V súčasnosti je najväčším producentom sóje USA so 75 % produkcie, ďalej sú to Čína, Brazília, Argentína a Kanada, ale aj iné štáty, ktoré majú vhodné podmienky pre pestovanie, nakoľko sója zaujíma špecifické postavenie v ľudskej výžive a je taktiež krmnou surovinou pre všetky hospodárske zvieratá.
Je málo rastlinných druhov, ktoré ponúkajú toľko spôsobov využitia ako sója. Všetci poznáme tzv. rastlinné „mäso“, bežne predávané v obchodných sieťach. Kocky, rezne, drvina - pre rôzne využitia v jedálničku. Taktiež tofu (sójový syr) sa dá využívať ako alternatíva k mäsu. Výborné je údené tofu alebo s morskými riasami, prípadne biele tofu, ktoré si môžete dochutiť podľa seba. Ďalej rôzne nátierky, nakladané bôby či chutný prívarok. Ako alternatíva mlieka je obľúbený sójový nápoj.
Nutričné hodnoty:
- zdroj kvalitných bielkovín, vitamíny skupiny B, minerály ako vápnik, železo (sója obsahuje viac vápnika ako mlieko a mliečne výrobky a viac železa ako hovädzia pečeň či špenát), ďalej fosfor, horčík, meď a zinok
- zdroj kvalitných tukov: nenasýtených mastných kyselín
- zdroj vlákniny a lecitínu
- obsahuje jedinečné rastlinné hormóny tzv. fytoestrogény.
Pred čím nás sója chráni ?
Ideálna kombinácia obsahu bielkovín, minerálnych látok a kyselín v sójových bôboch napomáha v prevencii pred mnohými civilizačnými ochoreniami. Zoznam je dlhý:
- znižuje cholesterol
- upravuje trávenie, reguluje a optimalizuje činnosť ciev
- zlepšuje činnosť pečene
- chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi
- pomáha predchádzať osteoporóze
- pravidelná konzumácia napomáha znížiť potrebnú dávku inzulínu pri cukrovke
- fytoestrogény pomáhajú zmierňovať klimakterické ťažkosti žien v súvislosti s menopauzou.
Sója – veľa pozitív, ale aj riziká
Sója sa radí medzi superpotraviny. Je veľmi vhodná pre dlhodobú ľudskú výživu, nakoľko má najvyšší obsah bielkovín zo všetkých pestovaných strukovín (35 až 45 %), ktoré sa vyznačujú aj výbornou skladbou esenciálnych aminokyselín. Neobsahuje tuk ani cholesterol, takže spĺňa atribúty výživy chrániacej pred civilizačnými ochoreniami. Z hľadiska ekonomického je sója výbornou plodinou vďaka kombinácii nenáročnosti pestovania a vysokej kvality nutričných hodnôt.
V poslednej dobe sa však objavili aj štúdie, ktoré upozorňujú na niektoré riziká spojené so sójou:
- až 90% sóje je geneticky manipulovanej (hlavne produkcia USA)
- konvenčne pestovaná sója je hojne ošetrovaná syntetickými pesticídmi
- sója patrí medzi pomerne časté alergény (asi 8-10% ľudí je na sóju alergických)
- bielkovina sóje obsahuje fytáty, ktoré zhoršujú vstrebávanie vápnika, horčík, železa a zinku (ale ich obsah sa dá podstatne znížiť fermentáciou)
- vzhľadom na vysoký obsah fytoestrogénov nie je konzumácia sóje odporúčaná pre bábätká (sójové nápoje ako náhrada mlieka), pre starších ľudí a pre ženy s ochorením rakoviny prsníka
- sója nie je vhodná ani pre ľudí s ochoreniami štítnej žľazy (sójové bôby obsahujú látku znižujúcu tvorbu tyroxínu).
Záver: Sója áno, ale...
• Konzumácie sóje a výrobkov z nej by sa nemala preháňať (na raňajky sójový nápoj, na obed sójový guláš a na večeru tofu bude asi priveľa...).
• Najzdravšie sú výrobky z fermentovanej sóje (tempeh, natto, miso pasta, sójová omáčka).
• Prirodzenejšie ako užívať výživové doplnky s obsahom niektorých látok zo sóje (izoflavóny) je konzumovať sóju a výrobky z nej.
• Sójové nápoje nie sú vhodné pre bábätká vzhľadom na vysoký obsah fytoestrogénov, ale aj možné alergické prejavy.
• Treba vyhľadávať BIO sóju - produkt ekologického poľnohospodárstva, ktoré genetické manipulácie aj syntetické pesticídy zakazuje. Alebo si nájsť spoľahlivý domáci zdroj tejto strukoviny, ktorá nie je geneticky manipulovaná, ani chemicky ošetrovaná (sója v BIO kvalite je na trhu dostupná žiaľ len z Číny).
Nátierka z tofu:
- 1 údené tofu (cca 150 gr)
- 2 cibule najemno nakrájané
- sezamový alebo iný kvalitný olej
- trochu vody alebo vývaru
- na dochutenie podľa vašej predstavy: cesnak, morská soľ, čerstvé bylinky
Cibuľku osmažte na oleji, osoľte, pridajte tofu syr polámaný na malé kúsky. Pridajte vývar či vodu, povarte asi 5 minút. Najlepšie je použiť ponorný mixér na rozmixovanie priamo v hrnci. Podľa potreby, ak je nátierka príliš hustá, pridajte sójovú omáčku alebo olej. Výsledkom má byť krémová konzistencia.
Dobrá kombinácia je s nasekanými orieškami a čerstvými nasekanými bylinkami, napríklad bazalkou. Dobrú chuť :-).
Miso polievka s hubami shitake (Jonášova kuchařka pro zdraví)
Potrebujeme: huby shitake, mrkva, cesnak, olivový olej, zeleninový vývar, miso pasta, pór, tamari
V hrnci osmažíme na olivovom oleji nakrájané huby, mrkvu pokrájanú na hranolčeky a cesnak pokrájaný na plátky. Pridáme zeleninový vývar a varíme pod pokrievkou 5 minút. Lyžicu miso pasty rozpustíme v malom množstve horúceho vývaru a vmiešame do polievky. Pridáme najemno pokrájaný pór a pod 5 minútach odstátia podávame