Spotrebitelia mohli v 7. ročníku hlasovania o Biopotravinu roka hlasovať len prostredníctvom internetu na www.biopotravinaroka.info od 1. júla do 30. septembra 2011. Do hlasovania sa zapojilo 1413 spotrebiteľov. Hlasovali takto:
Výrobca víťaznej biopotraviny roka – BIOMILA Špaldové cestoviny tarhoňa, spoločnosť Ekotrend Myjava, získava možnosť označiť ju logom Biopotravina roka 2011, čo pomôže zatraktívniť produkt pre širokú spotrebiteľskú verejnosť.
Ocenenie prevzal Ing. Dušan Janovíček, riaditeľ spoločnosti Ekotrend Myjava. Poďakoval všetkým, ktorí dali hlas špaldovej tarhoni a následne vylosoval výhercov piatich cien pre hlasujúcich v súťaži Biopotravina roka 2011.
Zoznam výhercov:
Centrum environmentálnych aktivít Trenčín a Biospotrebitel.sk na BIO jarmoku udelili ČESTNÉ UZNANIE Ing. Oľge Apoleníkovej, SHR, výrobkyni BIO ovčej bryndze, za rozvoj ekologického poľnohospodárstva na Slovensku a praktické napĺňanie myšlienky „Život plný chutí, vôní a krás...“
Vyhlasovateľom a organizátorom spotrebiteľského hlasovania Biopotravina roka je už od roku 2005 Centrum environmentálnych aktivít (CEA) Trenčín, v spolupráci so Zväzom Ekotrend Slovakia. Prvé roky bolo ocenenie pre výrobcu najobľúbenejšej slovenskej biopotraviny odovzdávané na Svetovom dni potravín v Nitre, v rokoch 2009 a 2010 na veľtrhu BIOSTYL v Bratislave a v roku 2011 malo premiéru vyhlasovanie výsledkov na Trenčianskom BIO jarmoku (Festival chutí alebo stretnutie slovenského BIO sveta pod hradom Matúša Čáka), s cieľom sprostredkovať príležitosť spotrebiteľom stretnúť sa s prvovýrobcami a ochutnať ich výrobky, v zmysle „Nájdi si svojho ekofarmára/gazdu“.
Trenčiansky BIO jarmok napriek upršanému počasiu pritiahol veľa návštevníkov
Slovenská BIO produkcia pre domáci trh (nehovoríme o biosene či bio produkcii na vývoz ako sú obilie a jahňatá) je pomerne malá, preto príležitosť prezentovať sa dostali aj BIO výrobcovia z Moravy.
Ekofarmy a BIO spracovatelia na Trenčianskom BIO jarmoku:
Na BIO jarmoku sa prezentovali aj rodinné farmy z okolia a producenti tradičných výrobkov z regiónu Biele/Bílé Karpaty, ktorých výrobky sú nositeľmi ochrannej známky Tradície Bielych Karpát. Odovzdané boli certifikáty novým držiteľom regionálnej ochrannej známky.
Súčasťou sprievodného programu BIO jarmoku bol aj kultúrny program na pódiu (Kluci od vedle, tanečná skupina ISHTAR a Aurelius Q) a eko-osvetové aktivity: info-stánok o kompostovaní Priateľov Zeme – SPZ, vyhlasovanie výsledkov súťaže Miss kompost 2011, poradňa prírodných záhrad a cyklo-stánok s eko tombolou, do ktorej sa mohli zapojiť len tí, čo sa na BIO jarmok priviezli na bicykli. Množstvo materiálov o ekologickom poľnohospodárstve ponúklo Informačné centrum pre rozvoj moravských kopaníc zo Starého Hrozenkova.
V stánku Centra environmentálnych aktivít Trenčín si návštevníci mohli pozrieť fotografie revitalizovanej ZátOKy pOKoja (časť nábrežia pod cestným mostom, vedľa atletického oválu) a podpísať petíciu za zachovanie súčasného trasovania hrádze (neposúvať ju až k vode, ako to plánuje Štúdia centrálnej mestskej zóny) a územia od hrádze k rieke medzi cestným a železničným mostom ako verejného priestoru prírodného charakteru (tu je plánovaná bytová výstavba).
Najväčším lákadlom BIO jarmoku boli bezplatné ochutnávky vo väčšine stánkov. Ochutnávali sa napr. biochlieb, biovíno, bio ovčie syry, šalát zo špaldovej tarhone, bio čaj Sonnentor, bio džem Bioláda, drienkový med, kozí jogurt, sušené ovocie... Hitom jarmoku bol v daždivom počasí kotlíkový hovädzí guláš, dovarený priamo na jarmoku na otvorenom ohni. Bol taký dobrý, že jedna návštevníčka jarmoku sa vrátila s hrncom a prišla vziať pre celú rodinu na večeru :-)
2. ročník Trenčianskeho BIO jarmoku sa vydaril, aj napriek dažďu. Organizátori sa s výdatnými zrážkami mentálne vysporiadali hneď ráno ako so špeciálnym pozdravom podujatiu z nebies :-*) – všetci zúčastnení poľnohospodári dážď po dlhom období sucha vítali. A kto naozaj veľmi stál o BIO, prišiel aj v daždi (úcta nadšencovi, ktorý na BIO jarmok dobicykloval až z Bratislavy).
Predajcovia odchádzali spokojní, že o ich výrobky bol záujem (Salaš Pružina mal o druhej už vypredané), návštevníci jarmoku oceňovali ochutnávky, informačné materiály a možnosť nakúpiť si od farmárov a spracovateľov „z prvej ruky“. Na tvárach ľudí vládol úsmev :-)
Poďakovanie patrí úplne všetkým, ktorí prišli alebo pomohli v stánkoch, s propagáciou, či technickým zabezpečením podujatia (Mesto Trenčín). ĎAKUJEME VÁM a tešíme sa opäť o rok.