BIO spotrebiteľ

Jarné nakličovanie semien

13.03.2014 18:29
Ak máte chuť na jar prirodzene posilniť zdravie, klíčky mungo fazuľky sú na to výborné. Chrumkavé a sladkasté ako svieži hrášok…
Jarné nakličovanie semien
Nakličovanie fazuliek mungo foto: Anna Halajová

Moja mama je zlepšovateľka. Často má veľa praktických nápadov do domácnosti alebo má na ne správny čuch z prostredia. Ja ich rada preberám, pretože mi uľahčujú život. Tak to bolo aj s nakličovaním semien.

TIP: Prigumkovať sklenený pohár záclonovinou. Je vzdušná a zároveň cez ňu môžem jednoducho nabrať čerstvú vodu a prepláchnuť semienka.

Nakličovanie semien - návod

Pre Vás, ktorí ste to s klíčkami ešte neskúšali, je tu jednoduchý návod:

  1. Cez noc namočiť mungo fazuľku vo vode, pre začiatok v množstve asi 2 cm, do skleneného pohára zo zaváranín
  2. Vodu vyliať z pohára úplne preč (zvyknem ňou poliať kvety, aj oni potrebujú na jar posilniť)
  3. Cez záclonovinu mungo 3-krát denne prepláchuť, navlhčené začne klíčiť
  4. Doba klíčenia je dva až tri dni
  5. Potom jesť samotné, s medom, s jogurtom, pridať k čomukoľvek, čo si bežne dávame na tanier, nevaríme

Klíčky nakličujem a jem dovtedy, kým si to telo žiada. Mám takú skúsenosť, že keď sa ich nasýtim, dá mi signál, že dosť. Jednoducho mi prestanú chutiť.

Prečo klíčky a prečo na jar?

Klíčky sú prirodzeným prísunom mladej energie, vitamínov a enzýmov potrebných pre dobré trávenie. Na jar prebiehajú očistné procesy, je najlepší čas na regeneráciu pečene a zároveň celého tela.

Jar je najdynamickejšou v celom ročnom cykle. Maličký výhonok sa potrebuje predrať cez zem a rásť nahor a zároveň korienok zapustiť nadol. Je v tom úžasná energia a rovnováha.

Pre duševné občerstvenie

Každý nový začiatok sa musí presadiť proti existujúcim silám. Každý tvorivý akt je sprevádzaný zmenou a tým i porušením toho, čo existovalo dovtedy. Existujúci poriadok sa mení. A keď sa v systéme zmení hoci len jediný faktor, vždy to vedie k následnej zmene celého systému.
(Manuela Heider de Jahnsen: Čínska medicína. Prevence a léčení stravou)

 

semená naklíčovanie nakličovadlo nakličovacie misky mungo jarné očistné kúry




Hodnotenie: 80%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Anna HalajováKoučka, milovníčka prírody a ľudskej duše. Používa pri svojej práci individuálny prístup a metódy osobného rozvoja, ktoré pomáhajú meniť život k lepšiemu.

Diskusia: Jarné nakličovanie ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Recepty, zdravá výživa
    Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií