Naozaj, naša myseľ je naučená považovať za dobré veci iba tie, ktoré sú komplikované. Musíme mať tie najlepšie, najmodernejšie, najkrajšie veci a pritom sa uzatvárame do fiktívneho sveta vlastnej mysle. Precítiť a spoznať život - tak, ako ho opisuje autorka vo svojej knihe - môže inšpirovať nás všetkých.
Čítanie knihy Ľanový olej je veľmi obohacujúce, očisťujúce a otvára človeku oči. „Tajomstvo všetkej múdrosti je veda, ktorá je v harmónii s prírodou. Západná veda nevyhnutne potrebuje obrodu ducha, hovorí Radžakrišna. Najvyšší čas, aby sme konečne začali uvažovať a jednať ako zodpovedné bytosti“.
Z knihy vyžaruje silný súcit a láska autorky k človeku. „Jeden človek zo Švajčiarska sa ma opýtal, prečo svojím pacientom dovoľujem jesť mäso, keď sama mäso nejem. Odpovedala som - zo súcitu“.
Autorka pracovala dlhé roky vo výskume tukov. Avšak jej odborné poznatky predáva čitateľom jednoduchým jazykom. „Vo vysoko nenasýtených tukoch, v takzvaných linoleových kyselinách sa vytvára elektrónové pole, skutočný elektrický náboj, ktorý sa ľahko prevedie do tela a dobíja živý organizmus – najmä mozog a nervy“. Táto jej vedecká odborná skúsenosť, spolu s jej vlastnou prenikavou schopnosťou vedomia odhaľovať pravdy života a jej silou srdca, vytvorila dielo, ktoré má pre ľudstvo neoceniteľnú hodnotu.
Autorka – Dr. Johanna Budwig
Priblíženie osobnosti autorky a významu jej celoživotného snaženia a diela najlepšie vystihnú jej samotné slová: Teraz vám môžem s radosťou povedať, že väčšina osvietenejších praktických lekárov – v dnešnej dobe je ich mnoho – pevne háji veci, ktoré hlásam. Iba inštitúcie a ich manažéri stále ešte bránia zastarané metódy. Dávam onkologickým pacientom jednoduchú, prírodnú stravu. Beriem z nemocníc ľudí, ktorým lekári predpovedali iba niekoľko hodín života, ktorí majú vedecky potvrdenú diagnózu, podľa ktorej sú napol mŕtvi. Vo väčšine prípadov dokážem i takýmto pacientom rýchlo a účinne pomôcť.
Správne a nesprávne tuky
Každý človek, ktorý má problémy s pečeňou alebo žlčníkom, veľmi dobre vie, aké stavy u neho konzumácia tukov vyvoláva. Lekári mu prikazujú jesť tukov menej, lebo sa zistilo, že ho pacient nedokáže stráviť. Keď však tento pacient dostane niektorý z prospešných tukov, ktoré som popisovala – takže tuky vysoko nenasýtené – žiadne tráviace problémy nemá. Najvhodnejšie sú troj-nenasýtené tuky ľanového oleja zmiešané s látkou, ktorá ju ľahko rozpúšťa, napríklad s tvarohom.
Konzervácia potravín
Bežné metódy konzervácie potravín používajú látky zabraňujúce oxidácii, ktoré celý proces spaľovania potravy znemožňujú. Väčšinu konzervačných látok je možné označiť za dýchacie jedy, nakoľko blokujú spaľovanie tukov – jeho interakciu s kyslíkom. Potom keď pacient dostane tuk, ktorý dýchanie aktivuje a prestane prijímať dýchacie jedy v konzervačných látkach, často sa uzdraví i napriek tomu, že ho v nemocnici označili za beznádejný prípad.
Metabolizmus tukov
Vzájomné pôsobenie bielkovín a nenasýtených, povrchovo aktívnych tukov, je veľmi dôležité pre tvorbu hlienov a sekrétov žliaz. Pečeň, slinivka, žľazy v dutinách tela – všetky potrebujú nenasýtené tuky, aby mohli produkovať svoje sekréty. Vysychanie slizníc je dnes veľmi rozšírený problém a býva zdrojom množstva problémov. Dodaním nenasýtených tukov sa dá tento problém ľahko napraviť. Tuky, ktoré sú telu cudzie, blokujú v jemných žľazách, kapilárach a filtračných staniciach metabolizmus iných tukov. Preto je treba sa vyhýbať tukom stuženým a za tepla spracovaným. Iba tak sa môžu životné funkcie znovu obnoviť. Žľazové výlučky sa obnovia behom niekoľkých dní, niekedy aj za 24 hodín. Základným problémom cukrovky je v skutočnosti porucha metabolizmu tukov a nie premeny cukru. Problém s asimiláciou cukru je až druhoradý. Nedostatok vysoko nenasýtených tukov býva poznateľný obzvlášť v súvislosti s mozgovými a nervovými poruchami a onkologickými pacientmi. U detí s podpriemerným prospechom - čo býva častý prípad v rodinách, kde sa nesprávne stravujú – sa po úprave jedálnička školné známky zlepšili nie o jeden, ale hneď o dva stupne.
Stužené tuky
Naše deti dosahujú fyzickú dospelosť v stále mladšom veku, čo vyvoláva obavy. Testy na potkanoch a myšiach preukázali, že zvieratá, ktoré sa živili nasýtenými tukmi (napr. stužený margarín), vyspejú omnoho skôr. Naruší sa aj cyklus párenia. Pária sa veľmi intenzívne. Tieto mladé zvieratá si derú tlapky o klietku. Mladé samce sú impotentné a samičky rodia mŕtve a umierajúce mláďatá. Ak sa dáva mladým samcom po osem týždňov stužený tuk – prestanú ich semenníky tvoriť semeno. Na koži sa objavujú anomálie, zvieratá strácajú srsť a ich celkový stav sa zhoršuje.
Syndróm vybitej batérie, rakovina
Zdravý organizmus sa dokáže veľmi dobre prispôsobiť stresu. Niekedy mávam dojem, že sa životné batérie správne nedobíjajú. A práve v tejto súvislosti je zrejmé, ako dôležité sú nenasýtené tuky s množstvom elektrónov, lebo dokážu našu baterku dobiť. Symptómy vybitej batérie sú vždy spojené s nádormi, rakovinou, myómami. Úplne otvorene prehlasujem, že zvyčajné nemocničné postupy pri nádorových chorobách nemoc zvyčajne iba zhoršujú, urýchľujú smrť pacienta a u zdravých ľudí rýchlo spôsobujú rakovinu. Ak sú základné súčasti našej stravy – oleje, bielkoviny, ovocie a zelenina – toľko dôležité, je na nás, aby sme ich zaistili v neznehodnotenej forme. Musíme sa vyhýbať potravinám, ktoré boli chemicky spracované, konzervované, ktoré obsahujú antibiotiká alebo iné chemikálie, a sú teda veľmi nebezpečné. Človek nesprávnou stravou blokuje svoj pozitívny rozvoj.
Ľanové semienko
Ak semienko namelieme, potom sa mastné kyseliny behom 10 až 15 minút skazia a produkty oxidácie budú dokonca škodlivé – tým viac, čím budú staršie. Na konzerváciu ľanového semienka je podľa môjho názoru najlepšie používať med. Jesť celé semienko je strata peňazí, organizmus z neho nedokáže vyťažiť živiny.
Ak Vás kniha Ľanový olej zaujala, môžete si ju zakúpiť aj BIO obchode.