BIO spotrebiteľ

Ako využiť jesenný cesnak?

06.02.2014 22:00
Ak máte doma väčšie množstvo jesenného cesnaku, poradíme vám, ako ho spracovať, aby ste si na ňom mohli pochutnať ešte dlhú dobu. Jesenný cesnak totiž už dlho nevydrží, v tomto období začína klíčiť a hnednúť.
Skladovanie jesenného cesnaku
Skladovanie cesnaku
foto: Alena Pohorencová

Jesenný cesnak vydrží pri dobrom skladovaní asi päť, jarný až osem mesiacov. Samozrejme, musí byť v suchu a tme, dobre vysušený, zviazaný do vencov alebo samostatne v debničkách. Ideálna teplota je 0 až 2 °C.

Dlhodobé skladovanie je možné po spracovaní cesnakových strúčikov sušením, lisovaním, nakladaním v nálevoch alebo pomletím a naložením do soli.

Mrazenie pod -12 °C nie je vhodné, nakoľko sa ničia dôležité látky, hlavne alicín.

O skladovaní ovocia a zeleniny sa môžete viac dočítať v článku Skladovanie zeleniny a ovocia v zime.

Tipy na spracovanie jesenného cesnaku

Cesnakový prášok

Strúčiky cesnaku nakrájame na tenké plátky a sušíme ako huby až do fázy, keď sa lupienky dajú ľahko zlomiť. Usušený cesnak pomelieme na mäsovom mlynčeku, najprv cez riečicu s väčšími, potom s menšími otvormi. Nakoniec preosejeme cez sitko. Jemný prášok používame na hrianky a na zemiakové placky, hrubší napríklad do mäsa. Nasypeme ho do menších pohárikov a odložíme do chladu. Cesnak tak nesplesnivie ani nezhnije.

Cesnaková pasta

Cesnak ošúpeme, prelisujeme lisom na cesnak alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku, na 1 kg cesnaku hneď pridáme 250 g soli, môže byť aj morská. Ak chceme cesnak uskladňovať dlhšie ako pol roka, dávku soli zvýšime na 500 g. Používame všade tam, kde pridávame čerstvý cesnak. Takto využijeme cesnak ešte dlho, čerstvý by nám už určite nevydržal.

Cesnak v oleji

Ďalšou možnosťou je naložiť ošúpaný cesnak do olivového oleja, ktorý môžeme ešte dochutiť rôznymi bylinkami podľa chuti.

Jesenný cesnak už začína hnednúťCesnak zomelieme na mäsovom mlynčeku na cesnakovú pastu
Jesenný cesnak už začína hnednúť, preto cesnak zomelieme na mäsovom mlynčeku na cesnakovú pastu
foto: Alena Pohorencová
Cesnakové struky, cesnaková pasta
Naložené cesnakové struky v pohári, cesnaková pasta foto: Alena Pohorencová

jesenný cesnak cesnak - pestovanie - účinky - recepty cesnak v oleji sušený cesnak




Hodnotenie: 78.6%, 70 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Alena Pohorencovápovolaním učiteľka. S partnerom sa starajú o prírodnú záhradu. Venujú sa predovšetkým pestovaniu tradičných sort ovocia a jeho spracovaniu.

Súvisiace články


Diskusia: Ako využiť jesenný ...

    Re: Ako využiť jesenný cesnak?

    Píšete: ...do olivového oleja možno pridať rôzne bylinky podľa chuti.

    Vyskúšali ste už nejaké konkrétne? V ako stave sa tie bylinky pridávajú?
    Zaujímajú ma konkrétne rady a skúsenosti.

    Ďakujem
    Adam   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Ako využiť jesenný cesnak?

    Môžete pridať bazalku alebo rozmarín, príjemne vám okorenia aj olej, korý môžete potom tiež využiť. Bylinky môže pridávať aj čerstvé aj sušené, len čerstvé vám v teple nevydržia tak dlho.
    Alena Pohorencov?   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Ako využiť jesenný cesnak?

    Naložili sme cesnak do pohára zo soľou . Ohnedol ale chuť a vôňa ostala. Dá sa konzumovať ????
    Jozef Kvasnica   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: Re: Ako využiť jesenný cesnak?

    Cesnak je dobre skladovat v chlade, farbu trochu zmení, kvalitu by to nemalo znizit.
    Alena   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Re: Ako využiť jesenný cesnak?

    Nalozil som cesnak do sladkokysleho nalevu s olejom a zozelenal ako trava. Preco.._?
    Juraj Pavlisin   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Domáce produkty
Poctivé domáce produkty, potraviny priamo zo záhradky. Ľudové remeselné výrobky a služby.

Podpora miestnych lokálnych pestovateľov a predajcov ovocia, zeleniny, pre samozásobiteľstvo miestnych komunít.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií