BIO spotrebiteľ

O pestovaní zeleniny a konaní dobra (3)
Rozhovor s Ing. Jánom Šlinským

13.02.2009 11:16
Praktické rady pre pestovateľov zeleniny bez chémie, predstavenie možností odberu zeleniny z AgroKruhu a pomoci pestovateľovi...

Pán Šlinský, ako riešite výživnosť pôdy, zaburinenie a ochranu rastlín? Čo sa Vám osvedčilo a čo môžete poradiť bio-logickým záhradkárom?

Netradičný fóliovník v tvare jurty
Netradičný fóliovník v tvare jurty
foto: Richard Medal

V systéme AgroKruh je výživa rastlín realizovaná prostredníctvom zeleného hnojenia, hnojenia vermikompostom a prihnojovaním počas vegetácie tekutým výluhom z vermikompostu, výluhom zo žihľavy a jazerným sapropelom DARINA.

Zaburinenosť je regulovaná zásadne mechanicky. V prípade trvalých burín ako pýr plazivý, pcháč roľný a zlatobyľ kanadský, sme plochu najskôr rýľovacím strojom nakyprili, čo výrazne uľahčilo ručné vyťahovanie rastlín aj s koreňmi. Jednoročné buriny regulujeme bežne plečkovaním a pletím, avšak hlavne plečkovanie je vďaka automatickému režimu činnosti nosiča náradia jednoduché a pletie z lehátka menej namáhavé.

Ochrana rastlín je v prvom rade založená na podpore prirodzenej odolnosti rastlín (silnou, dobre vyvinutou a správne otuženou sadbou), osevným postupom a podporou maximálne možnej biodiverzity na ploche). Z priamych opatrení uplatňujeme mechanický zber (mandelinky), opakované mechanické striasanie v pravidelných časových intervaloch (skočky, mandelinky, vošky) a postrek z výluhov rastlín (vňať paradajok, cesnak) a prípravkom DARINA. Osvedčilo sa hlavne dodržiavanie osevného postupu, podpora biodiverzity na ploche a mechanický zber. To môžem vrelo odporučiť aj bio-logickým záhradkárom.


Koľko druhov zeleniny pestujete? Vyberáte si odrody odolné voči škodcom? Máte niektoré obľúbené odrody, ktoré vynikajú z hľadiska senzorických vlastností (vôňa, chuť...) a v bežnej sieti ich napríklad ani nedostať? Aký je rozdiel medzi rajčinou zo supermarketu a tou Vašou?

Špirálový zakoreňovač - vynález Ing. Šlinského
Špirálový zakoreňovač - vynález Ing. Šlinského
foto: Richard Medal

V minulom roku sme pestovali desať druhov zeleniny, zemiaky a päť druhov byliniek. Ako som už bol povedal, všetko sú to odrody, ktoré ponúka SEMO Smržice s tým, že postupne chcem odskúšať všetky odrody a tak zistiť ich vhodnosť na pestovanie v systéme Agrokruh. Tak napríklad z paradajok sme pestovali tohto roku 4 odrody, všetko kríčkové a najlepšie výsledky boli pri odrode ŠEJK a MARIENKA. Paprík sme pestovali 5 odrôd a najlepšie boli SLAVY F1 a AMY. Melóny sme pestovali 3 odrody vodových a dve odrody cukrových. Z vodových bol najlepší Crimsom Sweet, z cukrových Salartur. Chcem však zdôrazniť, že tieto výsledky sú len orientačné a podmienečne platné pre našu lokalitu.

Keď sa pýtate na rozdiel medzi rajčinou z Agrokruhu a rajčinou zo supermarketu, tak to je otázka, na ktorú by mohli objektívnejšie odpovedať minuloroční odberatelia. Ja totiž zeleninu zo super či hyper marketov nekonzumujem. A treba povedať, že to ani nemá cenu porovnávať, nakoľko chuť je výsostne individuálna záležitosť a tak jediné, čo môžem povedať je: „Príďte a ochutnajte sami ten rozdiel“.


Pokiaľ ide o možnosť odberu Vašich produktov, aké sú alternatívy? Je nejaký vyhradený čas, kedy záujemcovia môžu prísť na farmu a nakúpiť si priamo tam? Čo ešte môžu u vás vidieť/zažiť?

No, to je v súčasnosti tá najvhodnejšia otázka, na ktorú má pre mňa i odberateľov cenu odpovedať. Po skúsenostiach v minulom roku pre tento rok ostávajú dve možnosti: priamy odber na farme a odber z dohodnutého odberného miesta.

Pri odbere priamo na farme je možné realizovať nákup dvoma spôsobmi. Keď sa budete veľmi ponáhľať, tak je lepšie, ak mi vopred pošlete e-mailom objednávku a ja Vám to na dohodnutý čas pripravím, takže len prídete, zaplatíte a odveziete. Aktuálna ponuka bude zverejnená na stránke www.agrokruh.net (technicky sme problém spoľahlivého pripojenia sa na internet konečne vyriešili, takže od budúceho roka aktualizácia už nebude problém).

Pestovanie priesad na brehu zavlažovacieho jazierka
Pestovanie priesad
na brehu zavlažovacieho jazierka
foto: Richard Medal

Ak chcete nákup zeleniny spojiť s rodinným výletom, tak tu stačí dohodnúť čas, kedy prídete a na mieste si vyberiete z ponuky a buď si to pôjdete spolu s nami nazbierať alebo sa radšej pôjdete prejsť k Malému Dunaju a my Vám to nachystáme.

Ak budete mať záujem, s radosťou Vám ukážem technológiu AgroKruh, decká sa môžu na AgroKruhu povoziť ako na kolotoči a už nikam inam nebudú chcieť ísť na nákup zeleniny, len ku kolotočárovi?.

Pri odbere z dohodnutého odberného miesta je najskôr potrebné, aby som sa s dostatočne početnou skupinou záujemcov dohodol na konkrétnom odbernom mieste. Je to dôležité hlavne kvôli tomu, aby bolo možné vypočítať nutné náklady na dopravu, ktoré budú prirátane k cene zeleniny a konkrétne dohodnúť podmienky objednávania a dodávok. V tomto roku sa realizácia na dohodnutom odbernom ukázala ako najefektívnejšia forma, čo sa týka predaného množstva.

Konkrétne sa v jednom bratislavskom penzióne náš dnes už dobrý priateľ Paľo rozhodol, že sa spýta seniorov, či majú záujem o zeleninu a následne každý štvrtok prišiel na farmu a požadované množstvá papriky, paradajok, cibule a zemiakov sme mu nabalili a on si to už rozdistribuoval sám vo vlastnej réžii. Vôbec sme to neplánovali, ale keď prišiel čas a na poli sme mali k dispozícii 200 kg paradajok a 250 kg papriky a objednávky boli na 20 a 30 kg, operatívne prišiel Paľo s návrhom a fungovalo to. Chcem tým poukázať na skutočnosť, že teoreticko-ezoterické diskusie premúdrelých intelektuálnych masturbantov pri konfrontácii s realitou majú nulovú hodnotu. Platí čin.


Čo je najťažšie na práci pestovateľa zeleniny v agrokruhu? Akú plochu obhospodarujte a kto Vám pomáha? Sú obdobia, kedy by ste privítali aj brigádnikov?

Teraz, keď už mám pôdu viacmenej v osobnom vlastníctve a technologická časť je na 80% funkčná vďaka grantu z Japonska, je najťažšou prácou odburinenie zostávajúcich dvoch parciel a predaj z budúcej úrody. Na 13 kruhoch to bude už množstvo, ktoré nedovolí prešľapovanie na mieste a rétorické cvičenia. Plocha 130 árov v kruhoch a 50 árov mimo kruhov je pripravená a dva kruhy ešte čakajú na rekultiváciu. Tu by som privítal pomoc brigádnikov za ubytovanie vo vlastnom stane a stravu, čo farma dá a moja manželka pripraví.






Hodnotenie: 40%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: O pestovaní zeleniny a konaní dobra ...

http://www.archive.org/details/Agrokruh
  Reagovať
 
0
 
0
15.02.2009 00:00



Pridať názor





BIO magazín

Ľudia



Najčítanejšie v rubrike