BIO spotrebiteľ

Rozhovor z jabloňového sadu

20.05.2010 07:28
Slnečné piatkové popoludnie priam lákalo odhodiť starosti a tak sme sa s rodinkou vydali do Devičian. Kam? Do obce za Pukancom, z Banskej Štiavnice asi 25 km, odkiaľ sme od jesene boli zásobovaní jablkami a hruškami. Vydali sme sa spoznať „našich“ pestovateľov.

Našli sme ich pomerne ľahko, Devičany nie sú veľké. Privítala a sprevádzala nás pani Marcela Nemcová a Miroslav Sližik. Prezreli sme si bylinkovú záhradu za domom a pri čaji a koláčikoch sme začali vyzvedať.

Bylinková záhrada
Bylinková záhrada
foto: Zuzka Gallayová
Priesady
Priesady
foto: Zuzka Gallayová

Ako veľká je Vaša farma a na čo je zameraná?
Farma má 6 ha. Hospodárime na nej ešte s jednou rodinou. Pestujeme najmä jablká, skúšame bylinky a zeleninu. Od roku 2007 sme v systéme ekologického poľnohospodárstva.

Ste pôvodom poľnohospodári?
Nie. Ani jeden z nás. Pracujem v oblasti softvérov, Miro je elektrotechnik, ďalší partneri - manželia Szelenyiovi, maju technické vzdelanie. Svojej pôvodnej profesie som sa zatiaľ nevzdala, pomáha nám fungovať. Striedam prácu za počítačom s prácou na farme – podľa počasia, potreby.

Do Devičian ste sa prisťahovali alebo ste rodáci?
Žijem tu 20 rokov :o). Takze ťažko povedať či prisťahovalec alebo rodák, ostatní sú rodáci.

Opustený sad
Opustený sad
foto: Zuzka Gallayová
Opustený sad II.
Opustený sad II.
foto: Zuzka Gallayová

Prečo ste sa rozhodli venovať ekologickému poľnohospodárstvu?
Odmietame chemické ošetrovanie už z princípu. Ak hovorím za seba, tak sa mi páči, keď veci fungujú prirodzene. Jednoduchšie: čo robiť nemusíme, to nerobíme.

Asi 10 minút príjemnej prechádzky z domu sa nachádzajú pozemky, na ktorých „naši“ farmári hospodária. Kráčame popri bývalých sadoch, ktoré obhospodarovalo družstvo. Dnes sú zarastené šípovými krami.

„... aj naše pozemky takto vyzerali. Päť rokov sme likvidovali šípky. Dosť nám pomohli naše ovečky. To sú kosačky...“ Pokračujú naši sprievodcovia. O chvíľu zastaneme.

Už sme tu?
Áno, toto je naša hraničná lipa – vysadili sme ju na jeseň. V tejto časti pestujeme bylinky (medovka, nechtík, skúšame tymián i materinu dúšku) a zeleninu. Aha, hrach nám už pekne rastie, tu je cesnak, pohánka, uvidíme. Tento pozemok je dosť suchý. Používame mulč zo slamy, druhý náš pozemok je vlhkejší, je položený nižšie. Na okraji pozemku sme vysadili čerešne. Máme aj marhule, hrušky. Mali ste z nich v zime?

Áno, boli sladké, šťavnaté a dosť vydržali. Ako máte zabezpečený odbyt?
Snažíme sa nájsť odberateľov najmä v blízkom okolí - Levice, Banská Štiavnica, Nová Baňa. Od jesene sme vozili v dvojtýždňových intervaloch jablká a hrušky do dvoch štiavnických škôlok - MŠ Bratská je Zelenou školou a Súkromná materská škola Nezábudka je v projekte BIO do škôl. Tiež máme lokálnu sieť odberateľov vo Zvolene – ide najmä o mladé rodiny s deťmi (cca 25), pomaly si na nás zvykajú aj ľudia zo širšieho okolia. Mali sme dohodnutý výkup približne 5 t BIOjabĺk, avšak náš odberateľ odstúpil. Nakoniec sme našli spracovateľa v moravskom Hostětíne, kde vyrábajú tradičné mušty. V decembri kvôli nám spúšťali linku. Dostať ich aj na slovenskom trhu. V budúcnosti by sme radi ovocie a zeleninu sušili. S odbytom byliniek sme mali problém – nízke výkupné ceny. Viete, napr. nechtík sa zberá ručne každé dva dni - hlávka po hlávke.

Posedenie v tráve
Posedenie v tráve
foto: Zuzka Gallayová
Jablone
Jablone
foto: Zuzka Gallayová

Bylinky teda pestujeme zatiaľ len v menšom množstve a budeme ich zrejme ponúkať spolu so zeleninou priamym odberateľom.

Sadáme si do trávy uprostred jabloňového sadu. Je jar a stromy sú v plnom kvete. Nádhera. . Okolo nás sa pasú ovečky a roztomilé jahniatka.

Majú o návštevu Vašej farmy záujem školy?
Áno, máme už prvú skúsenosť. Synovec minulý rok sľúbil svojej pani učiteľlke na základnej škole v Leviciach, že zoberie celú triedu na výlet do Devičian, tak sme boli postavení pred hotovú vec. Pripravili sme im nejaký program – o včelách, jahniatkach, sade. Záujem majú aj ďalší. Zatiaľ hľadáme, čo im ponúknuť a ako zosúladiť našu prácu s návštevami. Určite pôjde len o doplnkovú činnosť na základe vzájomnej dohody. Tak by sa to dalo. Ako osloviť školy?

Šla by som na to postupne. Možno ponúknuť tematický jesenný a jarný program a pripraviť dopoludnie v rámci školského výletu. Pre škôlkarov a prvý stupeň. Prvý rok vyskúšať na triedach svojich detí :o). Potom uvidíte, koľko návštev zvládate. Možno raz za mesiac, možno raz za dva týždne.
Záleží najmä od práce na farme. Teraz sa snažíme napĺňať aj našu webstránku www.nahaji.sk. Nie je toho málo.

Rozumiem. A obdivujem. Presúvame sa na druhý pozemok. Prechádzame cez sad, kde sú šípky vyššie ako jablone. Už len čakám, kedy sa vynorí zámok so spiacou Ruženkou. Čo by na to povedali naši dedovia? Také krásne stromy, na bielo obsypané... Koľko ľudí je v tomto kraji bez práce? A potom kupujú dovozové jablká v hypermarketoch...

Takže toto je druhá časť sadu? Je tu dosť mokro.
Áno, ešte pred pár dňami tu stála voda. Tamto by sme chceli vysadiť košikárske vŕby a v tejto časti skúsim pestovať mätu.

Nechtiac sme vyrušili ďalšieho bažanta. Pod nohami nám čosi skacká. „A čo je tu žiab a hadov v lete!“

Kosíte ručne?
Kosíme vačšou lištovou kosačkou, ovládanou ručne.

Viem, sú to len útržky z nášho dvojhodinového rozhovoru. Bez sladkej vône jabloní a hrušiek. Ich úroda nám bude v zime pripomínať ruky, ktoré sa za kopcom starajú o stromy a pôdu. To dnes nerobí ktokoľvek.

Poďakovanie
Ďakujeme Marcele Nemcovej a Miroslavovi Slížikovi za čas, ktorý nám venovali a trpezlivosť, s ktorou nám odpovedali na otázky.






Hodnotenie: 80%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: Rozhovor z jabloňového ...

    Môžem potvrdiť slová, ktoré tu boli napísané, aj keď viem, že je to iba zlomok toho, čo to v skutočnosti všetko obnáša. Držím palce a prajem veľa energie pri prekonávaní prekážok, ktorých je stále veľa. Záleží však hlavne na nás ľuďoch, o čom sme presvedčení a čomu veríme. Ja verím v zdravé jedlo na tanieri, ktoré sa chuťou, vôňou a ani farbou nedá v žiadnom prípade porovnať tomu, čo sa tak krásne vyníma na pultoch hypermarketov. Myslím, že prirodzené pozorovanie ešte v nikom z nás nezmizlo a vieme sami, ktoré ovocie, či zelenina, v akom období dozrieva a tiež odhadom vieme, čo sa dá asi na aké obdobie uskladniť. Tiež je stále variant zavárania, takže ak chceme jesť v zime zdravé napr. uhorky, tak si ich zavaríme, dokonca ako ich výbornú náhradu môžme zavariť mladé cukety..... A nič nie je také ťažké, ako sa na pohľad zdá :o)
    nana   Reagovať
     
    0
     
    0

    Som milo prekvapena, prajem vela vela, sil.
      Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Ekofarmy



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií