KLIKNUTÍM na obrázok DOSTANE fotografia Váš HLAS.
Tým sa dostanete k formuláru vhodnému
k napísaniu Vášho názvu, názoru, myšlienky, ktorá Vás pri pohľade na fotografiu napadla...
Prečo "férový?" Lebo propaguje FAIR-TRADE - spravodlivý obchod s rozvojovými
krajinami za spravodlivé ceny. Mottom "férového obchodu" je OBCHOD NAMIESTO
POMOCI. Ako funguje v praxi? Poľnohospodárske produkty ako banány,
pomaranče, káva, kakao, čaj, trstinový cukor sa vykupujú priamo od
producentov v rozvojových krajinách, bez akýchkoľvek obchodných
medzičlánkov. Prioritou sú dlhodobé obchodné vzťahy a garantované ceny,
ktoré sú nezávislé na fluktuáciách svetového plodinového trhu. Výhody? Pre
rodiny farmárov - zlepšenie pracovných a životných podmienok, sociálneho a
zdravotného zabezpečenia, vzdelávacie programy pre ženy, zákaz detskej
práce... Pre spotrebiteľov - kvalitatívne hodnotné potraviny, vyrobené za
sociálne a ekologicky spravodných podmienok a zlepšenie životného prostredia
(vďaka prechodu farmárov z intenzívneho na ekologické pestovanie). Z účinkov
a vedľajších účinkov FAIR TRADE aktivít profituje 900 000 roľníckych rodín
vo vyše 43 krajinách sveta na opačnej strane zemegule.
Fotografia je z akcie "Férové týždne", ktorá prebiehala v Bratislava v dňoch
13.5.-14.5.2004. Zorganizovalo ju Centrum environmentálnej a etickej výchovy
Živica.
U našich južných susedov (v Rakúsku i Maďarsku) si už bežne môžete kúpiť
široký sortiment produktov a potravín v kvalite BIO, vrátane biovajec. Že
ekofariem je v Rakúsku ako maku (vyše 18 000), a že rôzne druhy malých i
veľkých obchodov sa predbiehajú v ponuke
bioproduktov a
biopotravín, je
známy fakt. Ale že ekologické poľnohospodárstvo tak prekvitá aj v Maďarsku,
sme zistili až na tohoročnom Biofachu - medzinárodnom veľtrhu ekologických
poľnohospodárov. Maďarský stánok - svojou veľkosťou, zastúpením farmárov i
plnými stolmi - bol neprehliadnuteľný a ponúkal návštevníkov celý sortiment
biopotravín od zeleniny, cez
vajcia a syry, až po pestrú škálu mäsových
výrobkov a vín. ...
Škoda, že slovenskí ekologickí poľnohospodári (česť
výnimkám!) fungujú najmä ako dodávatelia surovín pre "západný" trh, buď na
priamu spotrebu (napr. biomäso) alebo na ďalšie spracovanie (napr. obilie,
bylinky, drobné ovocie), aby potom - 5x tak drahé - putovali späť k nám v
podobe hotových výrobkov. Tie si však len málo kto môže dovoliť kúpiť. ...
Aspoň tie biovajcia keby už na Slovensku boli...
Pasenie - najmä v chránených krajinných oblastiach, kde sa vyskytujú vzácne
druhy rastlín a živočíchov - má celospoločenský význam. Bez pastvy by
pasienky zarástli krami, neskôr lesom, vzácne druhy rastlín a živočíchov by
vymizli. To by malo za následok výrazné zníženie bohatej druhovej
rozmanitosti, ľuďom tak milej i prospešnej.
Ochrana krajiny s malebnými
pasienkami a orchideovými lúkami je aj ochrana kultúrneho dedičstva našich
predkov, ktorí takú krajinu svojím gazdovaním stvorili.
Ďatelinoviny a ich miešanky s trávami sú hlavným zdrojom organickej hmoty v
pôde a vytvárajú dobrú pôdnu štruktúru. Hromadia v pôde dusík a obohacujú ju
humusom. Pozitívne tiež vplývajú na mikrobiálnu činnosť v pôde. Vďaka hlboko
siahajúcim koreňom vynášajú na povrch aj živiny, napomáhajú oživiť pôdu a
zlepšiť jej štruktúru. Obzvlášť vhodné sú na počiatku tzv.konverzie - t.j. v
období prechodu od konvenčného k ekologickému poľnohospodárstvu, keby býva v
pôde kritický nedostatok dusíka.
V ekologickom poľnohospodárstve sa ďatelina
často používa aj ako podsevová medziplodina, ktorá sa na jeseň alebo na
jar - pred siatím hlavnej plodiny - zaoráva. Preto sú ďatelinoviny u
ekologických poľnohospodárov nevyhnutným článkom všetkých osevných postupov.
Silný názov, ale tak to cítim. Najmä keď som navštívila niekoľko ekofariem,
kde som na vlastné oči videla, ako sa ich majitelia spolu s ostatnými členmi
rodiny - bez potreby masiek, skafandrov, či pilotných kabín - s láskou
starajú o každú rastlinku. Výsledkom tejto starostlivosti je biozelenina,
ktorá je zdravá a ŽIVÁ!
Konvenčné poľnohospodárstvo sa však nebráni "chrániť" rastliny pesticídmi -
napríklad aj hojným postrekom z lietadla. Nielen že sú samé o sebe jedovaté,
ale navyše znižujú obsah cenných látok v zelenine a ovocí.
Potvrdzujú to
výsledky výskumu Dr. Alberty Velimirov z rakúskeho Inštitútu Ludwiga
Bolzmana pre ekologické poľnohospodárstvo:
- Obsah rezíduí pesticídov je u biopotravín podstatne nižší ako u
konvenčnej produkcie. Aktuálna nemecká štúdia ukazuje, že až u 75%
konvenčných potravín boli dokázané zvyšky pesticídov, zatiaľ čo 93%
biopotravín bolo bez nálezu. V americkej štúdii mali BIO skúšobné vzorky
konštantne len 1/3 zaťaženia zvyškami pesticídov v porovnaní s konvenčnými!
- Biozelenina a bioovocie (napr. biokapusta obsahovala o 30% viac vitamínu
C) obsahujú viac vitamínu C. Vysvetlenie? Herbicídy negatívne ovplyvňujú
obsah vitamínu C!
- Biozelenina a biooovcie obsahujú tiež viac sekundárnych rastlinných látok
(napr. polyfenolov, flavonoidov, atd.) o cca 10-50%, ktoré sú veľmi dôležité
pre zdravie: pomáhajú predchádzať rakovine, stimulovať imunitný systém,
regulovať tlak krvi, blokovať baktérie, pôsobiť antivirálne a antioxidačne.
Pesticídy ničia vývoj sekundárnych rastlinných látok!
- Vyššia fotónová aktivita (väčšia vitalita) biopotravín. Biopotraviny
vstrebávajú viac slnečného žiarenia, majú schopnosť lepšie skladovať
svetelnú energiu a viac vyžarovať, čím dodávajú viac energie a vitality do
organizmu. Skúmanie mrkvy a feniklu dokázalo negatívny vplyv pesticídov na
schopnosť zachytávania slnečnej energie!
Biopotraviny = potraviny pre život!