BIO spotrebiteľ

BIO Žinčica – tradičný salašnícky produkt plný vitamínov a minerálov
Slovenská biopotravina nominovaná na ocenenie Biopotravina roka 2013

23.09.2013 06:46
BIO Žinčicu do hlasovania o najobľúbenejšiu slovenskú biopotravinu nominovala Oľga Apoleníková SHR, Salaš Pružina. Podľa majiteľky p. Oľgy Apoleníkovej, s filozofiou „Ži a nechaj žiť“ dodáva Salaš Pružina slovenskému zákazníkovi funkčné, zdraviu prospešné potraviny a pri ich výrobe kráča harmonicky s prírodou, ktorá je neopakovateľne jedinečná.

Firma vznikla 1.8.1991, v roku 2005 bola zaradená do ekologického poľnohospodárstva. Salaš Pružina je situovaný v malebnom údolí Strážovských vrchov, kde tradične patria pasúce sa stáda oviec so spiežovcami.

Výrobky zo salaša Pružina
Výrobky zo Salaša Pružina
foto: Salaš Pružina

Predstavte prosím vaše výrobky...
Vyrábame syry z nepasterizovaného ovčieho mlieka: BIO Ovčí hrudkový syr, BIO Ovčí údený syr, BIO Oštiepok ovčí, BIO 100 % Ovčia bryndza salašnícka ( Biopotravina roka 2012), BIO Nite ovčie, BIO Bačove uzlíky údené, BIO Žinčica, Ovčí syr pikantný, Ovčí syr vyzretý nakladaný v oleji, Ovčí syr vyzretý nakladaný v slanom náleve, Ovčí syr údený nakladaný v oleji, Ovčia urda nakladaná v slanom náleve, Ovčí syr parený nakladaný v oleji.

Novinkou je Ovčia urda ala Herian – ovčí urdový roztierateľný syr.

Prečo ste sa rozhodli vyrábať biopotraviny?
Je to jedna z mála možností, ako uviesť na trh funkčné potraviny, ktorých mali naši rodičia a starí rodičia dostatok. Mali „len tie“ ! My máme dnes tiež „len tie“, ktoré pár pionierov prináša na trh.

Žinčica - najlepšie chutí z črpáka
Žinčica - najlepšie chutí z črpáka
foto: Salaš Pružina

Na ocenenie Biopotravina roka 2013 ste nominovali BIO Žinčicu. Aké sú jej prednosti?
Žinčica je tradičný kyslomliečny nápoj z ovčieho mlieka. V podstate je to nevyzrážaná bielkovina, zostatok pri výrobe hrudkového syra s obsahom mliečnych tukov, jemnými syrovými kúskami a vysokým obsahom minerálnych látok.

Žinčica je plnohodnotný nápoj s vlastnosťami a chuťou typickou pre fermentované ovčie mlieko. Hodí sa k tradičným slovenským jedlám – bryndzové halušky, bryndzové pirohy, pečené zemiaky, zemiakové placky, zemiaková baba a pod., alebo len tak jednoducho na pitie, uhasenie smädu, zasýtenie. Žinčica je tiež veľmi dobrý nápoj pri žalúdočných problémoch. Vynikajúca je v lete ako chladený nápoj.

BIO Žinčica zo Salaša Pružina
BIO Žinčica zo Salaša Pružina
foto: Salaš Pružina

V čom spočíva jedinečnosť žinčice z hľadiska obsahu zdraviu prospešných látok?
Odborníci, ktorí sa zaoberali rozbormi žinčice, hodnotia tento prírodný kyslomliečny nápoj nasledovne: Srvátkové bielkoviny obsiahnuté v žinčici sa vyznačujú širokým spektrom antimikróbnych, antikarcinogénnych a imunitný systém podporujúcich vlastností.

Vysoký obsah aminokyselín podporuje regeneráciu a ochranu svalových buniek pred oxidačným stresom ako aj častými infekciami.

Kde sa môžu spotrebitelia dostať k vašim výrobkom a čo na ne hovoria?
Ponúkame tovar na Salaši Pružina a taktiež ho rozvážame do predajní. Na pozvanie chodíme na trhy, robíme degustačné akcie a taktiež robíme 2x do roka deň otvorených dverí – 15. septembra sme organizovali už 8. ročník akcie pre verejnosť „Na salaši pri guláši“.

Na salaši pri guláši 2013
Na salaši pri guláši 2013
foto: Salaš Pružina

Spätné väzby od spotrebiteľov máme vynikajúce : pri degustácii, predaji a taktiež dostávame e-mailové veľmi milé poďakovania.

A Váš obľúbený recept k žinčici?
Vyskúšajte pečené zemiaky s bylinkami :-)

Suroviny: ? kg zemiakov, 4 PL tuku, 2 PL olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, soľ, čerstvé alebo sušené zelené bylinky (pažítka, petržlen, bazalka). Zemiaky uvarte v šupke, olúpte a nakrájajte na plátky. Plech vymastite tukom, rozprestrite na ňom nakrájané zemiaky a zasypte zmesou z byliniek, soli, cesnaku a olivového oleja, premiešajte a dajte do rúry piecť. Občas zemiaky premiešajte a obracajte. Podávame so žinčicou.

Dobrú chuť!

Ovca a jahňa - pohoda na Salaši PružinaPredaj syrov - Salaš Pružina
Pohoda na salaši a predaj syrov - Salaš Pružina

BIO potravinaroka 2013


Ak je Vám BIO Žinčica blízka, môžete za ňu hlasovať na stránke www.biopotravinaroka.sk do 25. septembra 2013.

žinčica Salaš Pružina Oľga Apoleníková Biopotravina roka 2013 biopotravina roka




Hodnotenie: 80%, 14 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: BIO Žinčica – tradičný salašnícky ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Biopotraviny, bioprodukty
    Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií