Vašou úlohou je:
Kliknutím na obrázok dostane fotografia Váš hlas.
A tak sa dostanete na stránku, kde môžete do formulára
napísať váš názor na fotografiu, myšlienku, výstižnejší názov, jednoducho čo máte na srdci...
Petr Weidenthaler, ktorý začal s pestovaním biozeleniny pred jedenástimi
rokmi, patrí dnes k najvýznamnejším a najväčším dodávateľom biozeleniny v
ČR. Obhospodaruje dva hektáre polí, dva veľké fóliovníky, necelé štyri
hektáre lúk a malý ovocný sad. Jeho záhradníctvo "Luční Údolí" vo Velehrade
dodáva na český trh - hlavne do Zlína, Brna a Prahy - vyše päťdesiat
druhov(!) zeleniny. ...
Žiaľ, úspešných pestovateľov biozeleniny je v ČR len
niekoľko - všeobecne sú považovaní za "ohrozený druh" medzi ekologickými
poľnohospodármi. Nielen že pestovať biozeleninu je veľmi náročné na dobrú
pôdu, výdatnú zálievku a množstvo ručnej práce, ale ešte aj dotácie sú pre
pestovateľov biozeleniny veľmi nízke.
O dotačnej politike a jej dôsledkoch
hovorí p. Weidenthaler: "Dotace v nedávné minulosti umožnily nebývalý
rozmach biozemědělských ploch, ale paradoxně ne obchodu s
biopotravinami.
Dotace se totiž poskytují na ekologicky obhospodařované hektary a každému je
jasné, že starat se o pastviny je nesrovnatelně jednodušší a levnější než o
zeleninu. My jsme za celou dobu dostali pár tisícovek. Kvůli tomuto systému
je dnes všude dost hovězího masa a biochleba pomalu nekoupíte. Také zelenina
a ovoce se pěstuje na zanedbatelné ploše, protože zdánlivě vysoké riziko
pěstování a neexistující prodejní síť pro čerstvé produkty od toho
odrazuje."
Kritická situácia nastáva pre brojlery v poslednom, šiestom, týždni života,
keď sa na 1 m2 podlahy tiesni 45 kg živej hmotnosti kurčiat, t.j. asi 20
brojlerov. Na jedno kura tak pripadá priestor menší ako plocha hárku A4.
...Ako ináč by sme si mohli pochutnávať na lacnej kuracinke zo supermarketu
za 60,- Sk/kg, čo je toľko, ako kilo papriky v júni. ...Kurčatá sú zatvorené
v tmavých halách na vlhkej, trusom presiaknutej podstielke. Nemôžu nič
robiť, iba ticho ležať v prítmí.
Keďže príliš rýchlo narástli, majú slabé
kosti, často vykĺbené nohy a tak radšej ležia na amoniakom presiaknutej
podstielke, ktorá ich štípe. Nie na dlho...
Ideálne podmienky pre odchov mäsových - brojlerových kurčiat, ktoré majú k
dispozícii všetko k tomu, aby ich rast a vývoj bol primeraný: prístrešok,
výbeh, krmivo a vodu, a tiež zdroj objemového krmiva - trávnik.
Na Námestí SNP v Bratislave bolo 1. júla 2004 rušno. Trojmetrové kurča Bob
lákalo okoloidúcich do infostánkov Slobody zvierat, ktorá pri príležitosti
Celoslovenského dňa bez mäsa zahájila kampaň "Menej mäsa, viac zdravia".
Každý si tu mohol nájsť to svoje: rozdávali sa materiály, ochutnávali
vegeburgery, počúvala dobrá reggae muzika a premietalo video "Menej mäsa,
viac zdravia".
Prečo by sme mali jesť menej mäsa? Pretože je to zdravé a
pretože by sa tým vyriešili mnohé problémy životného prostredia. Zníženie
konzumácie mäsa alebo jeho vylúčenie je jedinou trvalo-udržateľnou cestou k
zdraviu ľudí, zvierat, prírody a celej planéty.
...Ak by každý obyvateľ
tejto planéty mal skonzumovať toľko mäsa ako priemerný Američan alebo
Európan, potrebovali by sme na dopestovanie krmiva pre zvieratá plochu
štyroch planét veľkosti Zeme.
Chovatelia hovädzieho dobytka - hospodáriaci na pasienkoch - sa často
prihlásia do systému ekologického poľnohospodárstva kvôli dotáciám. Dostanú
totiž na
jednoducho spasený hektár rádovo porovnateľnú dotáciu ako roľník pestujúci
zeleninu, ktorý každoročne prevráti každý štvorcový centimeter svojej pôdy.
Nie všetci chovatelia ale hospodária ekologicky iba z vypočítavosti. Stačí
prísť na ich dvor a prehodiť zopár slov - a viete, ako to myslia.
Na obrázku
je príklad ekofarmy v horskom prostredí šumavskej Kvildy, kde to
sostarostlivosťou o zvieratá a krajinu myslia vážne a od srdca.
... Tá
krásna chlpatá krava na fotografii je predstaviteľkou plemena Highland. Jej
domovom je severné Škótsko a preto jej nevadí celoročný odchov na pastve v
drsných horských podmienkach.