BIO spotrebiteľ

BIO Ovčia bryndza
produkt nominovaný na ocenenie Biopotravina roka 2011

19.09.2011 11:05
Pravá BIO bryndza zo 100% ovčieho nepasterizovaného mlieka z podhorských oblastí Strážovskej hornatiny, vyrobená podľa pôvodných receptúr.

V takto vyrobenej bryndzi sú zachované všetky zdraviu prospešné mikroorganizmy. Na ocenenie Biopotravina roka 2011 nominovala pravú BIO ovčiu bryndzu Oľga Apoleníková, SHR, Salaš Pružina.

Salaš Pružina je situovaný v malebnom údolí Strážovských vrchov v lone nádhernej, panenskej prírody. Túto úžasnú panorámu dotvárajú pasúce sa stáda oviec so spiežovcami, čerpajúce blahodarnú silu matičky prírody cez bylinky, ktorú nám odovzdávajú cez svoje produkty – mlieko a mäso.

Oľga Apoleníková, SHR - vznikla 1.8.1991, kedy sa zaoberala chovom hovädzieho dobytka zameraného na produkciu mlieka, chovom ošípaných, mechanizačnou výrobou a rastlinnou výrobou. Od roku 2005 bola firma zaradená do ekologického poľnohospodárstva s Certifikátom bioproduktov a o rok neskôr preorientovala svoju činnosť živočíšnej výroby na chov oviec s mliečnou produkciou a výrobu ovčieho hrudkového syra a postupne ďalších vyhľadávaných ovčích syrových špecialít. Syrové výrobky sú známe nielen v regióne Považská Bystrica, ale aj v mnohých ďalších mestách na Slovensku, kde sa tešia veľkej obľube.

„Je to jeden čarovný kruh, kde každý odovzdá každému len to najlepšie“

Na otázky Biospotrebitel.sk odpovedá Ing. Oľga Apoleníková:

BIO Ovčia bryndza
BIO Ovčia bryndza
foto: Salaš Pružina

1) V čom je jedinečná Vami nominovaná biopotravina?

Naša jedinečná bryndza je vyrábaná podľa tradičných receptúr našich predkov z dôb, kedy bola ešte všetka bryndza „BIO“. Tento skvost našich salašov vyrábali s hrdosťou a veľkou láskou, a preto sa touto nielen chutnou, ale aj veľmi zdravou potravinou, presadili nielen u nás, ale aj za hranicami nášho nádherného Slovenska. Na našom salaši pokračujeme v tejto tradícii a podľa spokojnosti našich stálych zákazníkov sa nám to aj darí.

2) Čo pre Vás znamená kvalita BIO?

Kvalita BIO je nielen šetrný prístup k faune a flóre, ale aj k samotnému konečnému spotrebiteľovi. Je to jeden úžasný, uzavretý, čarovný kruh, kde každý odovzdá každému len to najlepšie. Rastliny – zvieratá – ľudia - rastliny. Šetrne a s láskou sa staráme o rastliny, ktoré potom pozbierame a ktorými v zimnom období kŕmime naše ovečky, pasúce sa voľne na pasienkoch od skorej jari do neskorej jesene. Tieto sa nám odmenia kvalitným zdravým mliečkom, ktoré naši syrári pretvoria na historickú, tradičnú, zdravú, živú bryndzu.

Ovečky
Ovečky
foto: Salaš Pružina

3) Aký je život ekologického poľnohospodára? S čím vstávate a s čím idete spať?

Môj život je ako život každého iného človeka, ktorý ho žije v symbióze s prírodou a všetkým živým. Ráno si vychutnávam cestu do práce, počas ktorej ma víta východ slnka, spev vtákov, krása Strážovských vrchov a v neposlednom rade moje milované ovečky a veľa iných podnetov, nakoľko máme dielňu pod holým nebom.

A s čím chodím spať? S pocitom pokoja, keďže sa počas cesty domov snažím odosobniť od všetkých pracovných problémov, ktoré si na mňa tak či tak počkajú do zajtrajšieho rána . Ráno je múdrejšie večera. J

Zaujíma Vás detailný popis výrobku, informácia o jeho dostupnosti a recepty na jeho využitie v kuchyni alebo chcete za BIO ovčiu bryndzu hlasovať? Nech sa páči.






Hodnotenie: 80%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: BIO Ovčia ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Biopotraviny, bioprodukty
    Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií