u šalátu. V inom hrnci opražíme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme trochu múky, mierne opražíme a pridáme scedenú žihľavu. Vmiešame vajce, cesnak, soľ, korenie a krátko povaríme. Na záver pridáme smotanu či mlieko. Je výborný s fašírkou alebo zemiakmi.
Tak veľa zdravia prajem!
A Vy máte aké skúsenosti so žihľavou? Poznáte zaujímavý recept? Tešíme sa na Vaše príspevky...
Čítať celú diskusiu k článku (11 príspevkov) Pridať názor na článok