BIO spotrebiteľ

O pestovaní zeleniny a konaní dobra (1)
Rozhovor s Ing. Jánom Šlinským

05.02.2009 13:25
Pestovateľ zeleniny bez chémie a bez driny, vynálezca technológie AgroKruh a podporovateľ myšlienky komunitou podporovaného poľnohospodárstva. Výborný rozprávač, ktorý od pestovania zeleniny ľahučko preskakuje k témam globalizovaného sveta a duchovných právd. Očarí pohľadom do očí, brilantným myslením, otvoreným srdcom, sedliackou múdrosťou, východniarskou priamočiarosťou i dialektom, južanskou gestikuláciou a božským zmyslom pre humor. Človek, ktorý nadovšetko miluje slobodu a pravdivosť. Mnohým záujemcom o biozeleninu už dávno dobre známy Ján Šlinský.
Pán Šlinský, čo máte nové? Točia sa Vaše agrokruhy a kde? Čo sa Vám minulú sezónu urodilo a ako ste prakticky pokročili pokiaľ ide o vybudovanie skupiny odberateľov?

Agrokruh - pestovanie zeleniny bez driny
Agrokruh - pestovanie zeleniny bez driny
foto: Richard Medal
Po šiestom presťahovaní sa na novú lokalitu v ostatných 17 rokoch, počas ktorých som sa opakovane pokúšal vybudovať praktický model trvalo udržateľného realizovania mojej profesie záhradníka zeleninára, môžem povedať, že som konečne na mieste, kde sa to bude dať.

Päť „P“, ktoré sú nutnou podmienkou praktickej udržateľnosti v poľnohospodárstve (presvedčenie, poznanie, pôda, práca, peniaze), sa mi konečne podarilo reálne dosiahnuť. Hmotné podmienky – pôda a peniaze - už nie sú prekážkou. Pôdu mi daroval pán Balašov a potrebnú sumu peňazí som získal prostredníctvom OZ ArTUR z environmentálneho grantového programu spoločnosti TOYOTA. S potešením môžem konštatovať: “A PREDSA SA TOČIA.“

Minulý rok bol prvým prevádzkovým rokom po skončení grantom podporovaného obdobia, v ktorom sme spolu so synom, manželkou a pánom Balašovom pestovali zeleninu a zemiaky technicky zdokonalenou verziou mostového nosiča náradia. Prvýkrát si mohli záujemcovia o zeleninu z AgroKruhu privoňať a ochutnať papriku, paradajky, uhorky, melóny, cibuľu, zemiaky, cukrovú kukuricu, mochyňu peruánsku, bazalku, šalviu, estragón a saturejku.

Záhony voňavých byliniek pohladia dušu
Záhony voňavých byliniek pohladia dušu
foto: Richard Medal
V troch overovaných spôsoboch distribúcie: osobný odber na farme, priamy predaj na odbernom mieste a donáška do domu, sme si overili praktickú stránku distribúcie. Podľa množstva predanej zeleniny sa ukázalo, že najúčinnejší je priamy predaj na mieste odberu 60%, osobný odber na farme 36% a donáška do domu 4%. Podrobnejšie vyhodnotenie urobíme v zimných mesiacoch.

Keďže sme v tomto roku museli nad rámec pôvodného plánu riešiť internetizáciu lokality farmy, v priebehu sezóny 2008 som nemohol pravidelne komunikovať so všetkými, len osobne s niektorými záujemcami zo skupiny odberateľov. Tak sa prakticky zo 119 evidovaných záujemcov v tomto roku prakticky zapojilo do odberu 12 rodín. Stožiar s výškou 9m, ktorý sme museli postaviť, však už bezpečne zaručuje stabilné a dostatočne rýchle pripojenie na internet, čo od budúcej sezóny využijem na lepšiu informovanosť záujemcov o vstup do systému AgroKruh.



Ako sa Vám páči v lokalite Hrubého Šúra? Aká je tam zem a podmienky na pestovanie zeleniny? Ako vnímate začlenenie agrokruhov do budovania eko-usadlosti? Čo je jej súčasťou a čo sa plánuje v budúcnosti?

Brnov les - tu sa dnes krútia agrokruhy
Brnov les - tu sa dnes krútia agrokruhy
foto: Richard Medal
Lokalita, na ktorej sa dnes krútia Agrokruhy, je nádherný fliačik zeme v meandri Malého Dunaja. Pôda je tu ľahká, piesčitá, ale po predchádzajúcich rokoch silne zaburinená a zhutnená. Takže som mal možnosť znova overiť funkčnosť a praktickú použiteľnosť systému AgroKruh aj pri riešení tohto problému. Rýľovacím strojom vlastnej konštrukcie a ručným vyberaním trvalých druhov „burín“ sa však podarilo k dnešnému dňu zrekultivovať 13 kruhov z 15, tak, aby priaznivé klimatické podmienky lokality bolo možné v budúcej a dúfam i v ďalších sezónach zužitkovať ku prospechu mojej rodiny, odberateľov, okolia farmy a myšlienke ekologického poľnohospodárstva.

Dúfam, že potom si bude môcť každý, kto má záujem, oveľa ľahšie a hlavne rýchlejšie vedieť predstaviť, aké by to bolo, keby v blízkosti miesta, kde bývajú, bola zelenina pre ich rodinu pestovaná pred ich očami. Kruhové parcely, na ktorých rastie 52 druhov zeleniny, vystriedané trojuholníkovými záhonmi voňavých byliniek, pestrofarebných kvetín alebo aj divokých (slobodu demonštrujúcich „burín“), ktoré pohladia dušu ešte predtým, než z čerstvej, chutnej, zdraviu prospešnej a voňavej zeleniny budete mať „nebíčko v papuľke“. Na to, aby sa o tomto sne dalo hovoriť (a nie len kecať), musíme dotiahnuť do požadovanej podoby najskôr Hrubý Šúr. To je náš plán do budúcnosti.





Hodnotenie: 90%, 4 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: O pestovaní zeleniny a konaní dobra ...

    Viac info o Agrokruhu

    http://www.agrokruh.net
      Reagovať
     
    0
     
    0

    agrokruh

    Dobry den,
    teším sa z vývoja situacie u pána Šlinského. Mňa osobne trochu mrzí, že je Hrubý Šur trochu ďaleko od môjho bydliska, ale nebudem egoista a doprajem jeho zeleninu aj iným. Ja si už len nostalgicky spomínam na jeho chutnú biozeleninu, ktorú dopestoval na farme Mašekov mlyn pri Vrábľoch (jedna z jeho v rozhovore spomínaných šiestich lokalít) či už pomocou agrokruhu, alebo aj na klasických hriadkach. Jeho systém pestovania priesad som tiež mal možnosť spoznať a použil som s úspechom jeho priesady aj v našej domácej biozáhrade. Mal som takto osobne mnohokrát možnosť sa presvedčiť, že je vynikajúcim odborníkom - zeleninárom, ale že je tiež zaujímavým originálnym človekom a prajem mu, aby sa mu v Hrubom Šure darilo a všetkým, kto môžu a chcú, odporúčam kupovať jeho zeleninu "na tony".
    Rado Makáň   Reagovať
     
    0
     
    0

    awoj
      Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Ľudia



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií