BIO spotrebiteľ

Žihľava – kráľovná zdravia

30.04.2008 04:57
Známa rastlinka, aj keď často nemilo, však? Neobľúbená burina na záhrade, kráľovná všetkých priekop, neupravených záhrad a tienistých zákutí. Ale zároveň storočia cenený pomocník pre zdravie človeka. Prečo?

Čriepky z histórie:
- Už starí Rimania si šľahali reumatické kĺby zväzkami žihľavy
- U nás sa dávala dobytku do jedla, lebo sa verilo, že dokáže odohnať zlých duchov
- Zakopávala sa do rohu poľa, aby ho chránila pred vtáctvom a škodlivým hmyzom

Zber a sušenie žihľavy

Žihľava dvojdomá
Žihľava dvojdomá

Zbiera sa predovšetkým mladý list a vňať rastliny, najlepšie v jarných mesiacoch, ešte pokiaľ nekvitne a potom zase mladé rastlinky rastúce v septembri. Žihľava miluje dusičnatú pôdu, na tých miestach môže byť príliš prebujnelá - tú necháme tak, nebola by vhodná na použitie vzhľadom k nadmiere dusičnanov v rastline. Zbierame len na slnečných a čistých miestach.

Žihľavu je vhodné sušiť na tienistom mieste, pri maximálnej teplote 60°C, pomerne rýchlo, aby ostala zelená. Listy, ktoré sú po usušení čierne, vyhodíme, nakoľko sú znehodnotené. Rastlina sa môže uchovávať maximálne rok na liečebné účely, nakoľko potom stráca svoje účinky.

Ak nemáte čas zbierať, sušenú žihľavu určite dostanete kúpiť v obchodoch so zdravou výživou.

Cenné látky v žihľave

  • chlorofyl listov: má protizápalový a hojivý účinok, regeneruje poškodenú pokožku po popálení či úrazom
  • kyselina kremičitá: pôsobí močopudne
  • triesloviny s protikrvácavým účinkom
  • látky znižujúce krvný cukor aj vysoký krvný tlak
  • vysoký obsah vitamínu C
  • serotonin

Žihľava dvojdomá a jej liečivé účinky

  1. výborný pomocník pri čistení organizmu
  2. vhodný na reumatizmus
  3. pôsobí proti vyrážkam a akné
  4. podporuje tvorbu červených krviniek
  5. pomáha pri chudokrvnosti
  6. pri zápaloch močových ciest
  7. pri ľadvinovom piesku
  8. pri dne

Tinktúra (dostanete kúpiť v špecializovaných obchodoch alebo nižšie uvádzam recept) sa používa: 

  1. proti reumatizmu
  2. proti astme
  3. pri kolikách, pri žalúdočných kŕčoch
  4. pri chorobách pečene

Čerstvé rastliny sa prikladajú na telo, na potrebné miesto pri ischiase, pri bolestiach krížov, pri zápaloch nervov na rukách a nohách.

Kúpele zo žihľavy sa odporúčajú pri bolestiach chrbta, zúžených cievach na nohách aj pri ischiase.

Recepty pre zdravie

Na čo je dobrý a ako sa pripravuje žihľavový čaj, odvar, špenát zo žíhľavy či tinktúra?

Žihľavový čaj

Žihľavový čaj - Žihľava dvojdomá
Žihľavový čaj foto: Ekotrend Myjava

Ak 3 týždne pijeme denne žihľavový čaj z listov, dokáže zriediť krv, môže odstrániť vyrážky, odvodní telo a prečistí pečeň. Každé ráno si pripravíme pred raňajkami jednu šálku čaju a cez deň vypijeme 1-2 ďalšie šálky. Nesladíme, ale pre vylepšenie chute môžeme primiešať trošku mäty, rebríčka alebo rumančeka. Jarná a jesenná očistná kúra s touto bylinkou vie urobiť svoje.

Odvar zo žihľavy na vlasy

Pripravíme zo 100g jemne narezanej žihľavy a varíme pol hodinu v 1litry vody s troškou octu. Používame ho k umývaniu vlasov, je to výborný prostriedok účinkujúci proti vypadávaniu vlasov.

Tinktúra zo žíhľavy

Byliny zalejeme min. 50% alkoholom (v pomere asi 1:5 ). Necháme odstáť 7 až 14 dní, pričom nádobu každý deň niekoľko krát potrasieme. Po tejto dobe zmes scedíme. Tinktúra sa dávkuje asi 20 až 25 kvapiek, obvykle 3-krát denne.

Špenát zo žihľavy

Prichystáme si:
500 g mladej žihľavy, 1 cibuľu, olej, 1 vajíčko, cesnak podľa chute, trošku smotany alebo mlieka, soľ, štipka čierneho korenia, trochu hladkej múky.

Postup:
Najskôr žihľavu opláchneme pod vodou. Zalejeme horúcou vodou a 10 minút povaríme. Varením sa objem stráca, tak ako u šalátu. V inom hrnci opražíme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme trochu múky, mierne opražíme a pridáme scedenú žihľavu. Vmiešame vajce, cesnak, soľ, korenie a krátko povaríme. Na záver pridáme smotanu či mlieko. Je výborný s fašírkou alebo zemiakmi.

Tak veľa zdravia prajem!

A Vy máte aké skúsenosti so žihľavou? Poznáte zaujímavý recept? Tešíme sa na Vaše príspevky...

žihľavový čaj




Hodnotenie: 83.2%, 58 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Diskusia: Žihľava – kráľovná ...

    Jeden velmi dobry clanok o tom ako pouzivat zihlavu som citala aj z tohto zdroja: http://www.fitcomplex.sk/clanky/ako-pouzit-liecivu-zihlavu-inspirujte-sa-receptami-nasich-predkov
    Sa chystam na zihlavovu detoxikacnu kuru, tak som zvedava, ake budu vysledky - ci sa budem citit ako novy clovek :)

    Re: Žihľava – kráľovná zdravia

    Ja som si spravil dokonalý šamanský kúpeľ so žihľavou. Nazbieral som si kopu žihľavy, napustil horúcu vodu, žihľavu tam vysypal, najedol sa, uvaril si vývar zo žihľavy a vkĺzol do kúpeľa a pri tom som pil ten vývar. Priložil som si ju na telo a stláčal. Keď som vyšiel z vody telo ma vôbec nesvrbelo a však mal som ho celé červené, zrazu som cítil vo svojom telo obrovský nárast energie až som si myslel, že sa z toho zbláznim :D no však som to bral s chladnou hlavou až kým sa všetka tá energia neuložila v tele. Cca o 4 hodiny som nemal na tele ani flak, iba pár takých malých bodiek a cítil som také vnútorné svrbenie kostí z množstva energie, samozrejme pomaly sa to ustálilo. Vrele odporúčam každému s veľkou dávkou odvahy ;)
    MetHew

    zihlava ma jednu zlu vlastnost...radi sa medzi rastliny, ktore najviac akumuluju dusicnany...a este mala poznamka-nesmu ju uzivat ludia s poruchami krvnej zrazanlivosti

    žihľava je dobrá na reumu.

    dobrá stránka



Čítať celú diskusiu k článku (11 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Hity pre zdravie
Superpotraviny medzi potravinami vďaka vysokej výživnej hodnote a mnohostrannému prínosu pre zdravie.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií