BIO spotrebiteľ

O pestovaní zeleniny a konaní dobra (2)
Rozhovor s Ing. Jánom Šlinským

10.02.2009 09:12
Pohľad Ing. Jána Šlinského na inštitucionalizované bio-pestovanie a značku BIO. Čo je zárukou kvality zeleniny? Priamy vzťah medzi pestovateľom a konzumentom.

Pán Šlinský, ako ste ukončili minulú sezónu a čo plánujete na rok 2009? Pokiaľ ide o osivo, používate ho v BIO kvalite alebo akú máte v tomto smere skúsenosť?

Kruhový záhon so zemiakmi
Kruhový záhon so zemiakmi
foto: Richard Medal

Sezóna sa pre nás končí v októbri. Vykopali sme ešte mrkvu, pripravili záhony a potrebné veci na novú sezónu. Od začiatku februára začíname s predpestovaním priesad, takže ani nebude príliš veľa času „lelkovať“.

Čo sa týka osiva, tak v tomto smere som sa nakoniec rozhodol preferovať jednoznačne sortiment ponúkaný šľachtiteľskou a semenárskou firmou SEMO Smržice. Ich odrody sa osvedčili v podmienkach strednej Európy a široký sortiment druhov a odrôd uspokojil moju potrebu po pestrosti. Nezanedbateľným aspektom je aj vysoká profesionálna úroveň. Skrátka sejem len osivo zo SEMO Smržice. Majú v ponuke aj osivo v BIO kvalite, avšak sortiment je v porovnaní so štandardnou ponukou výrazne redukovaný a cena neprimerane vysoká. Aj na príklade osiva zeleniny je dobre viditeľná skutočnosť, do akej miery byrokracia v BIO komplikuje veci, ktoré prakticky nie sú problémom a necháva bokom veci, ktoré prakticky naozaj problémom sú. Ale to je už nad rámec toho, o čom sa tu momentálne bavíme. Takže to zhrniem. Pestovať a ponúkať budeme zeleninu z celého sortimentu, ktorý ponúka SEMO Smržice. Do akej miery je to v súlade s BIO-byrokraciou budem riešiť, keď budem mať ošetrené BIO-logické, etické a sociálne záležitosti súvisiace s trvalo-udržateľným pestovaním a odbytom zeleniny.

V súčasnosti nefungujete v systéme certifikovaného ekologického poľnohospodárstva. Hovoríte o BIO BIO kvalite vs. BIO BYRO kvalite, o trvalo-udržateľnom pestovaní – a tiež o pohľade z očí do očí... Kde sa teda podľa Vás rodí dôvera spotrebiteľa k pestovateľovi, resp. čo je najväčšou zárukou kvality produkcie?

Veselý kolotočár Ján Šlinský:-)
Ján Šlinský
- pestovateľ zeleniny v systéme AgroKruh
foto: Richard Medal

Osobne som presvedčený, že na to, aby ľudia konali dobro, nepotrebujú žiadne inštitúcie. Bezpochyby idea trvalej udržateľnosti je dobrá a tak na jej realizovanie potrebujeme viac dobré chcenie než inštitúciu. Nie nadarmo sa hovorí, že inštitucionalizovaná idea sa stáva ideológiou a zatiaľ čo idey dostávame, ideológie dostavajú nás.

Inštitucionalizovaním ekologického poľnohospodárstva sa pre mňa ako pestovateľa zeleniny nič z toho, čo je v tomto odvetví problémom, nevyriešilo. Naopak, pribudli mi nič neriešiace povinnosti a ešte viac sa skomplikovalo riešenie mnohých predtým nekomplikovaných veci. Tak som sa z neho nechal vyradiť. Teraz, keď konečne budem môcť prakticky preukázať životaschopnosť systému AgroKruh, prehodnotím aj svoje opätovné zaradenie sa do inštitucionalizovaných štruktúr ekologického poľnohospodárstva. Hlavne z dôvodu odbytu do verejnej obchodnej siete. Na značku BIO dnes už ľudia reagujú, lenže byrokrati si ju privlastnili formou zákona.

V každom prípade však platí, že zelenina z AgroKruhu je viac než len BIO. Ako to chcem dosiahnuť a zabezpečiť, som už dávnejšie zverejnil na www.agrokruh.net. Pre ostatných, čo chcú byť len „IN“ alebo „TRENDY“, nech sa páči BIO aj s pečiatkou, ktorá garantuje, že nič, čo by bolo v rozpore so zákonom o ekologickom poľnohospodárstve, sa na kontrolovanom podniku nepodarilo byrokratom preukázať, a tak si „BIOvšetkomožné“ môžu drahšie nakúpiť v obchodných reťazcoch. S výnimkou širokého sortimentu čerstvej zeleniny z miestnej produkcie od pestovateľa, ktorého osobne poznáte a miesta, ktoré vďaka jeho práci a Vašej podpore bude prospievať a prispievať k rozvoju kvality života a nielen zisku obchodníkov a štatistike byrokratov.

Takže ak mám stručne a jasne odpovedať na otázku, čo je najväčšou zárukou kvality produkcie, tak to je jednoznačne ĽAHKO ROZPOZNATEĽNÁ DôVERYHODNOSŤ. Tú je však možné získať len formou priamej osobnej skúsenosti s priamym kontaktom na pestovateľa a farmu, a nie prostredníctvom sprostredkovaných informácií od byrokratov a inštitúcií.

Budovanie inštitúcií, ktorými sa spoločnosť snaží obmedzovať prirodzenú ľudskú sebeckosť, by možno bolo vhodnejšie nahradiť budovaním inštitúcií, ktoré by umožnili rozvíjať rovnako prirodzené ľudské cnosti. To napísal Matt Ridley v knihe „Původ ctnosti“ a ja sa k tomu otvorene hlásim a prakticky konám.






Hodnotenie: 89%, 11 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: O pestovaní zeleniny a konaní dobra ...

    Dôvera.

    Dobrý deň,
    Dovolím si pridať niečo typicky „moje“ k téme značka „BIO“. Samozrejme, že keby boli všetci ľudia cnostní, nebolo by treba inštitúcie a značky. Ale zatiaľ nie sú. Takže ja som v „súčastnom štádiu rozvoja“ za inštitúcie a značky, ale v tých inštitúciách a za tými značkami musím poznať aspoň niekoľko konkrétnych ľudí, ktorým verím. Napríklad príklad (zas typický pre mňa - švajčiarofila). Od roku 1991 chodím po Švajčiarsku a švajčiarskych biofarmách a spoznávam aktívne túto krajinu, Švajčiarov a ich biopotraviny, čo sa mi celkom dobre darí. No a prišiel som k presvedčeniu, že značka Demeter vo všeobecnosti a špeciálne švajčiarsky Demeter je pre mňa na 100% dôveryhodná (či už osobne poznám producenta, alebo nie). Asi tak ako ľudia vo všeobecnosti dôverujú švajčiarskym hodinkám. No a čo sa týka Slovenska? Poznám osobne niekoľkých ľudí z Ekotrendu Myjava a bol som tam raz na exkurzii a to mi stačí, aby som mal vieru v ich produkty a čiastočne mi to stačí , aby som mal základnú vieru v značku „BIO“ na Slovensku, práve preto, lebo okrem iných aj Ekotrend túto značku reprezentuje. Poznám tiež osobne pána inžiniera Šlinského a mám úplnú dôveru v jeho biozeleninu aj keď nemá certifikát. Nepôjdem si ju však kupovať do Hrubého Šúru, lebo je to pre mňa proste príliš ďaleko (smola), ale budem ju aktívne (aj cez internet) odporúčať všetkým, ktorí to majú blízko. Ak vstúpi do systému „BIO“, verím, že to bude dobré pre systém a jemu to snáď ak nepomôže , tak ani neublíži... Ja zatiaľ pôjdem na nákup radšej do sadu Lívia v Koliňanoch (certifikovaný biosad), alebo na rodinnú farmu Mašekov mlyn (necertifikovaná biofarma „de facto“), pretože je to blízko a dôverne tam už niekoľko rokov poznám ľudí, prostredia aj bioprodukty.
    Vo všeobecnosti verím, že užitočné by bolo utvárať v dnešnej spoločnosti tzv. asociácie. To znamená spolky producentov, obchodníkov a konzumentov. Tito by spolu mali riešiť otázky v jednotlivých odvetviach a aj v poľnohospodárstve. Odporúčam všetkým študovať teóriu sociálnej trojčlennosti, ako o nej kedysi hovoril a písal Rudolf Steiner.
    Rado Makáň   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Ľudia



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií