BIO spotrebiteľ

Vrabec poľný

14.01.2011 18:09
Vrabec poľný
Vrabec poľný
foto: Ing. Vladimír Boža

Ornitológovia zaraďujú vrabce do rovnomenného radu vrabcotvaré (Passeriformes), ktorý je známy aj pod názvom spevavce, do čeľade vrabcovité (Passeridae).

Tieto operence sprevádzajú človeka už od dávnej minulosti a vyskytovali sa veľmi hojne všade, kde sa pestovalo alebo skladovalo obilie. Ľudia im takouto činnosťou pripravovali veľmi dobré životné podmienky - jednak zdroj potravy, ale i miesta na hniezdenie. Tieto vtáky si robia hniezda v dutinách a puklinách. Iba výnimočne - ak vhodné dutiny a pukliny nenájdu, potom si hniezdo vytvárajú na stromoch splietaním konárikov a tráv, pričom ho vystelú hrejivým materiálom.

Na Slovensku sa v minulosti hojne vyskytoval vrabec poľný i vrabec domový. V súčasnosti so zmenou spôsobu života ľudí (chýbajúce obilné sýpky v obciach, odlišnosti v poľnohospodárskej výrobe...) sa vrabce z okolí ľudských obydlí začali postupne vytrácať.

Možnosti ich pozorovania a zdokumentovania fotoobjektívom sa preto stávajú čoraz vzácnejšími.

Vo východnej časti podtatranského mestečka Svit pri jednom z panelových domov sa nám druhý januárový deň roku 2011 podarilo zhotoviť fotografiu vrabca poľného (Passer montanus), ktorý bude hlavným hrdinom nasledujúcich riadkov.

Vrabec poľný

Vrabec poľný - dnes už pomerne vzácny úkaz
Vrabec poľný - dnes už pomerne vzácny úkaz
foto: Ing. Vladimír Boža

Veľkosť jeho tela dosahuje 14 cm, rozpätie krídel 20-22 cm. Je štíhlejší ako vrabec domový. Charakteristickým poznávacím znakom vrabca poľného je pekné gaštanovo hnedé temeno hlavy, čierna škvrna na lícach, malý čierny podbradník a biely krúžok na záhlaví. Počas letu sa ozýva vysokým „čap-čap“ a inak tvrdým „tek-tek“.

Vrabec poľný sa často združuje so strnádkou žltou a s pinkami, pričom takto vzniknuté kŕdle si potravu - rastlinné časti, najmä semená, hľadajú najmä na strniskách. V menšej miere sa živí i hmyzom.

Vrabec poľný žije v otvorenej krajine na okrajoch lesov, v brehových zárastoch a v záhradách. Zdržiava sa však i v okolí ľudských sídel, i keď je plachší ako vrabec domový. Obsadzuje i hniezdne búdky. Hniezdo v dutinách stromov alebo múrov si zabezpečuje už od jesene, spočiatku ich však využíva iba na spanie. Stavajú ho obaja partneri. Hniezdi od apríla do augusta dva až tri razy do roka. Samica znáša naraz 5-6 vajec, na ktorých sedí 12-13 dní. Po vyliahnutí mláďat ich rodičia kŕmia 16 dní.

Areál jeho rozšírenia siaha od južnej Európy, cez strednú a východnú Európu až do Ázie. Zasahuje i do najjužnejších častí Škandinávie.

Na Slovensku sa vyskytuje celoročne. Podľa najnovšej legislatívy patrí Vrabec poľný k zákonom chráneným druhom národného významu, pričom spoločenská hodnota jedného jedinca predstavuje 33, 19 €.






Hodnotenie: 80%, 5 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Diskusia: Vrabec ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Kalendár prírody



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií