BIO spotrebiteľ

Najlepšou ekologickou poľnohospodárkou ČR za rok 2013 je Jitka Píchová

22.05.2014 07:32
Tradičné ocenenie pre najlepšieho eko-poľnohospodára – putovný Bartákův hrnec – prevezme mladá pestovateľka biozeleniny Jitka Píchová na ekofarme Horní Ředice v sobotu 29. mája 2014.
Najlepšou ekologickou poľnohospodárkou ČR za rok 2013 je Jitka Píchová
Najlepšia ekologická farmárka ČR za rok 2013, Jitka Píchová

Jitka Píchová vyštudovala Poľnohospodársku fakultu Mendelovej univerzity v Brne. Po skončení vysokej školy sa jej naskytla možnosť pestovať zeleninu v Ředicích, kde sa pestovaniu venuje viac než osem rokov. Od roku 2009, keď vstúpila do systému ekologickej poľnohospodárskej výroby, pestuje zeleninu a ovocie s bio certifikátom.

Pre pestovanie biozeleniny a bioovocia má k dispozícii necelé tri hektáre pozemkov. Biozeleninu (hlúboviny, koreňovú zeleninu, cesnak i cibuľu...) pestuje na poli i vo fóliovníku (v ňom sú rajčiny a papriky), spolu približne 50 druhov vrátane zemiakov, dýň a melónov. Pani Píchová pestuje aj biobylinky; predáva ich čerstvé, sušené alebo ich sadenice v kvetináčoch. V sezóne ponúka bazalku, majoránku, mätu, nechtík, oregáno, tymián... Jej drobná postava statočne bojuje nielen s pletím a bylinkami, ale tiež so zberom veľkých dýň a s ťažkými debnami so zeleninou. Manžel si musel nájsť inú prácu, biozeleninárstvo by ich dvoch neuživilo.

Pestovateľka dodáva bioprodukty do blízkej Chrudimi a Pardubíc, buď na objednávku alebo formou bio- debničiek, ktoré necháva zákazníkom v niektorom z obchodov. Debničky obsahujú rôzne druhy zeleniny podľa aktuálnej úrody, t.j. ide o debničky „s prekvapením“. Zákazníci si ich objednávajú na www.bio-zelenina.cz. Okrem toho si - po predchádzajúcej dohode – môžu tiež prísť nakúpiť bio zeleninu a ovocie priamo z dvora.

Pani Jitka začala chovať malého koňa – pre potešenie – a štyri kozy pre úžitok; chová aj sliepky. Zvieratá sú zaradené do ekologického chovu, pretože záujem o čerstvé kozie biomlieko rastie. V minulých rokoch vybudovala vďaka manželovi Martinovi (poľnohospodársky inžinier) stajňu a obstarali aj chladiaci box pre zeleninu. Ďalej manželia zrekonštruovali dielňu a upravili dvor pri dome po starých rodičoch. Všetko financujú z vlastných zdrojov.

Ekofarmárka sa venuje aj pestovaniu ovocia. Dosádza staré krajové odrody, z jabloní je to napr. Matčino či Jadernička moravská, z hrušiek Clappova maslovka. Okrem toho vysádza aj menej známe druhy ovocných krov ako oskoruša, mišpuľa, rakytník a iné. Pri veľkej úrode robí z ovocia mušty, suší ho alebo zavára.

Pri príležitosti Medzinárodného roka rodinných fariem ju komisia vybrala z návrhov verejnosti najmä pre jej vytrvalosť a presvedčenie o správnosti svojej „ekologickej“ cesty, ako aj preto, že pracuje prevažne sama a dbá na zachovanie rozmanitosti svojej biozeleniny a bioovocia.

V histórii odovzdávania titulov a finančnej odmeny v podobe 2000 čerstvo razených desaťkorunáčok vysypaných z Bartákovho hrnca to bude od roku 1993 už 22. odovzdanie novému držiteľovi, v tomto prípade držiteľke.

Nadační fond Bartákův hrncec, www.nfbh.cz

Jitka Píchová Bartákův hrnec




Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Buďte prvý(á), kto mu dá hlas.

Diskusia: Najlepšou ekologickou poľnohospodárkou ČR za ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Podujatia
    popis



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií