BIO spotrebiteľ

Prvé zelené vitamíny

04.02.2013 07:30
Zima je vo svojej polovici. Pomaly sa nám začínajú míňať jesenné zásoby, čerstvej zeleniny a ovocia je už menej, a preto si môžeme doplniť chýbajúce vitamíny aj čerstvou petržlenovou vňaťou , žeruchou, či klíčkami.
Jednoduché nakličovadlo
Jednoduché nakličovadlo
foto: Alena Pohorencová
Mladá petržlenová vňať
Mladá petržlenová vňať
foto: Alena Pohorencová

Predklíčovanie semienok je veľmi jednoduché a zvládne ho aj úplný začiatočník. Môžete do tejto činnosti zapojiť aj deti a spolu môžete sledovať, ako vám zeleninka vyklíči.

Žeruchu môžeme pestovať na okne po celý rok, ale práve v zime, keď je nedostatok zeleniny, je na to ten správny čas. Stačí, ak nasypeme semienka žeruchy nahusto na misku s mokrou vatou. Má veľmi rýchly rast, za pár dní nám na okne vyklíči. Potom už len pravidelne dolievame vodu , keď nám substrát trochu preschne. Môžeme ju postupne strihať a spestriť si ňou náš jedálniček. Žerucha má mierne štipľavú chuť, obsahuje vitamíny B1, C, K, vápnik, horčík, železo. Priaznivo ovplyvňuje látkovú premenu, preto sa pridáva do jarných očistných kúr. Je ideálna na dochutenie šalátov, nátierok alebo omáčok. Zdravou pochúťkou je napríklad chlieb s maslom či syrom posypaný žeruchou.

Podobným spôsobom prirýchľujeme aj petržlen , ktorého korene boli doteraz uložené na chladnom mieste. Takto si môžeme vypestovať aj čerstvú petržlenovú vňať do polievky. Stačí z petržlenu odrezať vrchnú časť a položiť do plytkej misky s vodou. V teple a svetle nám začne vyrastať čerstvá vňať. Obsahuje veľa vitamínov, hlavne C, A, vápnik, železo a kyselinu listovú.

Naklíčená žerucha
Naklíčená žerucha
foto: Alena Pohorencová

Prvé mladé cíbiky si môžeme taktiež vychutnať, ak si zasadíme do kvetináča mladú cibuľu sadzačku, prípadne starú cibuľu, ktorá nám začala v pivnici klíčiť. Mierne zalievame, až pokiaľ nám nevyrastú dostatočne dlhé cíbiky. Vňať cibule má taktiež vysoký obsah vitamínu C, hodí sa do polievok, nátierok alebo na pečivo podobne ako pažítka.

Strukoviny, ktoré si nakličujeme, nedávame na misku s vatou, pretože by sa z nej potom ťažko vyberali. Semienka musia byť vlhké, ale nie premokrené. Iba na začiatku ich necháme 10 hodín ponorené vo vode, ktorú potom zlejeme. Dôležité je pravidelné preplachovanie semien, aby sme zabránili tvorbe plesní. Na nakličovanie môžeme použiť kupované nakličovacie misky, alebo si môžeme vyrobiť vlastnú z 0,7 dcl pohára. Na viečku urobíme nahusto malé dierky, ktoré nám vytvoria akési sitko, cez ktoré budeme semienka preplachovať. Pohár by mal byť umiestnený v teple a na svetlom mieste.

Predklíčovať takto môžeme množstvo semien - šošovica, mungo, cícer, pšenica, jačmeň, rukola atď.


Reklama BIO – obchod:
Nakličovacia miska
s návodom na použitie aj tabuľkou časov máčania a nakličovania jednotlivých semienok, obilovín, strukovín...





Hodnotenie: 73.4%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Alena Pohorencovápovolaním učiteľka. S partnerom sa starajú o prírodnú záhradu. Venujú sa predovšetkým pestovaniu tradičných sort ovocia a jeho spracovaniu.

Diskusia: Prvé zelené ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Recepty, zdravá výživa
    Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií