BIO spotrebiteľ

Recept na jablkovú polievku

05.03.2012 07:12
Nie je tomu tak dávno, kedy sa ovocie v kuchyni využívalo častejšie a bolo súčasťou nielen sladkých, ale aj mnohých slaných jedál. Inšpiráciou pre tento recept bola návšteva akcie Deň Jablka v Ladzanoch, kde som mala možnosť vyskúšať mnoho tradičných jedál z jabĺk.

Suroviny

  • 5 väčších jabĺk (vhodné sú trocha kyslejšie)
  • 4 zemiaky
  • väčšia cibuľa
  • zelenina: mrkva - 2 ks , petržlen - 2 ks, malá tekvica, zeler menší
  • solčanka
  • morská soľ
  • čili alebo feferónka (množstvo podľa chuti)
  • bobkový list
  • nové korenie
  • zázvor (kto má rád)

Postup

Na oleji opečieme na drobno nakrájanú cibuľku. Očistíme zeleninu, pokrájame na väčšie kusy a vložíme do hrnca s vodou. Pridáme bobkový list, nové korenie, solčanku a nadrobno nakrájanú feferónku alebo čili (radšej dáme menej na začiatok a dochutíme neskôr). Urobíme silnejší zeleninový vývar. Uvarenú zeleninu vyberieme. Túto zeleninu ďalej nepoužívame, lebo by prerazila chuť jabĺk. Ja som z nej napríklad urobila zeleninovú nátierku.

Do vývaru dáme na kocky pokrájané jablká a zemiaky, varíme kým nezmäknú. Na záver všetko v hrnci pomixujeme (bez zeleniny) tyčovým mixérom. Dosolíme a podľa chuti môžeme pridať zázvor alebo zvyšok feferónky. Polievka by mala byť žltkastej farby, po rozmixovaní hustejšia, sladko - kyslo pikantná.

Chuť je možno trochu netradičná, ale chutila deťom aj dospelým. Mne teda veľmi.







Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: Recept na jablkovú ...



Pridať názor





BIO magazín

Recepty, zdravá výživa
Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



Najčítanejšie v rubrike