BIO spotrebiteľ

Výskum: Sú biopotraviny skutočne zdravšie?

02.06.2009 08:44
Pravidelný spravodajca organizácie Food Quality & Health zhromažďuje aktuálne vedecké poznatky týkajúce sa laboratórneho skúmania zdravotných dopadov bioproduktov.

Zdravotný prínos býva jedným z hlavných motívov nákupu biopotravín. Ak hľadáme odpoveď na otázku, či sú biopotraviny skutočne zdravšie, zistíme, že odpoveď nie je celkom jednoznačná. Na druhej strane, vedeckých výsledkov v tomto obore neustále pribúda. Aký je teda stav výskumu na začiatku roku 2009? K dispozícii sú v súčasnosti dva druhy výskumov:

  • Výsledky analýz nutričných hodnôt (obsahu výživovo významných látok) produktov.
  • Výsledky zdravotných dopadov na žijúce organizmy.

Nutričné hodnoty
Do súčasnej doby bola publikovaná viac než stovka štúdií porovnávajúcich bio a konvenčné potraviny z hľadiska obsahu žiaducich či nežiaducich látok. Samozrejme, že sa značne líšia druhy štúdií a ich výsledky. Všeobecne sa dá konštatovať, že v priemere bol zistený nižší obsah bielkovín v obilninách z ekologického poľnohospodárstva (o 10-12 %), vyšší obsah (o 10-60 %) prospešných mastných kyselín a omega 3 mastných kyselín v mliečnych bioproduktoch, obsah vitamínu C býva v  biopotravinách vyšší v rozmedzí medzi 5-90 %, a taktiež sekundárne metabolity (napr. flavonoidy, polyfenoly) sa vyskytujú v biopotravinách viac (priemerne o 10-50 %). Obsah sušiny je vyšší v biopotravinách maximálne o 20 %.

Čo sa týka nežiaducich látok, bolo zistené, že biopotraviny obsahujú menej pesticídov a antibiotík a ďaleko menej baktérií, ktoré sú odolné antibiotikám. Mykotoxíny sa vyskytujú porovnateľne v obilí ako z ekologického, tak konvenčného hospodárskeho systému. Obsah dusičnanov býva nižší v bioproduktoch.

Ako sa to prejaví na zdraví?
Čo ale tieto výsledky znamenajú pre naše zdravie? Na túto tému existuje celý rad hypotéz, ktoré sú však pomerne často revidované a menené. Navyše je tu faktor tzv. „bio-dostupnosti": využije telo skutočne živinu, ktorá je skonzumovaná? A pokiaľ ju využije, má to nejaký biologický efekt?

U mnohých živín je známy optimálny príjem. Veľmi veľa i veľmi málo môže byť škodlivé. Práve preto sú potrebné ďalšie štúdie, či už sú to výskumy v umelom prostredí (in vitro), výskumy na zvieratách alebo na ľuďoch.

Niektoré výsledky štúdií skúmajúcich dopady v umelom prostredí zisťujú napríklad obmedzenie bujnenia rakovinových buniek v extraktoch konvenčných a bio jahôd, či lepšiu schopnosť opravy DNA v baktériách štiav z rôznych druhov biozeleniny v porovnaní s konvenčnými šťavami. Údaje z niektorých štúdií, skúmajúcich zdravotné dopady na zvieratách ukázali, že krmivo v biokvalite môže u testovaných zvierat viesť ku zvýšenej plodnosti, zlepšeniu odolnosti voči chorobám a nižšej telesnej hmotnosti a obsahu tuku.

Pokusy s ľudskými dobrovoľníkmi sú zatiaľ ojedinelé. Avšak napríklad v takzvanej „Klosterstudie" (Kláštornej štúdii) bolo sedemnásť rehoľných sestier po dobu jedného mesiaca na diéte pozostávajúcej výhradne z potravín z biodynamického poľnohospodárstva. Výskum preukázal zlepšenie fyzických i psychických ukazovateľov. Nejednalo sa však o štúdiu, kde by účastníci nevedeli, že sú pozorovaní.

Veľký európsky výskum Parsifal skúmal 14 tisíc detí v piatich krajinách, ktoré žili antroposofickým spôsobom života, ktorý zahŕňa i stravu z biodynamických potravín. Podľa výsledkov sa u detí prejavil o 30 % nižší výskyt alergií a ekzémov. Tieto deti mali taktiež nižší index telesnej hmotnosti.

V práve prebiehajúcej holandskej štúdii Koala je pozorovaných takmer 3000 matiek a detí. Zisťuje sa ich výživa, životný štýl a výskyty alergií. Jedným z doterajších výsledkov je, že matky, ktoré konzumovali mliečne biovýrobky mali v materskom mlieku vyšší obsah prospešnej konjugovanej kyseliny linoleovej. Medzi deťmi vo veku do 2 rokov bolo zistené, že tie, ktoré konzumovali viac ako 90 % bio mliečnych výrobkov si oveľa menej (až o 30 %) sťažovali na výskyt ekzémov.

Počet štúdií o zdravotných dopadoch narastá a ich výsledky sú, zdá sa, očividné. Pri testovaní na zvieratách a ľudských dobrovoľníkoch boli zistené pozitívne dopady konzumácie biopotravín na imunitný systém a vývoj telesnej hmotnosti. V laboratórnych podmienkach boli zase zistené pozitívne vplyvy na obmedzovanie rakovinového bujnenia a na opravu DNA.

Zdroj:
Machteld Huber, Lucy van de Vijver, Department of Health Care and Nutrition, Louis Bolk Institute, Netherlands: Overview of research linking organic production methods and health effects in the lab, in animals and in humans in FQH Newsletter 1/2009.

***
Prevzaté zo stránky www.biospotrebitel.cz
VÝZKUM: JSOU BIOPOTRAVINY SKUTEČNĚ ZDRAVĚJŠÍ?






Hodnotenie: 100%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Súvisiace články


Diskusia: Výskum: Sú biopotraviny skutočne ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Biopotraviny, bioprodukty
    Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií