Napríklad skúsme zaradiť do jedálnička niektoré koreniny, výborné pre „zimnú kuchyňu“ ako kurkuma, koriander, zázvor... Oddávna napomáhajú posilneniu mysle a tela v tomto období odpočinku prírody.
Rada by som vám teraz predstavila zohrievajúci a liečivý zázvor (spisovne Ďumbier lekárky).
História zázvoru:
Zázvor (Zingiber officinale) je krík, z ktorého sa využíva časť koreňa. Odkiaľ zázvor prišiel, nevieme. Zhruba sa predpokladá časť južnej Ázie, kde tento krík dodnes rastie vo voľnej prírode. Ale je isté, že pre potreby ľudstva sa pestuje už odpradávna. Už spred 3000 rokov je známe jeho pestovanie a užívanie v Indii a v teplejších oblastiach Číny. V Číne je dodnes veľmi dôležitou súčasťou liečebných systémov. Do Európy sa dostal zásluhou arabských obchodníkov v stredoveku. Stal sa takým obľúbeným, že v priebehu stredoveku sa používal tak bežne ako soľ. A v Ázii dodnes patrí medzi najrozšírenejšie druhy korenín.
Zázvor je klasickým liečebným prostriedkom. Aj v ajurvéde (indické umenie o živote a liečení) je univerzálnym liečivom. Jeho hlavnou schopnosťou je dodávanie energie, ktorou prehrieva telo a pôsobením na bunky celkovo ukľudňuje. Taktiež sa úspešne využíva v aromaterapii.
Zázvor má všestranné využitie: využíva sa sušený aj čerstvý, v plátkoch aj ako prášok...
Zázvor Vám môže pomôcť v zimnom období či v nepriaznivom období, ale treba mať na pamäti múdre slová našich predkov: „Všetkého veľa škodí“. Nakoľko zázvor je veľmi silný, užívajte ho s mierou! Deti do troch rokov by nemali zázvor využívať na liečebné účely vôbec. V tehotenstve je vhodné ho používať len v práškovej forme ako čaj.
Poznáte curry (kari) korenie? Neexistovalo by bez zázvoru ?. Dochuťte ním ryžu, je to výborná zmena chuti, obzvlášť pri zeleninových jedlách ako dusená cuketa či baklažán, ale aj vajce natvrdo je chutné uvarené v curry korení a doplnené ryžou.
Vianočný stôl odporúčam doplniť o tradičný recept so zázvorom. Nakoľko tieto sviatky znamenajú pre žalúdok silnú záťaž, pomôžte si zázvorovými keksíkmi. Váš žalúdok sa im poteší.
Zázvorové keksy – recept
Potrebujete:
- 300g celozrnnej múky
- 300g hladkej múky
- 120g masla
- 250g cukru
- 4 vajcia alebo môžete použiť namiesto nich cca 250ml sójového mlieka
- 4 kávové lyžičky zázvoru
- 6g sódy bikarbóny (1 a ? kávovej lyžičky) alebo vínneho kameňa (prírodné kypridlo)
- štipku soli
Maslo, cukor a vajcia (mlieko) vyšľahajte do peny. Do múky preosejeme sódu (vínny kameň), zázvor a soľ. Premiešame a zapracujeme s maslovou hmotou. Cesto vyvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme drobné tvary. Uložíme na vymastený plech a pečieme pri 220°C.
Nakoľko sú keksy dosť tvrdé, pečieme ich o týždeň skôr a uložíme vo vlhkom prostredí. Napríklad s rozkrojeným jabĺčkom v krabici.
A uvarte si zázvorový čaj (najlepší je z čerstvého zázvoru) s medom a citrónom. Získate hrejivú vitamínovú bombu, ktorá Vás postaví na nohy, keď Vás bude obchádzať chrípkové ochorenie alebo sa cítite vyčerpaní a uzimení. Tip: vyskúšajte zázvorový čaj s klinčekom a škoricou.
Tak dobrú chuť a veľa zdravia.