BIO spotrebiteľ

Šípková ruža

03.10.2008 06:37
Ako často si ju všimneme na potulkách prírodou? Kríky šípkovej ruže vedia potešiť oči v júni svojimi krásnymi jemnými ružovými kvetmi a potom ešte raz, v tomto období – keď dozrievajú plody – všeobecne známe „šípky“, naša tradičná zásobáreň vitamínov. Ale čo ešte o nej vieme?
Trochu histórie

Ruža šípová je známa tak dlho ako samotné ľudstvo. Jej existencia siaha do starších dôb treťohorných. Dôkazom sú skamenené pozostatky, nájdené pri vykopávkach.

Bola nazývaná „psia ruža“ (lat. rosa canina), nakoľko sa verilo, že koreň pomáha pri liečení uhryznutia besného psa.

V časoch Henricha VIII., anglického kráľa vládnuceho začiatkom 16. storočia, bola natoľko známa, že sa stala symbolom monarchie.

Počas II. svetovej vojny boli šípky v Anglicku vyhlásené Ministerstvom zdravotníctva za dôležité liečivo a tak dobrovoľníci strávili mnoho hodín zbieraním šípok na výrobu liečivého sirupu.

Džemy, šípkové želé, mäso so šípkami - dávno zabudnuté recepty slúžili k tomu istému účelu – chrániť zdravie ľudí.


Šípky
Šípky
Rozšírenie

Šípková ruža je rozšírená takmer po celej Európe a v priľahlých oblastiach Ázie a Afriky. U nás ju najčastejšie vidíme ako volne rastúcu, planú ružu. Rastie u nás divoko a hojne v hájoch, na pastvinách, na kraji listnatých lesov, pri cestách, kroviskách plotoch i na slnečných svahoch.


Nutričné hodnoty

Pre porovnanie s pomarančom:
20 až 40% viacej vitamínu C,
25% viac železa,
25 x viac vitamínu A,
28% viac kalcia

Ku tomu všetkému prirátajte pektín, leticín, bioflavonoidy, triesloviny, silice, vitamín P, K a E, selén a B-komplex, magnézium a sulfur vo vyššom množstve.

Bolo vedecky dokázané, že lecitín v spojení s vitamínom C a A pôsobí na úsporné využívanie tukov a bielkovín pre výstavbu organizmu a udržovanie zdravia, že skladba obsiahnutých látok zabraňuje rýchlejšiemu procesu kôrnateniu ciev a taktiež normalizuje zrážanlivosť krvi.

V prvom rade ale šípky ostávajú najbohatším prírodným zdrojom vitamínu C.


Zber

Šípky zbierame ešte pred príchodom mrazov, najlepšie už v septembri a októbri, keď sú zrelé. Vtedy sú sfarbené krásne do karmínovočervena.

Usušené šípky v porovnaní s čerstvými strácajú až polovicu obsahu vitamínu C a po roku od nasušenia už z „céčka“ prakticky nič neostáva, preto ich treba zberať každoročne a používať čo najčerstvejšie plody.

Pozor na miesta, kde zbierame šípky, musíme byť opatrní na čistotu pôdy a okolia z hľadiska postrekov pesticídmi!


Sušenie
Šípky pomaly usušíme pri slabom teple alebo voľne v prievane v jednej vrstve. Potom sa dajú dosušiť umelým teplom (napr. na plechu v rúre) do teploty najviac 65°C do krehka. Nesmú zhnednúť a spáliť sa, to znižuje obsah vitamínu C.

Existujú dva spôsoby prípravy sušených plodov :
1/ Ešte pred sušením zo zrelých šípok odstránime stopky a kalich. Potom ich rozkrojíme na polovičky a zrnká vyškriabeme. A dáme sušiť.

2/ Po dokonalom usušení ich roztlčieme najlepšie krúživým pohybom vo veľkej miske. Súčasne odfukujeme pichľavé chĺpky a jadierka.


Využitie

Výborná prísada do skoro všetkých čajových liečivých zmesí, vyskúšať sa oplatí s mätou, s jahodou alebo aj čučoriedkou.

Šípková marmeláda
Na 1 kg očistených šípok treba 300 – 400 g cukru. Umyté zrelé tvrdé šípky zomelieme a rozvaríme s trochou vody. Keď šípky zmäknú, prepasírujeme ich. Potom znova varíme už s pridaním cukru. Kedy je marmeláda správne hustá, zistíme tak, keď prejdeme vareškou po dne a vytvorí sa cestička. Celé varenie by nemalo byť dlhšie ako 30 minút.
Ešte horúcu nalejeme do menších pohárov.

Vínny nápoj so šípkami
Sušené šípky umyjeme. Dáme ich povariť do mäkka s cukrom (podľa chute), červeným vínom a vodou (v pomere 2:1).
Do nápoja hneď taktiež pridáme postrúhanú citrónovú kôru a celú škoricu.
Nápoj podávame čerstvo varený a ochladený.

Šípkový kompót
Tvrdé šípky rozkrojíme, vyškriabeme jadierka a chĺpky. Vyčistené polovičky umyjeme vo vlažnej vode. Z 1 litra vody a 750 g cukru si pripravíme roztok. Najlepšie je potom roztok rozdeliť do viacerých hrncov. Rozdelíme aj šípky, nasypeme ich do vriaceho roztoku tak, aby šípky mohli plávať len kúsok nad dnom. Tým sa rýchlejšie urobí rôsol z roztoku. Vypneme varenie roztoku a takto ich ponecháme do druhého dňa. Opäť ich povaríme a nasledujúci deň opätovne zopakujeme krátke varenie.

Šípky by mali byť po tých 3 dňoch mäkké.

Potom ich poukladáme do menších pohárov. Môžeme ešte doliať zahustený cukrový roztok. Kompót sterilizujeme vo vodnom kúpeli asi 20 minút pri 90-95 C., ak použijeme paru, stačí 10 minút. Chutný je ako doplnok k jedlám z diviny či k ochuteniu múčnikov.





Hodnotenie: 70%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Diskusia: Šípková ...

    pani Divilková je chvalyhodne, za sa tu takto snazite...ale ak chcete naozaj fundovane pomahat ludom, dosledne si najprv nastudujte nezavisle vyskumy, aby ste nezavadzali ludi, ktori sa spoliehaju na to, ze na biostrankach najdu seriozne informacie...v sipkovom caji je maximalne tak 10 mg vitaminu C...takze oznacit sipky ako zasobaren vitaminov je zavadzajuce...kolko by ste ich museli zjest a v surovom stave, aby ozaj mali vyznamny prinos v strave cloveka?...ale sipky obsahuju ine hodnotne latky, pre ktore je vhodne ich uzivat...a na zaver...chcela by som vidiet ako za pol hodiny dusenia sipiek urobite z nich dzem...ak sa Vam to podari, dajte si to patentovat...
      Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Hity pre zdravie
Superpotraviny medzi potravinami vďaka vysokej výživnej hodnote a mnohostrannému prínosu pre zdravie.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií