BIO spotrebiteľ

Francúzsky výskum potvrdzuje pozitíva BIO stravy pre zdravú výživu

12.10.2009 05:41
Nová správa Francúzskej agentúry pre bezpečnosť potravín (AFSSA) zistila, že biopotraviny sú lepšie a obsahujú menej pesticídov a nitrátov, ktoré sú spájané s výskytom zdravotných problémov, vrátane cukrovky a Alzheimerovej choroby.

Shane Heaton (odborník na výživu združenia Biological Farmers of Australia, BFA) považuje výskum za objektívne zhodnotenie výživovej kvality BIO stravy, ktoré jednoznačne preukázalo, že biopotraviny obsahujú viac minerálov a antioxidantov, ako aj ďalších priaznivých látok pre zdravie.

Tieto dobré správy o kvalite biopotravín prišli ako na zavolanie – predovšetkým v súvislosti s nedávno zverejnenou štúdiou organizácie UK Food Standards Agency, ktorá tvrdila opak - že BIO strava nemá podstatné výhody v porovnaní s konvenčnou.

Čím sa obidve štúdie líšia, je použitá metóda výskumu. Na rozdiel od anglickej štúdie tá francúzska neporovnáva len hŕstku živín, ale tiež obsah sušiny, antioxidantov, zvyšky pesticídov a obsah dusičnanov. BIO víťazí nad bežnou stravou takmer vo všetkých ohľadoch.

Hlavné závery štúdie Francúzskej agentúry pre bezpečnosť potravín:

  1. Organické rastlinné produkty obsahujú viac sušiny.
  2. Organické rastlinné produkty obsahujú viac minerálov.
  3. Organické rastlinné produkty obsahujú viac antioxidantov ako fenoly a salicylová kyselina (ochrana pred rakovinou, chorobami srdca a ďalšími zdravotnými problémami).
  4. Množstvá uhľohydrátov, bielkovín a vitamínov nie sú dostatočne zdokumentované.
  5. 94 – 100% biopotravín neobsahuje žiadne zvyšky pesticídov.
  6. Biozelenina obsahuje oveľa menej dusičnanov, asi o 50% menej (vysoká hladina nitrátov je spájaná s početnými zdravotnými problémami vrátane cukrovky a Alzheimera).
  7. BIO cereálie obsahujú podobné množstvá mykotoxínov ako konvenčné.
  8. Hovädzí dobytok chovaný ekologicky dáva chudšie mäso a viac polynenasýtených mastných kyselín ako je to pri konvenčnom spôsobe.
  9. BIO kuracie rezne obsahujú 2 – 3x menej tuku a podstatne viac omega-3 mastných kyselín (s protirakovinovými a ďalšími zdraviu prospešnými účinkami).

Celá vedecká správa je k dispozícii tu.






Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Buďte prvý(á), kto mu dá hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: Francúzsky výskum potvrdzuje pozitíva BIO ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Recepty, zdravá výživa
    Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií