BIO spotrebiteľ

Slovenské byliny a potraviny pre zdravie

24.05.2012 16:44
V spolupráci s Luciou Bátkyovou, poradkyňou alternatívnej medicíny, ale aj záhradníčkou-pestovateľkou a mamou troch detí, sme pre Vás pripravili nový seriál o tradičných i menej tradičných slovenských bylinách a potravinách. Poučme sa, diskutujme a inšpirujme sa…

S Luciou sa osobne poznáme niekoľko rokov. Obdivujem ju vo vytrvalosti na ceste za poznaním a praxou v oblasti alternatívnych liečebných metód, ale i hľadania (a nachádzania) svojej vlastnej vnútornej podstaty a jedinečnosti.

Lucia sa roky venuje makrobiotike, ktorá jej osobne pomohla pri vyriešení vlastných zdravotných problémov. Už v dospelom veku vyštudovala strednú zdravotnícku školu a absolvovala kurzy v oblasti detoxikácie (MUDr. Josef Jonáš), masáží, bankovania, moxovania, reflexnej terapie, homeopatie, rok študovala výživu a biochémiu na Zdravotníckej univerzite v Bratislave, v súčasnosti finišuje 5 ročné štúdium čínskej fytoterapie, ktorej súčasťou je aj čínska dietetika, na 1.škole tradičnej čínskej medicíny v Prahe.

Poznám mnohých, ktorí sa od Lucie prakticky priučili makrobiotickému vareniu a aj pár takých, ktorým pomohla s chronickým alebo iným zdravotným problémom. Teraz ponúka svoje vedomosti a skúsenosti aj čitateľom portálu Biospotrebitel.sk.

Lucia, prečo sa rozhodla pre spoluprácu s portálom BIO spotrebiteľ a čom bude Tvoj seriál?

Na stránky BIO spotrebiteľ som sa rozhodla prispievať svojimi článkami, aby som rozvírila diskusiu a povedomie ľudí v oblasti slovenských bylín a potravín, ktoré sa tu pestujú a sú našimi domovskými bylinami, ale aj tých, ktoré sa tu pestujú, ale boli k nám privezené z iných končín a akosi sa stali našimi, bez toho, aby sme si to uvedomili.

Máme sa živiť plodinami, ktoré rastú v našom zemepisnom pásme a sú nám svojim výskytom najbližšie. Je to však v dnešnom modernom svete, keď vieme prekonávať stovky kilometrov za niekoľko hodín a klimatické podmienky už tiež nie sú také, aké bývali, vôbec ešte možné? Ľudia sa začali sťahovať späť na dediny, aby ešte zachránili posledné zvyšky bohatstva, ktoré nám tu zanechala predchádzajúca generácia.

Záhrada ekofarma Slnečná
Návrat k pôde, ko koreňom
foto: archív CEA

Mám záhradu dva roky. Umeniu pestovať plodiny sa človek musí naučiť. Som vďačná za susedku, ktorá ma učí "umeniu" pestovania. Pretože nie je pestovanie ako pestovanie, to tradičné sa dedilo z pokolenia na pokolenie. Spôsoby pestovania, zberu, uskladnenia, bez používania chémie, priemyslu... Je to možné, iba skúsme pozerať sa na zem inak ako doposiaľ. Vážme si ju.

Je naša živiteľka.

Myslím si, že môjmu zdraviu práve prospelo, že som sa vrátila k pôde, našla tradíciu a uvedomila si, že prírodu nemožno oklamať. Sme sami jej súčasťou a keď jej škodíme, pílime si pod sebou konár. Preto som za to, aby sa ľudia vrátili k prírode, naučili sa ju vnímať a naučili vnímať sami seba ako súčasť prírody, celku.

Verím, že moje články zo života Vás zaujmú a teším sa na diskusiu s Vami. Zdravie je pre mňa tým, čo človek môže ovplyvňovať do veľkej miery sám a preto sa venujem alternatívnej medicíne. Nájdete ma tiež na mojich stránkach www.amarant.sk.






Hodnotenie: 100%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Slovenské byliny a potraviny pre ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Predstavujeme
    Predstavujeme... sú tipy na zaujímavé čítanie, výrobky pre Vaše zdravie.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií